Bono intensiverer samarbejde med amerikansk kapitalfond

Den amerikanske private equity-fond TPG og U2-forsangeren Bono udvider deres samarbejde om ansvarlige investeringer. De vil nu forsøge at dokumentere, at kapitalfondens investeringer skaber sociale og miljømæssige resultater.

Bono, forsanger i bandet U2, udvider sit samarbejde med den amerikanske private equity-fond TPG, hvor han er medinvestor i Rise-fonden, der disponerr over to milliarder dollar.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bono og hans forretningspartnere i den amerikanske private equity-fond TPG har søsat en ny virksomhed ved navn Y Analytics, der skal forsøge at bevise, at investeringsfilosofien bag Rise-fondens milliardinvesteringer ikke kun er pæne og løfterige ord.

Rise-fonden blev lanceret af TPG i oktober 2017 og har forpligtet sig til at skabe både sociale og miljømæssige resultater og et konkurrencedygtigt afkast af de investerede milliarder.

Rise-fonden har to milliarder dollar, altså cirka 13 millarder kr., at gøre godt med, og nu skal det altså dokumenteres sort på hvidt, at fondens investeringer leverer det lovede »bløde« afkast i form af sociale og miljømæssige fremskridt. Det skriver New York Times.

Det nystiftede firma Y Analytics arbejder ud fra en metode udviklet i TGP-regi, som kan måle disse fremskridt, og det er der brug for, mener Bono ifølge New York Times.

Brug for hårde fakta

»Her er matematik musik. Vi skal være i stand til at måle, hvornår kapitalisme gør noget godt og hvornår den gør skade. Vi har brug for kolde, hårde fakta,« siger Bono blandt andet i en pressemeddelelse.

TGP har blandt ud fra sin metode været i stand til at vurdere, hvorvidt en investering i et indisk mejeri skabte øget indtægt for de tusindvis af småbønder, som leverer mælk til mejeriet.

Metoden vil ifølge en tidligere McKinsey-direktør, Maryanne Hancock, som skal lede Y Analytics, kunne sammenligne investeringers effekt på tværs af sektorer.

Blandt Rise-fondens investorer er Bono, filmproduceren Jeff Skoll og Rise-fondens topchef Bill McGlasshan. I fondens bestyrelse sidder – ud over Bono – blandt andre Richard Branson.

TPG er i øjeblikket i færd med at rejse tre milliarder dollar til en Rise-fond nummer to. TPG forvalter i alt omkring 103 milliarder dollar.

Bono lægger også ansigt til »den gode sag«, når han står på scenen sammen med bandet U2. På bandets seneste Experience + Innocence Tour blev billeder af krig og flygtningestrømme præsenteret sammen med budskaber om tolerance og næstekærlighed.