Bankerne bør træde varsomt, når de går med på kapitalfondenes virksomhedsopkøb

Finanstilsynet advarer om for høj risiko ved finansiering af kapitalfondes virksomhedsopkøb. Derfor bør bankerne være ekstra forsigtige, siger bankekspert. Brancheforeningen for kapitalfonde kalder den løftede pegefinger for »positiv«.

Konkursbegæringen betyder, at Top-Toys mere end 2000 fuldtidsansatte medarbejdere i hele norden har mistet jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Legetøjskæderne Fætter BR og Toys’R’Us lukkede og slukkede i sidste uge, da selskabet Top-Toy gik konkurs efter et utilfredsstillende julesalg. Bag selskabet står den store kapitalfond EQT, der købte Top-Toy i 2015, men undlod at tilføre selskabet yderligere kapital, da det var nødvendigt.

En stor del af finansieringen af Top-Toy kom fra en række banker, heriblandt Nordea, Danske Bank og Nykredit Bank, som i store dele af 2018 forhandlede med EQT om Top-Toys fremtid. Det stod så skidt til i legetøjskæden, at de oprindelige lånebetingelser fra banken var blevet brudt, og derfor krævede bankerne, at EQT selv skød flere penge i selskabet.

30. november 2018 gik Top-Toy i rekonstruktion, 21. december forlængede kreditorerne levetiden med seks måneder, og præcis en uge senere gik det alligevel ikke. Top-Toy blev erklæret konkurs.

Det efterlader et eksempel på, hvorfor bankerne bør være forsigtige, når de overvejer at involvere sig økonomisk i kapitalfondes virksomhedsopkøb.

»Bankerne skal tænke over, at kapitalfondene er en type ejere, som tænker ligesom bankerne selv. De tænker finansielt, og de har ingen følelser med i virksomheden. Hvis de synes, de har brugt penge nok, så er det slut ligesom situationen med Top-Toy,« siger bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet, og tilføjer:

»EQT kunne jo godt have puttet flere penge ind eller droslet virksomheden lidt ned. I virkeligheden skal bankerne være forsigtige, når de involverer sig finansielt i den type virksomhed, fordi ejertypen tænker, som de selv gør. De kan ikke regne med, at de bliver ved med at bakke driften op,« siger han.

Lars Krull understreger dog, at det ikke er en dårlig forretning for bankerne at være med til at finansiere driften i den slags virksomheder, for de kan selv sige, hvor meget de vil have for det.

»Bankernes krav til sikkerhed og kapitalforhold skal afspejle det faktum, at det er en ejer, som kan rive splitten, når de vil.«

Tilbage i november advarede Finanstilsynet om, at landets største banker har øget risikoen, når de finansierer kapitalfondenes virksomhedsopkøb. I tirsdags sagde Finanstilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen til erhvervsmediet Finans:

»Kapitalfondene er professionelle aktører, og de putter penge i, så længe de kan se et fornuftigt afkast. Ellers hænger bankerne på det.«

Den høje belåning er attraktiv for kapitalfondene, fordi afkastet på fondenes egne penge stiger, jo færre penge de selv kommer med. Omvendt betyder høj belåning, at bankernes risiko stiger, da lånene typisk erstatter egenkapital, skriver Finans.

Kapitalfondenes blakkede ry

Sagen bliver ligeledes en del af det billede, som kapitalfonde ofte forbindes med. Det brogede omdømme skyldes kapitalfondenes motiver for at opkøbe virksomheder, mener Kresten Schultz-Jørgensen, der er kommunikationsrådgiver

»Når kapitalfondene har succes, så bliver de rige, men kaldes grådige. Når de fejler, dør patienten, og de kaldes inkompetente,« siger Kresten Schultz-Jørgensen og tilføjer:

»Men det er ikke nødvendigvis sandheden, men blot det billede, vi har af dem. Man kan ikke skære alle over en kam, for det er et lige så broget billede som alle andre former for virksomheder,« siger han.

Bl.a. den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har ofte kritiseret kapitalfondene for at være grådige.

Ifølge Kresten Schultz-Jørgensen er problemet, at det ikke er lykkedes kapitalfondene at skabe en fortælling om den værdi, de skaber i samfundet.

»Det kan undre mig, at man ikke argumenterer for, at man er med til at bringe virksomheder frem, løfte stagnerede virksomheder, og fondene tilbyder en kapital, som kan skabe vækst på den lange bane. Men den fortælling mangler, og alt for ofte står grådigheden tilbage,« siger kommunikationsrådgiveren.

Tilbage i Top-Toy

Baggrunden for Top-Toys alvorlige situation er øget digitalisering, flere konkurrenter og ændrede legevaner hos børn. Top-Toy tabte i seneste regnskabsår 149 mio. kr. på driften og måtte som konsekvens af rekonstruktionen nedskrive selskabets goodwill. Dermed landede selskabet på et negativt resultat på to mia. kr.

Konkursen er kulminationen på et mildt sagt mareridtslignende ejerskab for EQT, som købte virksomheden af stifterfamilien Gjørup fra Roskilde i 2015. Her betalte den store fond 1,7 milliarder kroner for 75 procent af aktierne i virksomheden. Det skete efter hårde kampe med andre kapitalfonde, heriblandt Axcel og Nordic Capital.

Børsen skrev tidligere på måneden, at de leverandører, der har fyldt Fætter BRs lagre op med legetøj op til julehandlen, står til at få en lang næse i forbindelse med konkursen.

Bankkonsortiet bag Top-Toy, der driver de 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys'R'Us-varehuse i Norden, har nemlig taget pant i aktiver for i alt 714 mio. kr., viser dokumenter fra Tinglysningsretten.

Det betyder, at der efter alt at dømme, er nul kr. tilbage til leverandørerne. Derimod står Top-Toys fire bankforbindelser, Danske Bank, Nordea, Nykredit og Swedbank, til at få dækket en del af deres tab.

Ifølge EQT har kapitalfonden gjort, hvad der var muligt for at sikre Top-Toy.

»EQT og Gjørup-familien har gjort alt for at støtte Top-Toy – herunder store investeringer,« skriver kapitalfonden i en e-mail.

»Eftersom vi ikke har formået at gøre Top-Toy lønsom, og rekonstruktionsplanen ikke blev godkendt, har vi ikke kunnet forsvare yderligere kapitaltilførsler,« tilføjer EQT.