Burgerglade danskere forgylder McDonald's

Bundlinjen har taget et gevaldigt spring opad hos selskabet, der står for den danske del af McDonald’s. Det sender penge ned i foret på britisk rigmand.

McDonald's direktør i Danmark, Joachim Knudsen, kan notere en pæn vækst i salget af firmaets burgere og andre fastfood-produkter på det danske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har ganske vist været burgerkrig i København i en årrække efterhånden, men Danmark er som bekendt større end hovedstaden, og McDonald's ser ud til at klare sig ganske fint herhjemme. Et nyt regnskab fra virksomheden Food Folk Danmark, der står for den danske del af McDonald’s, viser, at der er godt gang i burgerbiksen.

Omsætningen er i 2018 steget med 8,6 procent, så der blev langet burgere, fritter og milkshakes over disken for 414 mio. kroner, mens bundlinjen er svulmet med 26 procent til 104 mio. kroner.

Food Folk Danmark har licens på i alt 88 McDonald's-restauranter, som er drevet af i alt 21 franchisetagere.

Manglende udvidelse

Licensen på de mange danske burgerrestauranter blev forrige år overtaget af den britiske rigmand og venturekapitalist Guy Hands, der i øvrigt købte rettighederne til at drive McDonald's i hele Norden. Og for et år siden meldte han om en udvidelse af det danske fodaftryk. Der skulle åbnes 20 nye burgersteder i Danmark over de kommende fem år, og 200 over de kommende ti år.

»Vi er ikke blevet signifikant flere restauranter, end vi var for otte år siden, hvor jeg startede. Sammen med vores franchise-tagere investerer vi i vores eksisterende restauranter, ligesom at vi nu investerer i nye restauranter for at imødekomme den vækst, vi ser i markedet,« sagde Joachim Knudsen, den danske direktør i McDonald's, kort efter til Berlingske.

Den satsning er dog ikke begyndt endnu. I hvert fald er antallet af McDonald's-restauranter uforandret i løbet af 2018. Det til trods forventer Food Folk Danmark ifølge det seneste regnskab, at både salget og overskuddet stiger i år.

Lykkes det, vil man for alvor have vendt skuden på det danske marked, som i flere år havde oplevet en konstant nedtur for det klassiske fastfood-firma. Tilbage i 2014 havde man en omsætning på 508 mio. kroner, men det faldt over de kommende år til det foreløbige lavpunkt i 2017, hvor salget var nede på 382 mio. kroner. I samme ombæring er antallet af medarbejdere også faldet kraftigt, i takt med at man i stigende grad satser på franchise-tagere til at drive restauranterne. Hvor der i 2014 var 481 medarbejdere i Food Folk Danmark, var man sidste år nået ned på blot 57.

Der har tidligere været blæst om skattebetalingerne til den danske statskasse fra McDonald's. Regnskabet for Food Folk Danmark viser dog, at der her er afsat 30,1 mio. kroner til skat ud af overskuddet før skat på 133,6 mio. kroner - svarende til en selskabsskat på 22,5 procent.