Et stigende antal amerikanere er mistroiske overfor de officielle coronatal: »Man dæmoniserer eksperterne«

Knap en tredjedel af amerikanerne er skeptiske over for de officielle coronadødstal, viser ny undersøgelse. Blandt de, som betvivler myndighedernes tal, er primært republikanere og FOX News-seere.

 
Hospitalvæsenet er presset, antallet af smittede stiger fortsat. Her er status på coronasituationen USA. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Et stigende antal af amerikanere tror ikke, at antallet af coronadødsfald er så højt, som de officielle tal viser. Det er knap en ud af tre amerikanere, der ikke tror på statistikkerne, viser en ny undersøgelse fra det amerikanske medie Axios.

Eksperter mener, mistroen skyldes, at flere vælger at tro på deres politiske ledere frem for eksperter og forskere.

I alt 31 procent af de adspurgte amerikanere tror, at dødsfaldene er lavere end de officielle tal. Det er en stigning i tallene fra maj måned, hvor samme undersøgelse viste, at kun 23 procent betvivlede de officielle dødstal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix.

»Det er den reneste form for populisme, når man dæmoniserer eksperterne for at fremme sin politiske agenda,« siger Cliff Young, direktør for Ipsos U.S. Public Affairs til Axios.

Lad os kigge lidt nærmere på tallene.

I alt 31 procent af de adspurgte amerikanere tror, at dødsfaldene er lavere end de officielle tal. Det er en stigning i tallene fra maj måned, hvor samme undersøgelse viste, at kun 23 procent betvivlede de officielle dødstal.

»Folk kan se verden omkring dem, og de ved godt, at den er anderledes, men de tror stadig, at medierne og politikere bruger det for at få ram på Trump,« lyder vurderingen fra Cliff Young.

Villig til at gå i karantæne

Det er i højere grad republikanere, som betvivler statistikkerne. 59 procent af de adspurgte republikanere svarer, at de ikke opfatter tallene som korrekte. Blandt demokrater er procentdelen kun på ni procent og 32 procent blandt uafhængige vælgere.

Blandt de personer, som ser FOX News, er procentdelen af skeptiske respondenter helt oppe på 62 procent. Det er også en stigning fra procentdelen i maj, hvor 44 procent af FOX News-seerne sagde, at de var mistroiske over for myndighedernes officielle tal.

Undersøgelsen er ikke ensbetydende med, at amerikanerne ikke tror på alvoren af coronavirus. Samme undersøgelse viser også, at 72 procent af de adspurgte er villige til at holde afstand i offentligheden eller gå i karantæne så længe, det er nødvendigt. Knap 50 procent var villige til at gøre det samme, da de blev spurgt for to måneder siden.