Alle i Israel var vrede på dansk topchef: Nu får han landets vaccinemaskine til at spinde

I december 2017 var Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, så forbitret på danske Kåre Schultz, at han kaldte ham til orden på sit ministerkontor. Kåre Schultz havde som topchef i medicinalselskabet Teva gjort sig voldsomt upopulær med en gigantisk spareplan, der skabte store uroligheder flere steder i landet. I dag spiller den danske topchef en central rolle i Israels kamp mod coronavirus.

Den israelske medicinalgigant Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er af den israelske stat blevet tildelt den betroede opgave at sikre, at alle landets borgere får mulighed for at blive vaccineret mod coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/Arkiv

Planen var klar: Kåre Schultz skulle bankes på plads.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, var godt og grundigt træt af den danske direktør, som netop havde overtaget topposten i den israelske medicinalgigant Teva som den første ikkejødiske direktør nogensinde.

Årsag: Kåre Schultz havde efter få uger i jobbet præsenteret en gigantisk spareplan med 14.000 fyringer, som udløste en bølge af protester og kaos i Israel. Både banker, landets børs og den internationale lufthavn måtte lukke ned, da flere tusinde Teva-ansatte svarede igen med vejblokader og strejker.

Og nu havde Benjamin Netanyahu fået nok. Efter flere dage med voldsomme demonstrationer blev Kåre Schultz beordret til at stå skoleret på premierministerens kontor 19. december 2017.

Benjamin Netanyahu havde sammen med flere topministre – herunder sin finansminister, arbejdsminister og ministeren for økonomi og industri – lagt en plan for, hvordan den israelske ministerdelegation skulle presse den danske topchef til at opgive et større antal fyringer på israelsk grund. Det skulle skabe ro i gaderne.

Kåre Schultz troppede alene op til mødet med de israelske ministre og afleverede i kort form følgende budskab: Jeg giver mig ikke en tomme.

Og sådan blev det. Kåre Schultz vandt stillingskrigen og kunne trumfe sin spareplan igennem. Populært var det ikke.

Topstyrer coronaoffensiv

I dag er billedet fra december 2017 vendt på hovedet. Det er ikke sådan, at Kåre Schultz pludselig er blevet en folkehelt i Israel, men man kommer ikke uden om, at den danske topchef spiller en central rolle i landets succesfulde vaccinationsindsats mod det omfattende udbrud af coronavirus.

Det skyldes, at den israelske regering har indgået en eksklusiv aftale med Teva og Kåre Schultz, som giver det israelske selskab eneret til at distribuere coronavacciner i Israel. Det betyder helt konkret, at det er Tevas ansvar at få millioner af vacciner frem til alle landets borgere.

»Regeringen har udvalgt os som partner til at stå for al distribution af coronavacciner. Det vil sige, at vi står for logistikken med at få det ind i landet og efterfølgende få vaccinerne ud til de omkring 400 vaccinationscentre, hvor det foregår,« siger Kåre Schultz om Tevas rolle i den historiske massevaccination.

Med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har Israel købt millioner af vacciner fra medicinalselskabet Pfizer – vacciner, der kommer med den udfordring, at de skal opbevares ved en temperatur på minus 70 grader.

Teva råder over det største distributionsselskab for lægemidler i Israel og har eneret på opbevaring og distribution af coronavacciner i Israel. Her åbner en ansat en særlig fryser, der indeholder vacciner fra amerikanske Pfizer pakket i såkaldte »pizzabakker«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den helt centrale opgave for Kåre Schultz og Teva har været at skabe en fuldkommen strømlinet proces for, hvordan vaccinerne klarer rejsen fra 30 superfrysere i et underjordisk medicinlager ved landets internationale lufthavn og ud til et vidt forgrenet net af vaccinationsklinikker.

»Når du først tør doserne op, kan du ikke fryse dem ned igen, hvis man kan sige det sådan. Derfor skal du være stensikker på, at der ikke går noget til spilde,« siger Kåre Schultz og peger på, at præcision er det absolutte nøgleord, når der skal sendes vacciner ud i alle afkroge af Israel.

»Vi lavede lynhurtigt et system, hvor vi pakkede forsendelserne om. Det vil sige at i stedet for at have omkring 1.000 doser i sådan en pizzabakke, som vi kalder det, pakker vi om til meget mindre enheder. På den måde kan man meget præcist time, hvor meget vaccine du sender rundt i landet set i forhold til hvor mange patienter, der er klar til at blive vaccineret. Det har været helt afgørende for at sikre så lille en spildprocent som muligt,« siger Kåre Schultz.

Han peger samtidig på, at hele den israelske »vaccinekæde« er uhyre effektiv og driftssikker.

