USAs udenrigsminister i Davos: Godt med politiske opbrud i verden

Der vil komme noget godt ud af de voldsomme politiske opbrud i USA og Europa, lød budskabet fra den amerikanske udenrigsminister, Michael Pompeo, til topmødet i World Economic Forum i Davos.

Michael Pompeo, amerikansk udenrigsminister, taler via videotransmission ved World Economic Forum, WEF, i Davos i Schweiz. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / Rizau Scanpix

Det er positivt, at vælgerne har skabt opbrud og forandring i Europa og i USA.

Sådan lød det vigtigste budskab, da den amerikanske udenrigsminister, Michael Pompeo, tirsdag eftermiddag talte til årsmødet i World Economic Forum via en satellitforbindelse fra USA.

»I ved alle, at der blæser nye vinde over verden. Det centrale spørgsmål er dette: Signalerer det godt vejr, eller er det et varsel om storm?« lød det retoriske spørgsmål fra Michael Pompeo, som selv leverede svaret:

»Jeg vil argumentere for, at denne disruption er en positiv udvikling. Vi er i gang med at omfavne gamle sandheder: Nationer har betydning. Ingen internationale organisationer kan stå op for deres befolkninger, så godt som deres egne ledere kan. Stærke grænser er nøglen til stærke nationer. Det er sådan, vi beskytter vores befolkninger og vores suverænitet,« sagde Michael Pompeo.

Indtil for få dage siden var det meningen, at Donald Trump – for andet år i træk – skulle have talt til mødet  i Schweiz, men på grund af den indenrigspolitiske krise i USA meldte han afbud og gjorde det samtidig klart, at alle tunge amerikanske ministre ville blive hjemme i Washington D.C.

Med visheden om, at USA er genstand for betydelig kritik på WEF-mødet – og med udsigt til taler fra blandt andre den kinesiske vicepræsident i Davos – har det imidlertid været vigtigt for Donald Trump, at USAs stemme bliver hørt på topmødet. Men hvis nogen blandt publikum havde ventet på nye og mere forsonende signaler fra USA, blev de skuffet.

Michael Pompeo fremhævede ganske vist, at USA samarbejder med sine partnere over hele verden, men først og sidst var hans indlæg et forsvar for kursen under Donald Trump.

Den amerikanske udenrigsminister gjorde det også klart, at der kun kan findes en løsning på handelskonflikten mellem USA og Kina, hvis kineserne ændrer politik. Han kaldte den kinesiske statskapitalisme – hvor den kinesiske stat ofte er tæt vævet sammen med landets virksomheder – for en trussel.

Han forlangte også handelsaftaler, hvor alle nationer »har mulighed for at konkurrere på en fair, transparent og åben basis«.

»Der er meget arbejde, der skal gøres,« sagde Michael Pompeo. Han argumenterede for, at amerikanske virksomheder skal kunne arbejde i Kina uden at risikere, at vigtig viden bliver stjålet, og han kritiserede de regler, der betyder, at udenlandske virksomheder skal overføre teknologi til kineserne.

»Disse ordninger er ikke fair,« sagde Michael Pompeo.

Selv om Donald Trump ikke er mødt op til mødet i Davos, har han indtil nu været den ubestridte hovedperson. Blandt erhvervsledere og politiske ledere er der forståelse for, at han vil have Kina til at følge reglerne i den internationale handel. Men det overdøves af frygten for, at præsidentens pres på Kina vil eskalere og udvikle sig til en handelskrig i stor skala – hvilket vil kunne skade den globale økonomi.