Ærekær, inspirerende og inde over alt: Medarbejdere fortæller om Elon Musk

Den karismatiske Tesla-chef Elon Musk bliver portrætteret som både inspirerende og ekstremt egenrådig af en lang række medarbejdere i det amerikanske medie CNBC. De tegner billedet af en topchef, der med sin trang til at blande sig i alt, er med til at forsinke og forhale bilvirksomhedens mange projekter.

Elon Musk karaktiseres som en inspirerende om end temmelig egenrådig chef af en række tidligere og nuværende medarbejdere hos Tesla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder

Tilbage i april tidligere i år medgav Elon Musk, stifter og topchef hos Tesla, at store dele af problemerne med at producere bilfabrikantens Model 3 hang sammen med, at man havde sat for megen lid til robotter og automatiseringer i produktionen.

»Mennesker er undervurderede,« tweetede han.

For så vidt en ærlig erkendelse, men tilsyneladende også en anke, en lang række medarbejdere hos Tesla havde haft i lang tid og præsenteret for den karismatiske topchef. Men meget sigende for Elon Musk havde han valgt at ignorere advarslerne og længe holde fast i, at robotter og automatiserede processer skulle producere elbilen.

Anekdoten indleder en længere artikel, hvori det amerikanske medie CBNC har talt med 35 tidligere og nuværende medarbejdere hos Tesla.

Sammenfattet tegner de et billede af en egenrådig chef, der blander sig i de mindste detaljer, og som af samme grund forsinker og forhaler vigtige projekter hos bilfabrikanten, der længe har været under pres for at nå sine ambitiøse produktionsmål.

Et hektisk efterår

Tilbage i 2016 bebudede Elon Musk selv, at man i løbet af 2018 ville sende en halv million Model 3-biler ud på vejene, men ved udgangen af tredje kvartal havde man blot nået at producere 167.000 biler.

»Elon Musk er i en position, som de færreste vil opleve: Han skal skabe et produkt, der kan definere en hel industri, med et begrænset budget. Han har ikke råd til at træffe langsomme beslutninger eller udvise medfølelse,« siger Spencer Gore, en tidligere Tesla-medarbejder, til CBNC.

Artiklen kommer også omkring Elon Musks modvilje mod at bruge standardprodukter og prototypereservedele, som andre bilfabrikanter har udviklet, hvilket gør arbejdet desto mere udfordrende for Teslas ingeniører. Derudover oplistes der flere eksempler på dyre og ambitiøse projekter, som Elon Musk krævede ført ud i livet trods indvendinger fra ledende medarbejdere. Flere af projekterne blev opgivet undervejs, men kostede betydelige ressourcer inden da.

Medarbejderne beskriver dog også Elon Musk som en inspirende og karismatisk chef, ligesom en enkelt, førnævnte Spencer Gore, påpeger, at Tesla næppe var blevet, hvad det var uden Musks ukonventionelle stil.

De seneste måneder har Elon Musk befundet sig i, hvad der vel beskrives som en mediestorm. Det hele startede – som altid – på Elon Musks Twitter-konto, da han tilbage i starten af august skrev, at han overvejede at tage Tesla af børsen.

Det affødte et regulært ramaskrig blandt investorerne, mens de amerikanske børsmyndigheder øjeblikkeligt indledte en undersøgelse, da den slags meddelelser helst skal komme i form af børsmeddelelser.

Undersøgelsen endte med forlig, der bød, at Tesla skulle betale 20 mio. dollar i bøde, ligesom Musk blev tvunget til at gå af som bestyrelsesformand for elbilproducenten.

Foruden det slagsmål har Elon Musk også udmærket sig ved at kalde en af redningsdykkerne fra grotteulykken i Thailand for pædofil, ligesom han har røget pot med en komiker under et interview.