Annonceboykot mod Facebook breder sig

En amerikansk telegigant er den seneste, som stopper al annoncering på Facebook og Instagram for at presse det børsnoterede selskab til at handle aktivt mod hadsk tale og misinformation.

Facebook og det Facebook-ejede Instagram bliver nu boykottet af stadig flere store annoncører, som er utilfredse med, at de ikke gør nok for at stoppe spredningen af hadsk tale og misinformation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/Ritzau Scanpix

Annonceboykotten af Facebook breder sig i protest mod, at det børsnoterede selskab, som driver verdens største sociale netværk, ikke gør mere for at standse udbredelsen af hadsk tale og spredning af misinformation.

Senest har den amerikanske telegigant Verizon meldt sig i den stadig længere række af virksomheder, som stopper deres annoncering, i første omgang midlertidigt, og dermed forsøger at ramme Facebook, hvor det gør mest ondt.

Annoncering er Facebooks absolutte hovedindtægtskilde, fordi brugerne ikke betaler med penge, men med deres data, som Facebook så bruger til at lave skarpe brugerprofiler. Dermed kan annoncører meget målrettet ramme de persongrupper, som de har interesse i.

Opfordring: Nu må der gøres noget

»Vi indstiller vores annoncering, indtil Facebook får skabt en acceptabel løsning, som gør os trygge,« lyder meldingen fra Verizon, som også standser sin annoncering på den Facebook-ejede billedtjeneste Instagram.

Boykotten tog fart, da The North Face som den første store virksomhed tidligere på ugen meldte ud, at Facebook ikke gjorde nok for at være sig sit ansvar bevidst. Derfor indstillede The North Face sin annoncering på Facebook for at støtte kampagnen »Stop Hate for Profit«.

Siden har blandt andre isproducenten Ben & Jerry's, leverandøren af udendørsgrej Patagonia og flere andre offentligt meddelt, at der ikke går flere annoncepenge til Facebook fra dem.

»Vi opfordrer Facebook til klare og utvetydige handlinger, som kampagnen kræver, for at stoppe, at deres platform bruges til at sprede og forstærke racisme og had,« meddelte Ben & Jerry's, som stopper al annoncering på både Facebook og Instagram.

Zuckerberg fik ørerne i maskinen

Filmselskabet Magnolia Pictures holder foreløbig sin annoncering på Facebook og Instagram væk indtil udgangen af juli.

»Vi søger meningsfulde ændringer hos Facebook og afslutningen på, at de forstærker hadsk tale,« lyder det fra Hollywood-selskabet.

Rakuten Viber, som står bag kommunikationstjenesten Viber, der fungerer som Skype eller Zoom, indstiller ikke alene al annoncering, men »fjerner alle Facebook-relaterede kontaktpunkter fra vores app«, meddeler topchef Djamel Agaoua på Twitter.

Facebook-topchef og -storejer Mark Zuckerberg fik for alvor ørerne i maskinen, da konkurrenten Twitter begyndte at sætte advarsler om opfordringer til vold på præsident Donald Trumps udmeldinger under urolighederne i USA.

Mark Zuckerberg lod forstå, at Facebook ikke ville gøre noget lignende, og det udløste stor intern kritik i Facebook. En række ledende medarbejdere har offentligt kritiseret Facebooks holdning.

Følger intenst udviklingen

Facebook siger, at det arbejder sammen med borgerrettighedsorganisationer, mens man intenst følger udviklingen.

»Vi respekterer enhver virksomheds beslutning og forbliver fokuseret på det vigtige arbejde med at fjerne hadsk tale,« siger Carolyn Everson, der er ansvarlig for Facebooks globale forretning, i en udtalelse.

Facebook omsatte i 2019 for i alt 70,7 milliarder dollar og havde ved udgangen af marts, som er senest offentliggjorte tal, 1,73 milliarder daglige brugere, heraf de 305 millioner i Europa.

Verizon har tidligere deltaget i en annonceboykot af sociale medier. I 2017 var målet det Google-ejede YouTube, som ikke gjorde nok for at stoppe spredningen af hadsk tale.