Bosch-boss vil være klimaneutral og jage dieselspøgelset væk

Bosch-topchefen Volkmar Denner gør sit for at skubbe til det grønne image for producenten bag mange af de produkter, vi omgiver os med hver dag – fra køleskabe til bildele. Allerede i 2020 skal Bosch være klimaneutral.

Volkmar Denner, der er topchef for tyske Bosch, viser her sit CO2-neutralle logo frem på selskabets årlige pressekonference i Renningen nær Stuttgart 9. maj 2019. Selskabet udleder p.t. årligt 3,3 mio. ton CO2. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALD WITTEK / EPA / Ritzau Scanpix

Bosch er en af den slags virksomheder, der kan virke lidt anonym. Det er en af Tysklands største og ældste virksomheder. Og mange af os har måske en Bosch-boremaskine eller -støvsuger stående uden at tænke nærmere over, hvor mange Bosch-produkter vi faktisk er omgivet af i vores hverdag lige fra varmetermostater til de komponenter, der sidder i de fleste af verdens biler.

På samme vis er Volkmar Denner heller ikke ikke typen, der gør særligt væsen af sig. Som fysiker tænker Bosch-bossen i tal, teknik og videnskab. Som schwaber er han omhyggelig, flittig og nøjsom. »The Brain« – »Hjernen« – kalder man ham internt.

Men han har en plan, og den er ambitiøs: Allerede næste år skal Bosch være klimaneutral som den første store globale virksomhed, der nulstiller sin CO2-udledning. Det er ganske enkelt »den sidste nedtælling«, bedyrede han forleden, da han meldte ud med sit store klimaryk.

»Vi ser klimahandling som vores ansvar og mener, at vi skal handle nu,« fastslog Bosch-bossen.

Udmeldingen er markant selv for en virksomhed, der i forvejen afsætter halvdelen af sit forsknings- og udviklingsbudget på otte mia. dollar til miljørelateret teknologi.

Men den støder også på kritik, som i den tyske avis Handelsblatt, hvor en kommentator spørger: »Er det virkelig handling ud fra overbevisning eller blot en afledningsmanøvre, fordi bilindustrien efter dieselaffæren er under pres?«

Dermed hentydes til den skygge, der også har hængt over Bosch som storleverandør til bilbranchen og mere specifikt leverandør af den komponent, som gjorde det muligt for blandt andre VW at snyde med udledningen fra dieselbiler.

Selv om Bosch holder på, at det var op til bilproducenterne selv at programmere softwaren i den komponent, gik selskabet alligevel i 2017 med til at betale over 327 mio. dollar i et forlig i USA for at undgå videre tiltale.

Volkmar Denner har selv tidligere opfordret bilindustrien til at »gøre mere, end hvad den skal« på miljøfronten og bakket op om strengere miljøkrav og teststandarder.

Men selv om Bosch også satser stort på elbilteknologi, er han ikke klar til at afskrive forbrændingsmotoren og specielt ikke dieselmotoren, og han meldte sidste år om et »gennembrud« med teknologi, der sænker udledningen fra dieselmotorer markant.

»Når det gælder klimaaftryk, er der i dag ikke så langt mellem forbrændingsmotorer og elmotorer,« skrev han sidste år i et klimaindlæg, hvor han gør op med »myten om klimaneutrale elbiler«.

Boschs forskningscenter ved hovedsædet i Renningen i det sydlige Tyskland. Det er Bosch som virksomhed, der bliver klimaneutral – al produktion, administration og forskning – og ikke selskabets produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW / dpa / AFP / Germany OUT / Ritzau Scanpix.

Den 62-årige Denner har været chef for Bosch siden 2012, og han er Bosch-mand ind til benet med 33 år i virksomheden, der som han selv har hjemme nær Stuttgart. Han henviser ofte til, at han tænker som en videnskabsmand, og meget af hans karriere i Bosch har været optaget af forskning og udvikling – et område, han i øvrigt har beholdt det øverste ansvar for oven i topchefrollen.

Ved udnævnelsen så mange valget af netop ham som et signal om, at Bosch ville rykke væk fra sin massive vægt på bildele, og han har trukket meget i retning af digitale løsninger og smart-teknologi.

»Teknik er en del af min livseliksir,« sagde han for et par år siden til avisen Süddeutsche Zeitung og illustrerede sin begejstring for det smarte hjem med, at når han som schwaber har været vant til at skrue ned for termostaten på badeværelset, når han åbnede vinduet, var det skønt med en termostat, der gør det selv.