Pelosi kræver en rigsretssag: »Præsidenten må holdes til ansvar. Ingen er hævet over loven«

Nancy Pelosi vil nu indlede en rigsretsproces mod USAs præsident, Donald Trump.

Foto: KEVIN LAMARQUE

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, annoncerede sent tirsdag aften dansk tid, at der nu indledes en formel efterforskning af præsident Donald Trumps bestræbelser på at få Ukraine til at undersøge hans politiske rival, Joe Biden, for at få snavs mod sin mulige udfordrer til præsidentvalget næste år.

»Præsidenten må holdes til ansvar. Ingen er hævet over loven,« sagde Pelosi, der anklagede ham for at have forrådt sin ed over for sit embede som præsident og truet den nationale sikkerhed.

»De handlinger, præsidenten har truffet til dato, har alvorligt krænket forfatningen,« sagde hun.

»Især når præsidenten siger: 'Jeg kan gøre, hvad jeg vil.'«

Dermed blev det ikke den ellers stort anlagte undersøgelse af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 – hvor den særlige undersøger Robert Mueller frikendte Donald Trump for mistanken om ´aftalt ´spil´ med Rusland – som skubbede Demokraterne til at indlede en formel efterforskning, der kan føre frem til en rigsretssag.

I stedet blev det en helt ny sag, hvor Trump under telefonsamtale 25. juli ifølge »whistleblower« gentagne gange pressede den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij for at undersøge mulig korruption fra tidligere vicepræsident Joe Bidens søn Hunter.

Hunter Biden havde forretningsinteresser i Ukraine, mens Joe Biden som vicepræsident havde tilsyn med den amerikanske politik over for landet.

Trump benægtede først at have bragt Biden op i samtalen, men har siden vedstået dette.

Præsidenten og hans personlige advokat, Rudy Giuliani, har presset på over for Ukraine for at få en undersøgelse af Burisma Group, et ukrainsk energiselskab, hvor vicepræsidentens søn Hunter var medlem af bestyrelsen.

Pelosi siger, at Trump har »forrådt sit embedsed, forrådt vores nationale sikkerhed og forrådt integriteten af vores valg«.

Under et møde tirsdag eftermiddag sagde Pelosi til formændene for de seks udvalg i Repræsentanternes Hus, der har undersøgt Trump, at deres stærkeste sager om præsidentens potentielle lovovertrædelser nu skal samles og oversendes til retsudvalget, skriver New York Times.

Beslutningen om at indlede en formel efterforskning af Trumps mulige lovbrud betyder ikke nødvendigvis, at et flertal i Repræsentanternes Hus i sidste ende vil stemme for at rejse en rigsretssag. Men her har Demokraterne majoriteten, og flere og flere demokrater taler nu for at gå efter at rejse rigsretssag. 

Endnu mindre er sandsynligheden for, at det 100 mand store Senat – der agerer dommer i rigsretssager – vil fjerne præsidenten. For det kræver to tredjedels flertal i Senatet, der har republikansk flertal.

Og som formanden for det republikanske flertal i Senatet, Mitch McConnell, siger, så er det »for tidligt« at tale om en rigsretssag.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA