Ubegribelige mængder: Så meget is mister Arktis hvert sekund

I de senere år har de arktiske gletsjere tabt sig ca. 14.000 ton – i sekundet. Det viser et nyt og delvist dansk forskningsresultat. »Jeg synes, at tallene er svimlende,« siger førende isforsker.

Det arktiske tab af is fra land fra 2005 til 2015 var så stort, at det ville svare til, at hvert eneste menneske på planeten hver eneste dag i tiåret havde smidt 160 liter vand ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICK COBBING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt ufattelige mængder is, som de arktiske landområder mister – alene mens denne sætning læses. Samtidig er slankekuren stærkt tiltagende.

Det viser et delvist dansk forskningsresultat, hvor man som de første har forsøgt at anslå det samlede istab fra arktiske gletsjere i de seneste årtier.

Ifølge forskningsresultatet, der er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Research Letters, er der forsvundet over otte billioner ton (8.000 milliarder ton) landbaseret arktisk is siden 1971.

Men hvor meget er det egentlig?

Man kan sammenligne med det mægtige vandfald Niagara Falls i USA, som der strømmer ca. 2.400 kubikmeter vand igennem i sekundet – eller 75 kubikkilometer om året. Det er imidlertid kun ca. halvdelen af det gennemsnitlige arktiske land-istab fra 1971.

Med andre ord: Over de målte godt fire årtier har især gletsjere i Grønland, men også i Alaska, Canada, Norge, Island og Sibirien, mistet omkring 5.000 kubikmeter is i sekundet i gennemsnit.

Jason Box, isforsker, GEUS

»Det vil være fair at hævde, at tabet af arktisk is vil fortsætte med stigende hast.«


Hvad værre er: Istabet er støt stigende og har i perioden fra 2005 til 2015 ligget cirka tre gange over tabet før årtusindskiftet og lå i tiårsperioden frem til 2015 på omkring 14.000 ton i sekundet.

Den amerikanskfødte isforsker ved de nationale danske og grønlandske geologiske undersøgelser (GEUS), Jason Box, der er hovedforfatter til artiklen, føjer denne sammenligning til:

Det arktiske tab af is fra land fra 2005 til 2015 var så stort, at det ville svare til, at hvert eneste menneske på planeten hver eneste dag i tiåret havde smidt 160 liter vand ud med badevandet.

Hurtig opvarmning

»Jeg synes, at tallene er svimlende,« siger Jason Box og tilføjer:

»Hovedbudskabet kan være, at Arktis er den største enkelte bidragyder til havvandsstigninger og –måske overraskende – større end bidraget fra Antarktis, der rummer ni gange mere is. Men Arktis varmer op mellem 1,7 og 2,8 gange hurtigere end verden som sådan.«

Forskernes beregninger hviler på direkte målinger af over 20 arktiske gletsjere i kombination med gravitationsmålinger fra satellitter.

Jason Box understreger, at studiet ikke har haft fokus på projektioner og dermed beregninger af de kommende årtiers istab fra land i Arktis.

»Men det vil være fair at hævde, at tabet af arktisk is vil fortsætte med stigende hast, medmindre der kommer et indgreb,« siger han.

En af de øvrige bidragydere til artiklen er i øvrigt klimaprofessor Sebastian Mernild, der for nylig blev nomineret til »Årets dansker« i Berlingske.