Atea fyrer 67 ansatte – topchefen går

IT-koncernen, der var involveret i Danmarks største bestikkelsessag, har haft et dårligt år. Nu bliver topchef Morten Felding sendt ud.

IT-leverandøren Atea, der har hovedkontor i Ballerup, skærer ned og siger farvel til sin danske topchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

67 medarbejdere bliver fyret hos en af landets største IT-leverandører Atea, hvis administrerende direktør, Morten Felding, nu forlader selskabet.

Det oplyser Atea i en meddelelse.

Nedskæringerne sker i løbet af denne måned, og Kathrine Forsberg vil med øjeblikkelig virkning træde ind som konstitueret topchef for Atea Danmark, som har hovedkontor i Ballerup vest for København og beskæftiger 1.500 ansatte. Kathrine Forsberg har siden 2018 været ansvarlig direktør for Ateas erhvervssalg.

Kathrine Forsberg er med øjeblikkelig virkning konstitueret som administrerende direktør for Atea Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Atea.

Nedskrivninger for 25 millioner kroner

Meldingerne fra koncernen kommer oven på et dårligere regnskab end forventet. Fyringerne vil koste Atea 26 millioner kroner, som bliver bogført i første kvartal. Samtidig foretager Atea nedskrivninger for 25 millioner kroner.

Den 54-årige Morten Felding, som altså er sendt ud af koncernen, overtog ledelsen af Atea i Danmark og dengang 1.400 medarbejdere 1. maj 2014. Han kom fra posten som administrerende direktør for Philips i Danmark og overtog efter Claus Hougesen, der netop havde meddelt sin fratræden som koncernchef, hvorpå han kort efter sammen med en række andre Atea-folk stiftede et konkurrerende selskab, 3aIT.

Snart efter blev Danmarks største bestikkelsessag afdækket, hvor det kom frem, at offentligt ansatte havde været på dyre rejser til Dubai, Rom, Florida og Las Vegas i USA og havde spist på dyre restauranter betalt af en særlig konto hos Atea, der er Nordens største forhandler af IT-udstyr.

Morten Felding forlader Atea i en større fyringsrunde efter godt fem år i spidsen for selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Atea.

Dømt for bestikkelse

Atea som selskab og en række tidligere topchefer i selskabet blev 27. juni 2018 ved Retten i Glostrup dømt for bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Selskabet fik en bøde på ti millioner kroner, og flere af de tidligere medarbejdere blev idømt fængselsstraffe på 40 dage til halvandet år.

Tre af de tidligere Atea-folk – koncernchefen, koncerndirektøren og salgschefen – ankede ligesom den tidligere IT-driftschef og den tidligere IT-udviklingschef i Region Sjælland deres domme til Østre Landsret, fordi de ville frifindes.

Få dage efter den oprindelige dom i Glostrup indgik Atea forlig i en udløbersag om bestikkelse af offentligt ansatte fra andre danske myndigheder og betalte tre millioner kroner for at få sagen lukket straks.

Med en plettet straffeattest kan man ikke blive leverandør til det offentlige gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Statens advokat, Kammeradvokaten, vurderede imidlertid i efteråret 2018, at Atea har fået ryddet så meget op, at det var i orden fortsat at benytte selskabet, når der skal udbydes nye opgaver i det offentlige. I fire år vil Atea dog blive fulgt nøje af myndighederne for at sikre, at bestikkelsesaffærerne rent faktisk er fortid.

Sagen har kostet Atea store summer og tilsvarende skrammer i omdømmet. Atea Danmark rapporterer dog samtidig med fyringsrunden, at EBIT-indtjeningen i fjerde kvartal af 2019 ender på 17 millioner kroner mod otte millioner i samme kvartal 2018.

Koncernchef: Nye og højere standarder

Atea er børsnoteret i Oslo og har den danske erhvervsmand Ib Kunøe som storinvestor og bestyrelsesformand. Nordmanden Steiner Sønsteby er koncernchef for selskabet.

»Jeg vil takke Morten Felding for hans lederskab gennem årene, hvor Atea Danmark først mødte udfordringer om selskabet og dets integritet og i de efterfølgende år, hvor vi har mødt nye og højere standarder for at få nye kunder,« siger Steinar Sønsteby i en fondsbørsmeddelelse.