Bagmandspolitiet undersøger fyring af efterforskningsfirma i Danske Banks hvidvasksag

Fyringen af firmaet Parsifal Services, der i 2014 kortvarigt var hyret til at undersøge Danske Banks hvidvasksag, er nu en del af Bagmandspolitiets efterforskning af sagen.

Myndighederne efterforsker nu et særligt betændt forløb i Danske Banks hvidvasksag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet undersøger nu et særligt betændt forløb i Danske Banks hvidvasksag nærmere.

I foråret 2014 blev efterforskningsfirmaet Parsifal Services hyret til at undersøge hvidvaskproblemer i Danske Banks estiske filial i kølvandet på advarsler fra bankens egen whistleblower, briten Howard Wilkinson. Aftalen var, at Parsifals hold af eksperter skulle flyve til Estland og undersøge sagen nærmere. Men kort før afrejse blev firmaet pludselig fyret.

Grunden til fyringen er omstridt, men Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), populært kaldet Bagmandspolitiet, har nu, ifølge Berlingskes oplysninger, kontaktet eller afhørt personer med kendskab til forløbet som et led i efterforskningen af Danske Banks hvidvasksag.

Forløbet er centralt, da netop den tøvende håndtering af sagen i første halvdel af 2014 belaster den tidligere Danske Bank-ledelse. Det skyldes, at det fra februar 2014 stod lysende klart for alle involverede i Danske Bank, at der var noget helt galt i den estiske filial. Alligevel undlod Danske Bank at melde sagen til myndighederne og iværksætte en stor undersøgelse.

Derfor fokuserer Bagmandspolitiets efterforskning af sagen, der foreløbigt har ført til sigtelser af ni tidligere topfolk samt banken selv, også på denne tidlige periode af hvidvasksagen.

Fik adgang til internt materiale

Det var daværende chefjurist Flemming Pristed, der hyrede Parsifal til at undersøge problemerne i Estland nærmere. Han mødtes ved en række møder med de to direktører i Parsifal, den tidligere politimand Jan Jarlbæk og reklamemanden Kim Danielsen, hvor de sammen lagde en plan for efterforskningen.

Parsifal fik adgang til materiale fra Danske Bank om sagen – herunder blandt andet whistleblower-rapporterne fra Howard Wilkinson, interne e-mail og andet.

Parsifal udvalgte to håndfulde personer, der skulle afhøres, og var klar til at tage til Estland, da de fik en e-mail fra Flemming Pristed 15. maj 2015.

Her blev aftalen opsagt uden nærmere begrundelse. Samtidig blev Parsifal inviteret til møde ugen efter, og ordvekslingen på dette møde kan vise sig at være helt central. Til stede var kun Jan Jarlbæk, Kim Danielsen og Flemming Pristed.

Der er flere forskellige forklaringer på, at Parsifal blev bremset. En række kilder med nært kendskab til processen internt i Danske Bank fortæller, at Parsifal langtfra var kompetent nok til opgaven. Det var en fejl overhovedet at entrere med et lille, nystartet firma med en politimand og en reklamemand i spidsen samt med tidligere DR-generaldirektør Kenneth Plummer som bestyrelsesformand. Derfor ville man holde undersøgelsen internt i Danske Bank, hvor man selv mente, man havde de rette kompetencer til at undersøge den slags. Derfor blev Flemming Pristed bedt om at opsige aftalen med firmaet.

Men ifølge Kim Danielsen var det ikke den forklaring, Parsifal fik i 2014, da de nærmest blev fyret over natten.

»Den forklaring, vi fik, var, at sagen havde et meget større omfang end først vurderet og blandt andet også involverede Thomas Borgen, der var øverste ansvarlige for international banking fra 2009 til 2012. Thomas Borgens navn blev specifikt fremhævet på mødet. Vi hørte intet om, at banken skulle være utilfredse med vores indsats eller tilgang til sagen,« sagde Kim Danielsen, der i sidste uge stod frem i Berlingske og fortalte om sin oplevelse af mødet.

Uenighed om fyringsårsag

At det, ifølge Kim Danielsen, altså blandt andet skulle være hensynet til Thomas Borgens rolle, der var medvirkende til bankens beslutning om at opsige samarbejdet, er en særligt opsigtsvækkende oplysning.

Flemming Pristed ønsker ikke at kommentere sagen, så hans oplevelse af mødet er endnu ukendt for offentligheden. Jan Jarlbæk henviser til, at han ikke må udtale sig om forløbet.

»Men jeg kan ikke genkende den version, som er lagt ud til offentligheden om grunden til fyringen. Der kører en aktuel efterforskning, og jeg har underskrevet en fortrolighedsaftale, så jeg kan ikke udtale mig i detaljer,« siger han.

Både advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der kulegravede hvidvasksagen på vegne af Danske Bank, samt Finanstilsynet har også kort beskrevet forløbet. Dog uden at navngive Parsifal eller angive grunden til, at samarbejdet blev stoppet.

Uanset årsagen valgte Danske Bank – uvist af hvilken grund – ikke at hyre et alternativ til Parsifal, og beskyldningerne blev dermed aldrig undersøgt af en ekstern part, før sagen begyndte at rulle i 2017.

Af rapporten fra Bruun & Hjejle fremgår det, at to medlemmer af direktionen bremsede undersøgelsen, mens det af Finanstilsynets rapport fremgår, at det drejede sig om tre medlemmer af direktionen.

I sidste uge kunne DR på baggrund af interne dokumenter også fortælle om forløbet, hvor undersøgelserne fra Parsifal blev bremset i sidste øjeblik. Firmaet havde ellers ifølge DR fået vide beføjelser til blandt andet at interviewe nøglepersoner.

Bagmandspolitiet har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.