Blev smidt på porten i bankopgør: Nu klager københavnsk finansmand over afgørelse

Finanstilsynet lagde i forrige uge op til at smide mere end en tredjedel af aktionærerne uden for døren i forbindelse med et opgør om fynske Totalbanken. Nu klager en københavnsk finansmand over den afgørelse.

Finansmanden Jesper Bak mener ikke, at han er blevet behandlet fair af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen og Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at en stor gruppe aktionærer er sat uden for indflydelse, når Totalbanken holder generalforsamling 3. april.

I forrige uge lagde Finanstilsynet op til at fratage en stor gruppe af bankens ejere retten til at stemme i forbindelse med et opgør om den lille lokalbank med hovedsæde i Aarup på Fyn.

Konkret lagde Finanstilsynet i et udkast til en afgørelse op til at fratage 37 procent af aktionærerne stemmeretten, herunder den københavnske finansmand Jesper Bak og den fynske ejendomsinvestor Heine Delbing.

Jesper Bak mener, at han er blevet uretfærdigt behandlet af den finansielle vagthund, og derfor protesterer hans advokat i et brev til Finanstilsynet:

»Uanset Finanstilsynets historik med Jesper Bak så fortjener han – som alle andre – en fair, objektiv og seriøs behandling. Ikke mindst fra en offentlig myndighed,« skriver advokat Anders Kaasgaard fra firmaet DLA Piper i brevet til Finanstilsynet og tilføjer:

»Det fremsendte udkast til afgørelse er ikke udtryk for hverken en fair, objektiv eller seriøs sagsbehandling. Der er hverken et fornødent faktuelt eller juridisk grundlag for Finanstilsynets påtænkte afgørelse.«

Forud for generalforsamlingen i Totalbanken i næste uge har storaktionæren Heine Delbing, der frem til sidste år var frataget sine stemmer i banken, lagt op til en nærmest total udrensning i bestyrelsen. Ifølge bestyrelsesformand Poul Fischer sker det i samarbejde med en række andre aktionærer, herunder Jesper Bak.

Forløbet har skabt tvivl om, hvorvidt en gruppe aktionærer handler »i forståelse med hinanden« om at overtage banken. Hvis det er tilfældet, skal de ansøge om tilladelse hos Finanstilsynet, hvilket ikke er sket.

Finanstilsynet mener, at Jesper Bak og Heine Delbing arbejder sammen og kontrollerer omkring 37 procent af banken. Men dette mener Jesper Bak ikke, at der er belæg for at påstå. Ifølge Jesper Bak kontrollerer han 9,35 pct. af aktiekapitalen og stemmerettighederne i Totalbanken.

»Det fremhæves, at Finanstilsynet i sit udkast til afgørelse intet sted anfører, hvilke fysiske og juridiske personer der skulle udgøre gruppen på 37 procent, og ej heller anfører Finanstilsynet et eneste faktum, argument eller begrundelse for, hvordan denne påståede gruppe skulle handle i forståelse med hinanden,« skriver Anders Kaasgaard.

Afstand til hvidvasksag

Jesper Bak har et farverigt CV, hvilket Finanstilsynet også lægger vægt på i afgørelsen om at sætte ham uden for døren i Totalbanken. Frem til foråret 2016 sad Jesper Bak i bestyrelsen for skandaleramte Københavns Andelskasse, hvor Finanstilsynet også tog stemmerettighederne fra finansmanden. Jesper Bak er tidligere dømt for kursmanipulation og var i 2013 involveret i et opgør om Møns Bank.

Han var også involveret i formidlingen af en halv milliard kr. fra en række danske institutionelle investorer, herunder pensionskassen Pensam, til det kuldsejlede lampeeventyr Hesalight og er tidligere direktør i kapitalfirmaet Dansk OTC, hvor han i 2017 blev sigtet i en sag om kursfusk.

I september 2017 overtog Finansiel Stabilitet, som er statens skraldemandsselskab, kontrollen med Københavns Andelskasse som følge af økonomiske problemer. Banken har flere gange været i Finanstilsynets søgelys for manglende kontrol med hvidvask, og i sidste uge kunne Børsen fortælle, at mistænkelige kunder sendte omkring fire milliarder kroner gennem banken fra oktober 2017 til september 2018.

Men den sag bør ikke komme Jesper Bak til last i opgøret om Totalbanken, mener Anders Kaasgaard og peger på, at Jesper Bak officielt forlod andelskassen i 2016:

»I relation til Jesper Baks rolle i Københavns Andelskasse bemærkes det, at de sidste dages medieomtale relateret til hvidvask alle er forhold, som er indtruffet 1-2 år efter, at Jesper Bak fratrådte sin stilling som CFO i andelskassen og efter, at han solgte de af ham kontrollerede ejerandele,« skriver advokaten.

Personer og selskaber forbundet til Jesper Bak var dog involveret i Københavns Andelskasse frem til lukningen i efteråret 2018, og Jesper Bak og hans netværk slås i dag med en gruppering centreret om det århusianske betalingsfirma Clearhaus om ansvaret for det spektakulære kollaps i andelskassen.

Jages af aktionærer

Bestyrelsesformand i Totalbanken Poul Fischer mener, at banken »jagtes af en kreds omkring Københavns Andelskasse«.

»Det er mit indtryk, at de, der køber op i Totalbanken, er en kreds omkring den gamle Københavns Andelskasse, som er i ledtog med Heine Delbing,« sagde han i forrige uge til Berlingske.

Den fremstilling af sagen afviser Jesper Bak og hans advokat:

»Tilsyneladende er Finanstilsynets sagsfremstilling baseret på et ikke korrekt faktum præsenteret af Totalbanken og dens bestyrelsesformand, som selv er storaktionær i banken. Finanstilsynet bliver derved partsrepræsentant i en aktionærdiskussion og anvender sine beføjelser til fordel for særinteresser uden hensyn til, hvad der er i aktionærernes, bankens og samfundets interesser,« skriver advokat Anders Kaasgaard.

Poul Fischer, der på grund af alder trækker sig som formand for Totalbanken i næste uge, har ingen kommentarer til brevet fra Jesper Baks advokat.