Analytiker: Huawei ramt af et krydsermissil efter anholdelse af stifters datter

Amerikansk anholdelsesordre på den kinesiske mobilgigants koncernfinansdirektør kan blive en alvorlig trussel mod selskabets kraftige ekspansion verden over. Bølgerne kan ramme danske TDC og udløse en kæmpe ekstraregning.

Huaweis koncernfinansdirektør, Meng Wanzhou, som er datter af Huaweis stifter og topchef, er blevet anholdt i Canada og kræves udleveret til USA. Foto: Maxim Shipenkov/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV

»Huawei er blevet ramt af et krydsermissil midtskibs. Ingen kan gennemskue, hvor store konsekvenser dette får.«

Det er reaktionen fra teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, efter at det onsdag aften kom frem, at de canadiske myndigheder har anholdt datteren af mobilgiganten Huaweis stifter og topchef for at få hende udleveret og anklaget for overtrædelse af USAs handelssanktioner mod Iran.

Den 46-årige Meng Wanzhou er koncernfinansdirektør i Huawei, der ikke blot er verdens største mobiludstyrsleverandør, heriblandt til hele TDCs netværk i Danmark, men også tidligere i år overhalede Apple og blev verdens næststørste smartphoneproducent efter sydkoreanske Samsung.

USA-sanktioner kostede nær konkurrent livet

Anholdelsen af Meng Wanzhou under en mellemlanding i Canada er en kraftig optrapning af den amerikanske krig mod Huawei, som amerikanerne i årevis har beskyldt for at samarbejde med de kinesiske myndigheder. USA mistænker, at Huawei af de kinesiske myndigheder kan blive pålagt at bistå ved fjernaflytning, sådan som kinesisk lovgivning giver myndighederne mulighed for. Frygten går på, at Huaweis stifter og topchef, Ren Zhengfei, har en fortid i den kinesiske folkehær. USA har selv forbudt teleselskaber at indkøbe Huawei-udstyr til det kommende 5G-supermobilnet.

Nyheden om anholdelsen af Meng Wanzhou kom samme dag, som det britiske svar på TDC, British Telecom (BT), meddelte, at selskabet er gået i gang med at fjerne Huawei-udstyr fra de kritiske dele af sit 3G- og 4G-mobilnet og ikke ville købe udstyr hos Huawei til det kommende 5G-supermobilnet.

Huaweis kinesiske – men meget mindre – konkurrent, ZTE, måtte nær dreje nøglen om, da selskabet i 2017 erklærede sig skyldig i at have overtrådt de amerikanske sanktioner mod at sælge varer til Iran og Nordkorea. ZTE, som er det fjerdebedst sælgende mobilmærke i USA, betalte en milliardbod, men USA forbød amerikanske virksomheder at handle med ZTE i syv år. Det næsten fjernede fundamentet under ZTE, for en stor del af den teknologiske indmad i ZTEs smartphones kommer fra amerikanske selskaber. Først efter endnu en gigantbod, og efter at USA havde tvunget ZTE til at udskifte sin ledelse, ophævede USA syvårsforbuddet.

Nu mener USA at have tilsvarende beviser mod Huawei.

»Det er bare den dummeste forbrydelse, man kan begå, hvis man er under den beskydning, som Huawei er i øjeblikket,« konstaterer John Strand med henvisning til, at Huawei kan risikere endnu alvorligere sanktioner end ZTE på grund af sin størrelse.

Kan blive en bombe under TDC

Huawei har tidligere meldt ud, at selskabet i 2018 forventer at nå en rekordomsætning på 102,2 milliarder dollars (673 milliarder kroner) i år efter at have vundet massevis af ordrer hos de store teleselskaber verden over. Her anerkendes Huawei for at være både langt fremme i udviklingen af teknologier, men samtidig kan selskabet sælge til bedre priser end sine umiddelbare konkurrenter, svenske Ericsson og finske Nokia.

Anholdelsen og anklagerne om overtrædelse af handelsforbuddet vil give Ericsson og Nokia stor rygvind, og de vil i stigende grad kunne tage sig betalt, hvis sagen betyder, at teleselskaber bliver tvunget til at udskifte Huawei som leverandør.

Lisbeth Bech Poulsen, SF's IT-ordfører

»Vi har længe været ekstremt kritiske overfor Huawei i Danmark. De skulle aldrig have været lukket ind på så kritisk infrastruktur.«


»Teleselskaber i hele verden skal til at overveje, hvor de køber isenkram, og hvem de tør handle med. Dette kan blive en bombe under TDC. Huawei har leveret alt fra de kritiske dele af TDCs net og har senest opgraderet TDCs kabel-TV-net til gigabitforbindelser. TDC risikerer, at der kommer politiske beslutninger, som vil presse selskabet til at skulle skifte sit kernenet ud,« siger John Strand.

