Allerød-selskab udvikler radar mod dronetrussel

Radarproducenten Weibel Scientific investerer massivt i at udvikle et radarsystem, der kan identificere små flyvende droner. Manglen på et radarsystem kom tydeligt til udtryk, da små droner for nylig lukkede for flytrafikken til og fra lufthavnen Gatwick i London.

Weibel producerer forskellige typer radarer på fabrikken i Allerød nord for København. Blandt kunderne finder man blandt andet det amerikanske forsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Radaren er blevet en integreret del af staters forsvarssystemer, siden den blev opfundet omkring begyndelsen af Anden Verdenskrig, da radaren for alvor fik betydning.

Men på trods af at nutidens højteknologiske radarer kan opsnappe missiler, fly og andet på lang afstand, er der endnu problemer med at identificere små kommercielle droner, der i stigende grad bliver langet over disken til billige penge.

Det vil det danske radarselskab Weibel Scientific med hovedsæde i Allerød blive de første til at løse. Det skriver Børsen.

»Vi vurderer markedet for detektion af droner til adskillige milliarder. Der er ingen tvivl om, at får vi succes med det her, bliver det et nyt solidt ben at stå på, som potentielt kan udgøre 25 pct. af hele Weibel,« siger Thomas Øiseth Munkholm, ejer og bestyrelsesformand i Weibel, til Børsen.

Selskabet oplyste i regnskabet for finansåret 2017/18 ikke omsætningen, men bruttofortjenesten lød på 127 mio. kroner. Særligt salg til det amerikanske forsvar lunede på selskabets bundlinje.

Ved præsentationen af regnskabet lagde administrerende direktør Peder R. Pedersen også vægt på potentialet i radarsystemer, der kan identificere droner.

»Det er nemt at forestille sig, hvor stort et potentiale der ligger i markedet for droneradarer. Droner er en stigende trussel, som hele verden er i gang med at ruste sig imod. Både lufthavne, banegårde, fængsler, regeringsbygninger, sportsbegivenheder samt anden kritisk infrastruktur skal sikres,« sagde direktøren dengang til Berlingske.

At små droner kan skabe et enormt kaos, blev kort før jul meget tydeligt i London-lufthavnen Gatwick, en af Europas travleste. Omkring 1.000 fly blev aflyst, og 140.000 passagerer blev påvirket, da to små droner i et par dage fløj rundt på lufthavnens område.

Der er siden udstedt en belønning på 50.000 pund, omkring 430.000 danske kroner, for oplysninger, der kan lede politiet på sporet af personerne bag de forstyrrende droner.

I Danmark er det Naviairs flyveledere, der overvåger luftrummet fra kontroltårne i lufthavne samt en kontrolcentral. Selskabets kommunikationschef, Bo Pedersen, forklarer, at droner er et emne på alles dagsorden i branchen.

»De, der vil være i stand til at udvikle udstyr, som kan detektere droner, vil efter min vurdering have et fantastisk godt forretningspotentiale,« siger Bo Pedersen til Børsen.

I en pressemeddelelse skriver Weibel, at selskabet allerede er »langt i realiseringen af strategien om at levere de bedste droneradarer i verden«, og at næste skridt vil være at videreudvikle teknologien og få afgørende fodfæste på det globale marked.