Trumps forhold til de militære chefer nærmer sig frysepunktet

Præsident Donald Trumps beundring for højtstående officerer er slidt op og erstattet af en vranten utålmodighed.

USAs præsident Donald Trumps forhold til sine militære embedsmænd bliver stadig mere anspændt. Her ses han med nu forhenværende forsvarsminister Jim Mattis, mens de endnu stod skulder ved skulder først i december. Arkivfoto: Jim Young/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Young

Præsident Donald Trump sagde onsdag, at han »grundlæggende« havde fyret forsvarsminister Jim Mattis i sidste måned, fordi han var utilfreds med Mattis' håndtering af jobbet.

Hans seneste kritik af den tidligere general i marinekorpset kommer på et tidspunkt, hvor Trumps beundring for militære chefer har måttet vige for en vrede over, at de pensionerede officerer drager hans karakter i tvivl og undsiger hans forvaltning af præsidentembedet.

Engang behandlede Trump militæret med en ærbødighed, han ikke udviste over for mange andre amerikanske institutioner. Han bemandede sin regering med en række højtstående officerer og imødegik på den måde en bekymring i det republikanske parti over sin manglende erfaring og forberedelse til posten som præsident og øverstkommanderende. Han talte dengang henført om »mine generaler«, og hvordan de passede til billedet:

»De var ligesom i en film,« sagde han onsdag med henvisning til en nylig briefing i forsvarsministeriet. »De så bedre ud end Tom Cruise og stærkere også.«

Men i de senere måneder har en række af militærets ledende skikkelser udtalt sig om Trump i skarpe vendinger og beskrevet ham som uegnet til præsidentembedet. Og som i andre situationer, hvor Trump har følt sig under angreb, har han svaret på kritikken af sit lederskab med at lange ud efter kritikerne.

På et tidspunkt skrev den da pensionerede admiral William McRaven i Washington Post, at Trump havde »ydmyget os i vores børns øjne.« McRaven havde som leder af flådens Navy Seals ansvaret for angrebet, som dræbte Osama bin Laden.

Tdl. general og direktør for CIA, David Petraeus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz Alvarez.

General Stanley McChrystal kaldte på ABC News Trump for amoralsk og mente, at præsidenten »ikke fortæller sandheden.« Han opfordrede amerikanerne til at tænke over, hvor meget de var villige til at tolerere fra præsidentens side.

General David Petraeus var leder af USAs styrker i Irak og Afghanistan og siden direktør for CIA, men han sagde for nylig, at han ikke ville arbejde for Donald Trump. Og general John Kelly, der i denne uge trådte tilbage som stabschef i Det Hvide Hus, sagde i et afskedsinterview, at hans tid i Det Hvide Hus skulle bedømmes på, hvad han havde forhindret præsidenten i at gøre.

Militære normer og tabuer

Hen over julen har Trump imødegået kritikken af beslutningen om at trække de amerikanske styrker ud af Syrien ved at fordømme de »mislykkede generaler,« der havde haft ansvaret for engagementet i Mellemøsten.

Han angreb McChrystal på Twitter og skrev, at han havde en »stor, dum mund« og i øvrigt »elskede Hillary.« I et tweet for et par uger siden angreb Trump McRaven for ikke at have dræbt bin Laden noget før.

Peter Feaver, Duke University

»Vi har aldrig tidligere haft en præsident, der var så ufølsom over for normer og tabuer.«


»Jeg tror, vi kan forvente mere af dette mundhuggeri, nu da grænsen er overskredet,« siger Peter Mansoor, der selv er tidligere oberst og arbejdede under Petraeus, men nu er professor på Ohio State University. »Men jeg er ikke sikker på, at det er særligt sundt for forholdet mellem det civile samfund og militæret.«

Peter Feaver mener også, at Trump har bragt disse sammenstød op på et helt nyt niveau. Han arbejdede i Det Nationale Sikkerhedsråd under præsidenterne Bill Clinton og George W. Bush og underviser nu på Duke University.

»Vi har aldrig tidligere haft en præsident, der var så ufølsom over for normer og tabuer« i militæret, siger Feaver. »Folk som McChrystal, McRaven og andre reagerer på, at præsidenten bryder disse tabuer.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist