Alle Apple-apps skal varedeklarere deres dataindsamling

Apple strammer kravene til iPhone- og iPad-apper, så brugerne skal kunne se, hvilke data der samles ind, inden de installerer noget.

Hver eneste app i Apples App Store skal nu varedeklareres, så man får at vide, hvilke data der samles ind, før man installerer appen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle apps til iPhone og iPad får nu en ny varedeklaration, så man på forhånd kan orientere sig om, hvilke oplysninger de samler ind om én, før man henter dem fra App Store-netbutikken.

Hver app skal vise, hvilke data der bliver samlet ind for at kunne følge brugeren, hvilke data der er koblet til brugeren, og hvilke anonyme data der samles ind, selvom de ikke følger eller er koblet til brugeren.

Det gælder personlige data og data hentet fra telefonen eller tabletten, for eksempel gps-data. Apple gør det klart, at det også omfatter, hvis indsamlede data om brugeren eller udstyret deles med selskaber, der sælger dem til annonce- og analysefirmaer.

Apple annoncerede ændringerne i juni og begyndte i sidste uge at kræve, at appudviklerne afleverer de krævede oplysninger, når de indleverer deres app til godkendelse, eller når de sender opdateringer ud, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De første apps er nu mærket, og efterhånden vil alle blive det – til alle Apples styresystemer: iOS, iPadOS, macOS, watchOS og tvOS. Varedeklarationen vil blive vist, når man henter eller opdaterer en app.

Risikerer at blive smidt ud

Appudviklerne har mulighed for at forklare, hvorfor de indsamler disse data, og det bliver deres ansvar, at oplysningerne er korrekte. Apple vil dog foretage stikprøver ud over de sædvanlige kontroller, når man ønsker sin app lagt ind i App Store.

Hvis reglerne ikke bliver overholdt, risikerer appen at blive smidt ud af App Store.

Brugere af Apple-produkter kan udelukkende hente deres apps i Apples App Store. Derfor kan Apple gennemtvinge sine krav til dem, for der er ikke andre kanaler, som de kan bruge for at få dem installeret hos folk.

Også Apples egne apps varedeklareres. De Apple-apps, som ikke kan slettes, for eksempel Beskeder, Fotos, Telefon, Ur, Kamera og App Store selv, og som derfor ikke ligger i App Store, vil få sin egen varedeklaration på nettet.

Flere stramninger på vej

Flere stramninger er på vej fra Apple. Som yderligere beskyttelse af privatlivets fred vil Apple kræve, at alle appudviklere indhenter tilladelse fra brugerne, hvis deres app sporer iPhone- eller iPad-brugeren på tværs af apps og netsteder ved at bruge en særlig, digital annonce-id.

Apple havde oprindelig planlagt at lade dette krav træde i kraft sammen med lanceringen af den nye udgave af styresystemet iOS, iOS 14, i september, men flere udviklere, heriblandt Facebook, klagede over at have fået alt for kort tid. Derfor træder disse krav først i kraft på et tidspunkt i begyndelsen af 2021.

Apple har også på andre områder taget fat om dataindsamlingen. Apples egen internetbrowser, Safari, blokerer nu som standard for de såkaldte tredjepartscookier, der sender oplysninger om brugerens færden på nettet videre til blandt andet annoncører og analysebureauer.