Nu blander Biden-administrationen sig i spørgsmålet om børnene i Syrien: Der er kun én mulighed

USA blander sig i diskussionen om de internationale familier, der opholder sig i lejrene i Syrien. Mens Mette Frederiksen kun ønsker at hjemtage danske børn, hvis det kan ske, uden at mødrene følger med, er opfordringen en anden fra Joe Biden.

 
Omkring halvdelen af danskerne mener, at 19 børn i fangelejre i Syrien skal hentes hjem, viser ny meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs allierede opfordres til at hjemtage udenlandske krigere og deres familier i Syrien. Hvis ikke det sker, er der risiko for at skabe en ny farlig generation af ekstremister.

Så klart lyder meldingen fra Biden-administrationen, efter at hjemtagelsen af internationale familier i syriske lejre igen er kommet på dagsordenen.

Det skriver The Times.

Biden-administrationen opfordrer dens allierede til at hjemtage ikke kun børnene i lejrene i Syrien, men også resten af familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sejren på slagmarken er spildt, hvis ikke familierne hentes hjem, lyder forklaringen fra John Godfrey, Joe Bidens særlige udsending for den globale koalition mod IS. Han anser IS for en stor sikkerhedstrussel på trods af IS' territoriale nederlag for to år siden og forventer, at IS i fremtiden vil forsøge at planlægge angreb mod Vesten. Derfor skal der handles, før det er for sent.

»Dette er et internationalt problem, der kræver en international løsning,« siger John Godfrey ifølge The Times.

Joe Bidens opfordring til hans allierede går stik imod meldingerne fra den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), der ikke ønsker at hjemtage børnenes mødre. Hendes ønske er allerede skudt ned, da de kurdiske myndigheder, der styrer lejrene, har udtalt, at de kun vil udlevere børnene, hvis deres mødre følger med.

USA opfordrer til, at mødrene til børnene i lejrene i Syrien også hjemtages. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix.

USA vurderer, at op mod 2.000 udenlandske krigere er tilbageholdt i det nordøstlige Syrien, mens 10.000 af deres slægtninge, for det meste kvinder og børn, er anbragt i lejrene.

»Et af de mest foruroligende og potentielt farlige aspekter er, at et antal af disse børn enten hævder at have eller allerede har europæisk statsborgerskab. Bekymringen er, at de kan ende med potentielt at gøre stor skade andre steder i verden,« siger John Godfrey.

Alene i år er mere end 40 personer blevet dræbt i al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien, hvor 62.000 mennesker opholder sig under kraftigt forværrede levevilkår. De dårlige forhold kan være med til at fremme radikalisering blandt især unge, vurderer Joe Bidens administration.

USA har selv hentet 12 voksne amerikanere og 16 børn hjem. Ti af de voksne er retsforfulgt for terrorhandlinger.

Trump-administrationen har også tidligere opfordret allierede til at hjemtage borgere fra Syrien. Samme opfordring har lydt fra flere FN-eksperter, Røde Kors og en lang række andre hjælpeorganisationer.