Briterne bruger allerede 5G-telefoner – men kan lære af Danmark

Den store kapacitet på de nye supermobilnet kan for alvor ændre hverdagen for både virksomheder, sundhedsvæsenet og det offentlige samt sikre tyndtbefolkede områder ordentlige internetforbindelser, mener den britiske regerings chefrådgiver på teknologiområdet. Selv om danskerne ikke har 5G-adgang endnu, kan vi alligevel noget, som kan bruges i Storbritannien.

To britiske teleselskaber åbnede før nytår 5G-mobilnet, så nu er der hurtigere forbindelser i 30 byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matej Kastelic/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De nye supermobilnet med 5G-teknologi er ikke kun interessant, fordi datahastigheden skrues godt i vejret. Det er den større kapacitet, der for alvor vil trække muligheder med sig, når 5G-telefoner i løbet af i år begynder at være mere udbredt – og så vil 5G kunne blive en reel mulighed for at få ordentlige internetforbindelser i tyndtbefolkede områder, hvor der ikke er udsigt til at, at der graves kabler ned.

Det mener den britiske regerings chefrådgiver på det teknologiske område, Mike Short, som netop har været i Danmark med en delegation for at udveksle ideer og erfaringer med brug af 5G-teknologien med repræsentanter for blandt andet Energistyrelsen, landbruget og teleselskaberne.

5G bygger oven på dagens 4G-mobilnet med op til 100 gange hurtigere datahastigheder, med reaktionstider stort set uden forsinkelse og med en større kapacitet i mobilnettet.

»Hastigheden er ikke alt. Høj kapacitet er en nøglefaktor, for eksempel til video – og her tænker jeg ikke kun på Skype-samtaler, men på onlineundervisning, streaming med mere. 5G er særligt interessant i landområder, hvor internetadgang via 5G kan blive en erstatning for fiberkabler eller andre teknologier,« siger Mike Short, som har arbejdet for den britiske regering fra sin post i det internationale handelsministerium i to år, men har 30 års erfaring fra telebranchen.

Telefonerne mangler – men kommer i år

I Storbritannien har nu to teleselskaber i slutningen af 2019 åbnet for 5G-nettet og er således længere fremme end Danmark. Herhjemme åbnede TDC godt nok et 5G-testnet i Helsingør i december, men der er endnu ingen brugere på. TDC har dog lovet landsdækning inden udgangen af 2020, mens de øvrige teleselskaber, som også afprøver teknologien, ikke har meldt datoer eller dækningsområder ud.

»Kundetallet er ikke offentliggjort, men færre end en million briter har nu adgang. Det vil dog tage til fra i år, hvor der kommer en strøm af billigere 5G-smartphones, som hidtil har manglet. De to førende selskaber dækker nu 30 byer. 5G er altså ikke landsdækkende, men det er stadig ganske godt. 5G kan dog ikke bare leveres hen over natten. Det vil tage tre til fem år at rulle bredt ud,« mener han.

De britiske teleselskaber gør derfor også meget ud af at slå fast, at 5G virker i visse byer, og at man altid kan fortsætte på 4G-forbindelserne, hvis der ikke er 5G-dækning i et område.

Den britiske regering har sat sig som mål, at halvdelen af befolkningen – altså ikke af landet – i 2027 skal kunne få 5G-adgang. Der er ifølge Keith Bullock, som er det britiske digital-, kultur-, medie- og sportsministeriums ansvarlige for de nationale 5G-testprogrammer, ikke sat særlige, offentlige støttemidler af til at få udbredt 5G-teknologien. I stedet støttes forskningen på området som udmøntning af mange års arbejde i et særligt 5G-innovationscenter, hvor universitetet i Surrey sammen med alle teleselskaberne har foretaget demonstrationer og afprøvet de teknologiske muligheder for at gøre hinanden klogere.

»Regeringen ser på de mange måder, hvor den nye teknologi kan bruges, for eksempel inden for sundhed, transport og produktion. Virksomheder, sundhedsvæsenet og hele den nationale produktivitet vil kunne køre mere effektivt, hvis man kan høste data i realtid og træffe beslutninger her og nu på baggrund af dem,« siger Keith Bullock som forklaring på, hvorfor en mobilteknologi som 5G optager så mange netop nu.

5G koster ikke ekstra på abonnementet

Ligesom i Danmark stiller myndighederne særlige krav om, at teleselskaberne skal nå ud til bestemte områder, når der forhandles om adgang til mobilfrekvenserne. Dermed sikrer man, at flere får adgang til bedre forbindelser.

»Danmark har gjort et godt arbejde med at gøre arealer tilgængelige for teleselskaberne, og det bør fortsætte, så det offentlige ikke skal tjene på lejen. Vi gør tilsvarende i Storbritannien, og nogle gange er det bedre at sikre kapacitet og dækning i et område i stedet for at sikre sig en høj leje,« fastslår Mike Short.

Han understreger, at myndighederne også har ansvaret for at liberalisere hele markedet og blandt andet forhindre, at lokale lodsejere presser prisen op, for eksempel når en eksisterende 4G-mast skal opgraderes til 5G. Det har danske teleselskaber fortsat problemer med i en række kommuner.

Lige nu betaler britiske mobilkunder ikke ekstra for at få 5G-adgang.

»Prisen for et abonnement hos de to teleselskaber er den samme som med 4G. 5G er så også kun tilgængelig nogle steder. Men det drøftes da, om man skal betale særskilt for hastigheden eller for de hurtige svartider på nogle områder. Danske teleselskaber må melde deres priser ud, når de er klar til det,« siger Mike Short.

Danmark kan godt byde ind

Hverken TDC, Telenor, Telia eller 3 har indikeret, hvordan de vil prissætte 5G. Telenor og Telia deler samme mobilnet for at dele regningen, og netop deling er generelt værd at overveje, mener Mike Short.

»Det er en standende debat, hvor mange netværk der er behov for, hvor meget man skal dele, og hvor mange distributionskanaler der er brug for. I Storbritannien har vi fire landsdækkende net. Man skal både sikre de lokale investeringer (at der etableres dækning flest mulige steder, red.) og tænke på internetudviklingen, som er blevet så vigtig en del af folks liv, og som vi bliver mere og mere afhængige af,« siger han.

Den britiske delegation vurderer, at Danmark især på sundheds- og landbrugsområdet kan lære briterne noget om brugen af teknologi. Briterne vurderer, at den udbredte digitalisering af det offentlige og det faktum, at 93 procent af danskerne lige nu har mulighed for at få en internetforbindelse med hastighed ind i huset på mindst 100 megabit i sekundet og ud af huset på mindst 30 megabit, stiller os godt.

Blandt andet giver de gode forbindelser mulighed for eksempelvis at skabe kontakt med lægen eller hospitalet over en internetforbindelse med kamera på, så både patienter og læger sparer tid.

Derfor vil de gerne fortsætte erfaringsudvekslingen mellem Storbritannien og Danmark.

»Ingen af os har nogen »breaking news«, men vi udveksler erfaringer. Og her er det også interessant for os, hvordan man arbejder sammen på nordisk plan, altså hen over grænserne – særligt lige nu ... selv om dette ikke er en Brexit-debat, men en drøftelse af mulighederne ved 5G,« ler Mike Short.