»Alle vaccinationssteder har en venteliste. Det fungerer på den måde, at folk simpelthen står standby til en vaccine. Hvis det så viser sig, at eksempelvis 20 mennesker ikke dukker op i løbet af dagen, står folk klar i køen, så man kan udnytte de rester, der måtte være. Hver dag får man udnyttet alle de doser, man overhovedet har,« siger Kåre Schultz.

Fører det store vaccinekapløb

Israel er uden sammenligning det land i verden, der har vaccineret den største del af sin befolkning. Når Israel er så langt foran Danmark og resten af verden, skyldes det flere ting.

En særlig udslagsgivende faktor er, at den israelske stat giver medicinalskaberne Pfizer og BioNTech adgang til data om, hvordan selskabernes fælles coronavaccine klarer sig. Det betyder groft sagt, at vaccineudviklerne får adgang til værdifuld viden og data om, hvordan vaccinen virker i en større befolkningsgruppe.

Kåre Schultz, topchef i medicinalgiganten Teva

»Jeg tror, at man i Israel har været smart ikke at prioritere prisen, men har prioriteret leverancerne. Mit gæt er, at man betaler noget i retning af det dobbelte per vaccine fra Pfizer i Israel i forhold til, hvad man gør i EU.«


En anden årsag til, at Israel er frontløber i det store vaccinekapløb, skal ifølge Kåre Schultz findes i, at den israelske stat har betalt en langt højere pris for vaccinerne fra Pfizer end eksempelvis EU – og dermed Danmark.

»Jeg tror, at man i Israel har været smart ikke at prioritere prisen, men har prioriteret leverancerne i stedet. Mit gæt er, at man betaler noget i retning af det dobbelte per vaccine fra Pfizer i Israel i forhold til, hvad man gør i EU,« siger Kåre Schultz.

Han vurderer desuden, at det kan have spillet en afgørende rolle, at Israels behov for vacciner ikke fylder ret meget i det store billede.

»Man har i Israel presset hårdt på for at lande en aftale med Pfizer om leverancer. Hvis du forestiller dig, at Pfizer forhandler med både Israel, USA og EU, er Israel jo stadig småting i forhold til, hvor mange millioner doser Europa har brug for. Derfor har Israel nok haft nemmere ved at komme forrest i køen ved at betale mere og ved at være villig til at slå til her og nu,« siger Kåre Schultz.

Det slog voldsomme gnister, da Kåre Schultz som ny topchef for en af Israels største arbejdspladser, medicinalvirksomheden Teva, indledte sin oprydning med at bebude fyring af 14.000 ansatte. Vrede israelere barrikaderede fabriksanlæg og brændte bildæk af foran virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Xinhua News Agency/Ritzau Scanpix/Arkiv.

Da du begyndte i jobbet i 2017 og med det samme lancerede en gigantisk spareplan med tusindvis af fyringer, blev du temmelig upopulær i hele landet. Nu har du fået en nøglerolle i forhold til at få Israel ud af coronakrisen. Hvordan har du oplevet det sceneskift?
»Jeg tror ikke, at det har så meget med min person at gøre, men hele situationen omkring covid-19 og vaccinerne mod covid-19 har fået samfundene i både Israel, Europa og USA til at tænke lidt mere over, at medicinalindustrien ikke kun er nogle onde kapitalister, der tjener penge på, at folk er syge. Det synes jeg er rart,« siger Kåre Schultz.

Så du har under coronakrisen gjort dig den iagttagelse, at folkestemningen er vendt, når det gælder det helt overordnede syn på den globale medicinalindustri?
»Ja, det synes jeg.«

Store slagsmål i USA

Her skal det dog tilføjes, at Teva og Kåre Schultz er involveret i to omfattende retsopgør i USA, som i flere år har slidt på selskabets troværdighed.

I det ene retsslagsmål er Teva anklaget for at have spillet en rolle i en sag, som handler om salg af såkaldte opioider, der er et smertestillende middel, som ifølge de amerikanske myndigheder har skabt en voldsom misbrugskrise.

I et andet stort retsopgør beskyldes Teva for at have stået i spidsen for en større sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter.

De store juridiske opgør har gjort livet særdeles besværligt for den danske topchef og presset selskabets markedsværdi i bund.

Teva er i dag godt 75 milliarder kroner værd. Til sammenligning tumler selskabet fortsat rundt med en gældspukkel på omkring 150 milliarder kroner.

Da Kåre Schultz i 2017 blev hentet ind på topposten i den i dag 120 år gamle israelske medicinalvirksomhed, lød opgaven, at han skulle genskabe selskabets troværdighed og ikke mindst få den høje gældspost helt under kontrol.

Slutdatoen for den mission ligger ikke lige om hjørnet.