Brancheorganisation: Coronakrisen vil føre til butiksdød trods hjælpepakker

Det er uundgåeligt, at coronakrisen vil udløse permanente butikslukninger. Dette vil især gå udover små erhvervsdrivende, lyder vurderingen fra ekspert i detailhandel og brancheorganisationen Dansk Detail.

Selv om det kun er storcentre og stormagasiner, der ifølge regeringens restriktioner skal holde lukket på grund af coronakrisen, meddelte en lang rækker butikker onsdag, at de ligeledes holder midlertidigt lukket. Her er det et mennesketomt Strøget i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Overalt i den vestlige verden er butikker de senere år lukket på stribe. I Danmark er hver tiende butik i løbet af de seneste ti år forsvundet, og den tendens ser med coronakrisen kun ud til at blive forstærket – også selv om regeringen har gennemført flere initiativer, der skal hjælpe landets erhvervsdrivende.

Sådan lyder vurderingen fra brancheorganisation Dansk Detail samt Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

»Hvis dette fortsætter i bare tre til fire uger vil hundredvis af butikker lukke, for der er rigtigt mange butikker i Danmark, der i forvejen har en dårlig økonomi,« siger Bruno Christensen.

Ifølge Bruno Christensen såvel som Jens Birkeholm, der er administrerende direktør for brancheorganisationen Dansk Detail, vil coronakrisen især ramme de små butikker.

»Det er helt sikkert, at det her kommer til at koste mange af de allermindste butikker dyrt, og det synes jeg også, at regeringen har indikeret. Det er ikke alle, der bliver reddet, og vi kan ikke undgå, at der kommer lukninger,« siger Jens Birkeholm og tilføjer:

»Det kan eksempelvis være, hvis det ikke lykkes butikkerne at opnå aftaler med deres udlejer om en udjævning eller udskydelse af huslejen, for husleje er jo en væsentlig post, når der ikke er nogen omsætning.«

Ny hjælp til erhvervsdrivende

Et politisk flertal blev torsdag enige om ny hjælpepakke til 100 mia. kr. Den betyder, at selvstændige og små virksomheder med under ti ansatte vil få mulighed for at få en kompensation for den tabte indtjening.

Derudover er partierne blevet enige om, at hjælpe virksomhederne i nogle af de hårdest ramte brancher med at dække op mod 100 procent af de faste udgifter. Pengene skal ikke betales tilbage.

Det er ifølge Jens Birkeholm glædeligt, at regeringen nu præsenterer endnu en støttepakke som supplement til tidligere fremlagte pakker, der blandt andet giver virksomheder lønkompensationen og mulighed for at udskyde skatte- og momsbetalinger.

»Der er ingen tvivl om, at regeringens initiativer vil hjælpe vores medlemmer meget,« siger han.

Dansk Erhverv og Dansk Industri mener ikke, at det er tilstrækkeligt ...

»Nej, men hvornår er nok nok? Vi skal også glæde os over de initiativer, der kommer, og regeringen virker lydhør. Er der behov for mere, tror jeg også, at der vil komme mere,« siger han.

»Det her er dybt, dybt alvorligt«

Tirsdag aften bebudede statsminister Mette Frederiksen (S), at en lang række erhverv som restauranter, cafeer, barer og shoppingcentre skal holde lukket frem til 30. marts for at mindske spredningen af coronavirus.

Ud over butikker, der skal lukke i landets storcentre, meddelte en del detailaktører onsdag, at også de lukker. Det gælder blandt andet Illum, Magasin, H&M, Babysam og Moss Copenhagen.

Jens Birkeholm forklarer, at situationen i detailhandlen allerede inden onsdagens lukninger af shoppingcentre og stormagasiner var slem:

»Vi havde medlemsvirksomheder, som solgte for ti procent af, hvad de solgte samme dag sidste år. Og omkostningerne er jo ikke forsvundet, så der er ikke nogen tvivl om, at det er en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste butikker livet – uanset hvor mange hjælpepakker der kommer fra regeringen. Det er ikke alle, der kan reddes.«