Demokraterne til Trump: Udskyd din tale til nationen

Det såkaldte »shutdown« gør det umuligt for Donald Trump at afholde sin State of the Union-tale, mener Demokraterne. De opfordrer ham til at finde en ny dato eller levere den som tekst.

Præsident Donald Trump opfordres til at udskyde sin tale til nationen. Arkivfoto: Jonathan Ernst/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske regering er lukket ned på 26. døgn. Og konflikten mellem Donald Trump og Demokraterne ser ikke umiddelbart ud til at nærme sig en løsning. Tværtimod.

I en ny eskalering af den politiske konflikt anmoder Demokraterne Donald Trump om at udskyde eller aflyse den traditionsrige State of the Union-tale - den årlige tale til nationen - som er planlagt til 29. januar. Det skriver The New York Times.

Demokraterne begrunder den usædvanlige anmodning med, at den delvise regeringsnedlukning - det såkaldte »shutdown« - kan true sikkerheden ved den stort anlagte begivenhed.

Det er USAs Secret Service og ministeriet for national sikkerhed, der skal stå for at planlægge og varetage sikkerheden ved State of the Union-talen. Begge institutioner er lammet af regerings-nedlukningen, skriver den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i et brev.

Her opfordrer hun præsident Trump til at holde talen på en senere dato eller blot levere den som en tekst.

Det Hvide Hus har ikke svaret på Pelosis anmodning, men flere republikanere beskylder Pelosi for at have leveret anmodningen af politiske hensyn - ikke sikkerhedsmæssige.

Den delvise nedlukning af det amerikanske statsapparat begyndte 22. december og er nu den længste nedlukning i USAs historie.

I centrum af konflikten står den grænsemur til Mexico, som Donald Trump har ønsket opført i årevis. Han kræver, at Kongressen afsætter 37 milliarder kroner til at bygge muren, men det nægter det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus at acceptere, og derfor kan en finanslov for 2019 ikke vedtages.

Nedlukningen rammer omkring 800.000 offentligt ansatte i USA. De får ikke udbetalt løn under nedlukningen, men må vente, til regeringen genåbner. Det er blandt andet politi, postvæsen og sikkerheden i lufthavne, der er ramt.

Én gang tidligere har en amerikansk præsident udskudt sin tale til nationen. Det var i 1986, da Ronald Reagan skulle have talt samme dag, som Challenger-rumfærgen eksploderede.