Anklager kræver syv års fængsel til Telia-direktør for bestikkelse

To tidligere koncerndirektører i Nordens største teleselskab skal længst muligt i fængsel for at have bestukket sig til mobiltilladelser, mener anklageren i den omfattende sag.

Telias tidligere koncernchef, Lars Nyberg, er på anklagebænken i en bestikkelsessag, som involverer milliarder betalt under bordet. Arkivfoto Claudio Bresciani, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX

To af den svenske telegigant Telias tidligere topchefer bør få den maksimale fængselsstraf for at have været involveret i en bestikkelsessag.

Det sagde anklager Gunnar Stetler i den store sag, som kører i Stockholms Tingsrätt, tirsdag formiddag, skriver det svenske telegrambureau TT.

Det er Telias tidligere koncernchef, Lars Nyberg, og den tidligere ansvarlige for Telias forretninger i Eurasien, Tero Kivisaari, der er på anklagebænken i en sag, der ifølge anklageren savner modstykke i Norden.

Skuffeselskab i Gibraltar havde tæt forbindelse til diktatordatter

De to tidligere topchefer er anklaget i en sag, hvor Telia har betalt omkring tre milliarder svenske kroner mellem 2007 og 2010 for at skaffe sig adgang til vigtige mobiltilladelser til at sælge 3G- og 4G-mobiltelefoni i Usbekistan. Det var datteren af Usbekistans diktator, som dengang havde ansvaret for teleområdet i landet. Pengene blev betalt gennem et selskab i Gibraltar, som havde tætte forbindelser til datteren, Gulnara Karimova.

Ud over Lars Nyberg og Tero Kivisaari er en tredje anklaget. De nægter sig alle skyldige, og deres forsvarere mener, at de aldrig skulle være blevet tiltalt.

Anklageren går efter at få Lars Nyberg, som var Telias koncernchef fra 2007 til 2013, dømt den strengeste straf for bestikkelse, seks år. Tero Kivisaari, der var Telias globale mobilchef ved fyringen i oktober 2013, er tiltalt for flere lovbrud og kræves derfor syv år og ni måneder i fængsel. Han »kunne i realiteten sige ja eller nej til dette projekt i Usbekistan«, ligesom han »håndterede det daglige, praktiske arbejde, aftaleudarbejdelsen og andet«, sagde anklager Gunnar Stetler i sin procedure.

Det sidste retsmøde i den langvarige sag holdes onsdag, mens dommen først ventes at falde i februar.

Kostede store dele af direktion og bestyrelse posterne

Lars Nyberg gik sammen med store dele af koncernledelsen og af Telias bestyrelse af, efter at en kritisk advokatrapport i februar 2013 blev fremlagt i sagen. Kort efter besluttede Telia, som den svenske stat ejer 37,5 procent af, at trække sig ud af de problematiske eurasiatiske lande, hvor risikoen for at ende i nye sager om bestikkelse var stor.

Telia måtte i 2017 betale en gigantisk bøde på 7,7 milliarder svenske kroner til de hollandske og amerikanske myndigheder som følge af bestikkelsessagen, fordi Telia er et børsnoteret selskab.