ATP-topchefs exit er udtryk for nødvendigheden af et nyt moralsk kompas

Christian Hyldahl valgte i weekenden at sige op som topchef for ATP. Flere eksperter peger på et folkeligt pres på finanssektoren, der bør få direktion og bestyrelse til at ændre tankegang.

ATP-topchef Christian Hyldahl har i weekenden taget konsekvensen af, at afsløringer af forhold fra hans fortid som direktør i Nordea har fået tilliden til ham til at svinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian Hyldahl havde beklaget, han havde ændret sit syn på sagen, og han havde sin bestyrelsesformands opbakning. Alligevel valgte ATP-topchefen i weekenden at drage konsekvenserne af den senere tids afsløringer fra fortiden som direktør i Nordea og sige op i ATP.

»Jeg har truffet beslutningen om at opsige mit job, fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP, og jeg må drage den konklusion, at der ikke er udsigt til, at dette vil ændre sig,« lød det fra Christian Hyldahl mandag.

Tilliden til Hyldahl var blevet brudt som følge af, at han i tiden som Nordea-direktør havde været indblandet i en række sager om udbytteskat.

Dagbladet Børsen har over de seneste uger beskrevet, hvorledes den afdeling af Nordea, som Christian Hyldahl var chef for, foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz. Senere fulgte flere historier om blandt andet fransk udbytteskat.

Indhentet af fortiden

ATP-bestyrelsens forretningsudvalg – der består af formand og økonomiprofessor Torben M. Andersen, adm. direktør i DA Jacob Holbraad og LO-formand Lizette Risgaard – havde onsdag fredet Christian Hyldahl for dagen efter at indkalde til et ekstraordinært bestyrelsesmøde mandag. Inden da nåede Christian Hyldahl at trække sig.

»Fortiden har indhentet ham. Der sker løbende en udvikling i sagen, og disse forhold begynder at hæmme Christian Hyldahl i hans arbejde som direktør for ATP, og det begynder også at kunne få konsekvenser for ATPs omdømme. Det tager han konsekvensen af, og det har jeg respekt for,« siger bestyrelsesformand Torben M. Andersen, der ikke vil kommentere, hvorvidt Hyldahl var blevet fyret, hvis ikke han selv var gået.

Dermed melder Christian Hyldahl sig ind i en udvikling, hvor finanssektoren i stigende grad må lære at navigere efter et moralsk kompas og ikke blot et juridisk kompas.

»Dette er formentligt en del af en bredere bevægelse, der er i gang, og som vi ser stadig flere steder. Kravene til ledere og den moderne virksomhed går i retning af mere moral, mere samfundsansvar, mere hensyntagen til andre end sin egen kortsigtede bundlinje,« vurderer Steen Hildebrandt, der er ledelsesekspert og professor emeritus.

På kanten af lovgivningen

Der har efterhånden været en række særdeles store skandaler i finansverdenen, påpeger Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved Institut for Ledelse og Filosofi på CBS. Sagerne har medført stor offentlig bevågenhed om en ofte manglende ansvarlighed på direktionsgangene i store finansielle institutioner, som han udtrykker det.

»Der er et offentligt krav om større gennemsigtighed og en højere grad af ansvarlighed. Vi har utallige gange set, at topledere har kunnet slippe af sted med, at virksomhederne på deres vagt har været involveret i fuldstændigt absurde gerninger set fra et samfundsmæssigt perspektiv,« siger han.

Fordi mange af disse forretninger er så utroligt komplekse, som tilfældet har været med blandt andet udbyttesagerne, er der ofte tale om forhold, der ligger på kanten af lovgivningen.

»Det er ikke længere nok kun at henholde sig til lovens bogstav. Man er også nødt til at kigge på lovens ånd,« siger Steen Vallentin.

Er man gået for aggressivt efter at udnytte huller i lovgivningen, så tæller dette nu ekstremt negativt i folkedomstolen, som Steen Vallentin udtrykker det.

»Der er behov for det offentlige pres. For det kan være svært at komme efter virksomhederne med loven i hånden, idet mange af de fremmeste juridiske og tekniske eksperter er ansat i bankerne.«

Vil undgå tonedøvhed

Christian Hyldahls afgang fra ATP er ifølge Steen Hildebrandt en advarsel til landets store som små virksomheder.

»I disse minutter sidder der direktioner og bestyrelser og hiver sig i håret og spørger sig selv, om de har noget i fortiden, der kan komme frem i lyset og skabe problemer,« siger han.

Torben M. Andersen erkender da også, at ATPs bestyrelse er opmærksom på den udvikling, der har fundet sted i de seneste tid, hvor man eksempelvis kan skæve til Danske Bank, som fik afvist sit direktørbud af Finanstilsynet.

»Det kommer til at indgå i vores drøftelser og processen med at finde en ny direktør. Ellers ville man være en smule tonedøv.«

På mandagens bestyrelsesmøde hos ATP vil man fokusere på at finde en konstitueret direktør, hvorefter man skal indlede en proces med at finde en permanent løsning, lyder det fra formanden.

Nogle virksomheder vil ifølge Steen Hildebrandt forhåbentligt nå frem til erkendelsen, at det er nødvendigt at være en samfundsmæssigt interessant og acceptabel virksomhed, også selv om de ikke kan tjene samme penge, som hvis man lever ude på kanten.

»Forestillingen om, at man kan have nogle forretninger skjult i gråzonerne, er forbi. Det er konsekvensen af disse sager. Det er kun toppen af isbjerget, vi ser nu. Der er meget nedenunder, og vi vil givetvis få mere at se. Det gode er, at de begynder at udfolde lidt mere selvkritik,« siger Hildebrandt.

Steen Vallentin har et håb, som han dog erkender har en grad af et fatamorgana over sig. Håbet er, at man på tværs af landegrænser kan finde frem til en mere effektiv regulering af den finansielle sektor. For ifølge lektoren er det svært at tro på, at virksomheder selv kan finde ud af at regulere sig ud af problemerne.

»At man heller ikke i kølvandet på finanskrisen har kunnet moderere sin grådighed, må man undres og væmmes over set udefra. Det er absurd fortsat at skulle høre om disse skandaler og denne adfærd i 2018,« siger han.