Danskerne spiser flere cheeseburgere – men det kan ikke mærkes hos dansk McDonald's-ejer

Food Folk Danmark – virksomheden, der orkestrerer den danske del af McDonald's – tager et gevaldigt dyk i omsætningen i det nyeste årsregnskab, der blev offentliggjort i dag. Årsagen er bl.a., at fire restauranter, som tidligere var virksomhedsejede, er blevet forvandlet til franchise-restauranter.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En cheeseburger fra McDonald's koster ti kroner. Og dem skal der sælges mange af for at løfte omsætningen i Food Folk Danmark, der markedsfører og ejer McDonald’s brand og restauranter i Danmark.

Det må man sande, når man kigger på Food Folk Danmarks seneste årsregnskab, der blev sendt ud onsdag morgen.

Omsætningen er næsten halveret siden 2013. I alt blev der langet burgere, sodavand og milkshakes for 265,8 mio. kroner over disken i 2017, mens det samme tal var 511,7 mio. kroner i 2013.

Til trods for det er 2017-resultatet på 82,3 mio. i Food Folk Danmark nogenlunde på linje med resultaterne for de fleste af de foregående år. Her har resultatet svinget mellem 85 og 88 mio. kroner. Alså hvis man ser bort fra resultatet for 2016, som var betragteligt højere. Her endte 124,5 mio. kroner på bundlinjen.

Af årsregnskabet for 2017 fremgår det, at faldet i omsætningen primært skyldes, at de sidste fire restauranter, som var drevet af Food Folk Danmark, blev afhændet til franchisetagere i 2016. Det har medført, at der i 2017 ikke var nogen omsætning fra disse restauranter, som blev ført over i Food Folk Danmark.

»Vi har været igennem en transformationsproces de seneste år. Vi har besluttet, at vores franchisetagere er bedre til at drive vores restauranter. Derfor har vi solgt de virksomhedsejede restauranter, som vi ejede 14 af indtil for tre år siden,« siger Joachim Knudsen, direktør i Food Folk Danmark, der samtidig fortæller, at omsætningen kommer hjem gennem de restauranter, som virksomheden selv driver samt huslejeindtægter fra franchisetagere.

Det er nu franchisetagere, der driver alle restauranterne i Danmark. Joachim Knudsen fortæller, at det har taget tre år at gennemføre omlægningen.

Det samlede salg for den gyldne måge vokser

Af årsregnskabet for 2017 fremgår det, at faldet i omsætningen primært skyldes, at de sidste fire restauranter, som var drevet af Food Folk Danmark, blev afhændet til franchisetagere i 2016.

Det har medført, at der i 2017 ikke var nogen omsætning fra disse restauranter, som blev ført over i Food Folk Danmark. Det samlede salg i hele den danske del af McDonald's - altså både de virksomhedsejede restauranter og franchise-restauranterne - steg dog med 11 procent, hvilket delvist kompenserede for den dalende omsætning i Food Folk Danmark.

»Totalomsætningen vokser. Så vi er meget tilfredse med resultatet for hele markedet,« siger Joachim Knudsen.

I 2018 forventer Food Folk Danmark, at omsætningen på tværs af McDonald's i Danmark vokser, ligesom forventningen også er, at driftsresultatetet skal vokse. Driftsresultatet faldt fra 159,3 mio. i 2016 til 123,1 mio. i 2017. Det svarer til et fald på 23 pct.

Ved udgangen af 2017 favnede Food Folk Danmark 88 McDonald's-restauranter, som bliver drevet af 21 selvstændige franchise-tagere. Kontrakterne løber til op mod 20 år.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Flere restauranter på vej

I april kunne Berlingske fortælle, at McDonald's pønser på, at der skal åbnes 20 nye restauranter i Danmark over de kommende fem år – og kigger vi endnu længere frem, skal der åbnes 200 nye restauranter over de kommende ti år.

»Vi er ikke blevet signifikant flere restauranter, end vi var for otte år siden, hvor jeg startede. Sammen med vores franchise-tagere investerer vi i vores eksisterende restauranter, ligesom at vi nu investerer i nye restauranter for at imødekomme den vækst, vi ser i markedet,« sagde Joachim Knudsen, den danske direktør i McDonald's, i den forbindelse:

»Markedet for at spise ude vokser hele tiden, og vi tror, at den udvikling vil fortsætte. Og uden at nævne et præcist vækstmål ser vi, at McDonald’s vil vokse i de næste mange år.«