Apple stopper alt salg i Rusland

Presset på teknologigiganterne vokser for at få dem til at bruge deres kræfter på at gøre livet surt for Rusland efter den russiske invasion af Ukraine.

Alt salg af Apple-udstyr, heriblandt de nye iPhone 13-telefoner, er med øjeblikkelig virkning stoppet i Rusland efter invasionen af Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple lukker for alt salg af iPhones og andet udstyr i Rusland som en del af den verdensomspændende boykot oven på den russiske invasion af Ukraine.

Alt salg af Apple-produkter i Rusland indstilles straks, og Apple spærrer samtidig for, at man fra Apple-udstyr vil kunne hente de to propagandamedier Russia Todays og Sputniks mobilapps fra Apple App Store. Samtidig er Apples mobilbetalingstjeneste, Apple Pay, »blevet begrænset« i Rusland, således at de større russiske banker ikke længere kan bruge tjenesten.

Alle varer er »utilgængelige«

Apple har ikke lukket sit russiske website, og der er heller ingen tekst på det, som angiver, at Apple nu deltager i de internationale sanktioner mod Rusland. Men så snart man forsøger at købe en Mac-pc, iPhone, iPad-tablet eller andre produkter i Rusland ved at føje dem til indkøbskurven, får man beskeden »Levering utilgængelig«.

Apples reaktion er bemærkelsesværdig. Flere kommentatorer hæfter sig ved, at Apple hidtil har fået kritik for indimellem at være for følgagtig over for udenlandske regeringer. Sidste år slækkede Apple således på lidt af sin privatlivspolitik i Kina for at være på god fod med de kinesiske myndigheder. Kina er Apples tredjestørste marked efter USA og Europa.

Ifølge analysefirmaet Counterpoint Research udgør Apples iPhone-salg omkring 15 procent af mobilsalget i Rusland. Dermed står russeres iPhone-køb for omkring to procent af de flere end 220 millioner iPhone-telefoner, som Apple sælger på et år.

I 2021 omsatte App Store i Rusland for 684 millioner dollar – under en procent af Apples globale omsætning i appbutikken, viser tal fra analysefirmaet Sensor Tower.

Salget i Rusland indstilles som følge af en opfordring fra den ukrainske minister for digital omstilling, Mikhailo Fedorov, som i sidste uge skrev et åbent brev til Apples topchef, Tim Cook, og bad ham om at stoppe for salg og blokere for adgangen til App Store i Rusland.

Da Apple sidder på hele økosystemet i iPhone-verdenen og både kontrollerer selve hardwaren, softwaren og den netbutik, som er den eneste, hvorfra man kan hente eller købe mobilapps, ville en blokering af App Store få stor effekt.

Det har Apple valgt ikke at gøre.

Realtidsopdateringer i Apple Maps er stoppet

Til gengæld er al eksport til salgskanalen i landet standset, og Apple har – ligesom Google gjorde forleden – slået funktionen med opdatering i realtid af trafik og andre hændelser fra i korttjenesten Apple Maps for alle, der befinder sig i Ukraine, af hensyn til ukrainernes sikkerhed.

»Vi er dybt bekymrede over den russiske invasion i Ukraine og støtter alle de mennesker, som lider som følge af volden. Vi støtter den humanitære indsats, giver hjælp til den igangværende flygtningekrise og gør alt, hvad vi kan, for at støtte vores ansatte i regionen,« skriver Apple i en officiel udtalelse.

Heri slår Apple samtidig fast, at »vi vil fortsætte med at evaluere situationen og er i kontakt med de relevante regeringer om de handlinger, vi tager. Vi tilslutter os alle i hele verden, som råber på fred«.

Topchef Tim Cook har meddelt alle Apple-ansatte, at Apple fordobler alle donationer, som de giver til udvalgte organisationer, der hjælper Ukraine. Det gælder med bagudrettet virkning fra 25. februar, da russiske tanks rullede over grænsen til Ukraine.

Apple sidder på verdens største pengekasse og er samtidig verdens mest værdifulde selskab.

I oktober-december, som er det senest offentliggjorte regnskab, havde Apple et dagligt overskud – altså ikke omsætning, som er langt højere – på 376 millioner dollar eller 2.505 millioner kroner.

Både Facebook, det Google-ejede YouTube og kinesiske TikTok blokerer for Russia Today og Sputnik i Europa, og Google har fjernet de russiske statsmedier fra søgeresultaterne i sin nyhedssøgetjeneste Google News. Twitter mærker alle opslag med links til Russia Today og Sputnik af og sørger for, at opslagene er sværere at finde i Twitter-strømmen.

Både YouTube og Facebook blokerede i weekenden for adgang til Russia Today og andre russiske statsmedier i Ukraine efter anmodning fra den ukrainske regering.