TDC indgik i 2013 en seksårig kontrakt til fire milliarder kroner med Huawei, som 1. marts 2014 overtog driften og vedligeholdelsen af TDCs net i Danmark. Dermed blev TDCs hidtidige leverandør, svenske Ericsson, sat på porten. Siden har det kinesiske selskab bygget TDCs 4G-mobilnet ud, så det i flere internationale undersøgelser vurderes, at det er det bedste i Danmark, og senest har det TDC-ejede YouSee opgraderet sit kabel-TV-net, så det kan levere internetforbindelser med en datahastighed på helt op til en gigabyte i sekundet.

TDC-aftale skal snart fornyes

TDCs aftale kunne først underskrives, efter at Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste havde gransket den, og CFCS fører fortsat løbende kontrol med den tekniske opsætning af mobilnettet.

TDC skal snart beslutte, hvad der skal ske, når aftalen med Huawei udløber om lidt over et år. Det seneste døgns begivenheder lægger ekstra pres på TDC og kan blive ekstra dyrt for TDCs nye ejere, hvis selskabet, der er Danmarks største på alle fire områder (mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV), tvinges til at skulle foretage omfattende udskiftninger af alt det udstyr, som Huawei gennem de seneste fire år har installeret.

De nye TDC-ejere – pensionskasserne ATP, PFA og PKA, der ejer 50 procent, og den australske kapitalfond Macquarie, der ejer de øvrige 50 procent – indsatte 1. august Bert Nordberg som ny bestyrelsesformand. Han har siden 2012 også været bestyrelsesformand i vindmøllegiganten Vestas. Han arbejdede i en lang årrække hos Ericsson og var 2009-2012 topchef for mobilproducenten Sony Ericsson, indtil Ericsson solgte sin andel til Sony.

Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank og som i mange år har fulgt telebranchen tæt, er ikke overbevist om, at TDC vil skifte Huawei ud, når aftalen udløber.

»Mig bekendt er der endnu ikke nogen, der har fremlagt konkrete og håndfaste beviser på, at selskabet har en anden dagsorden end at levere netværksudstyr til teleindustrien, og mit indtryk er, at TDC er meget tilfreds med Huawei som en forretningspartner. De har leveret, som de skulle og er meget dygtige til at bygge telenetværk,« siger han.

SF: TDC bør droppe Huawei

Allerede da det i 2013 kom frem, at TDC forhandlede med Huawei, var en lang række politikere skeptiske overfor den kinesiske leverandørs indtog i Danmark.

Hos SF mener man, at TDC bør droppe samarbejdet med Huawei.

»Vi har længe været ekstremt kritiske overfor Huawei i Danmark. De skulle aldrig have været lukket ind på så kritisk infrastruktur. Det er et spørgsmål om national sikkerhed,« siger partiets IT-ordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil man afvente og se, hvad der sker i USA, når og hvis Huaweis finansdirektør bliver udleveret.

»Normalt blander vi os ikke i, hvad private virksomheder gør med deres aftalepartnere, og TDC har et kæmpe ansvar for, at vi ikke bliver aflyttet. Indtil videre har jeg tillid til dem, men hvis der bare er en flig, der antyder, at de ikke har styr på det, står vi i en helt anden situation,« siger Socialdemokratiets IT-ordfører, Karin Gaardsted, der vil stille spørgsmål til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om sagen.

»Vi kan selvfølgelig lægge et politisk pres på TDC om at stoppe samarbejdet, men det vil også betyde, at TDC skal gennemgå alt det, som Huawei har været inde over, og der er min mistro ikke stor nok endnu. Der er en USA-forskrækkelse, som gennemsyrer alt lige nu, og vi skal passe på, at vi ikke bliver spændt for deres vogn mod Kina, hvis der ikke er en reel grund til det,« siger hun.

Venstres IT-ordfører, Torsten Schack Pedersen, har tiltro til, at Center for Cybersikkerhed har styr på kontrollen med Huawei.

»Jeg forventer, at de løbende vurderer, om der er sikkerhedsproblemer, og hvis de mener, der er det, så man vi selvfølgelig reagere på det,« siger han.

TDC vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men er tilfreds med sit samarbejde med Huawei:

»Sikkerhed er en topprioritet for TDC, og vi følger altid de danske myndigheders anbefalinger og har en løbende og meget tæt dialog med Center for Cybersikkerhed. Vi har et professionelt samarbejde med Huawei, herunder også om vores sikkerhed og håndteringen af denne,« skriver pressechef i TDC, Peter Glüsing, i en kommentar.