I en verden med krig, klima og corona har de udvalgte i Talent 100 en vigtig ting til fælles

De udvalgte i Berlingskes Talent 100-kåring er vidt forskellige, men der er alligevel nogle ting, som går igen og igen. Mod, viljen til forandring og til ikke at sidde stille. En egenskab, som corona, klima og krigen i Ukraine kun har gjort endnu mere uundværlig. Hvem ved, hvordan verden ser ud om to eller fem år?

I Talent 100 udvælger og portrætterer Berlingske 100 talenter under 36 år i erhvervslivet og det offentlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du huske december 2021?

Det var dengang i de gode gamle dage for mindre end seks måneder siden, hvor man blot skulle bekymre sig om omikron, om man havde husket mundbind i toget, og at værtshuse var lukket efter klokken 22.

Man skal altid passe på med at overvurdere betydningen af de begivenheder, som man selv oplever. Men det seneste par år har føltes som om at observere verdenshistorien på speed. En fornemmelse, som krigen i Ukraine naturligvis kun har forstærket. Ordet »historisk« er efterhånden blevet en alt for slidt frase.

I december 2021 startede vi på Berlingske processen med at udvælge til vores traditionsrige Talent 100-liste. Talenterne er altså bogstaveligt født af en verden i går, hvor de færreste havde forestillet sig en blodig krig i midten af Europa, som ikke kun ændrer det sikkerhedspolitiske landskab, men som også får enorme konsekvenser for vores energipolitik og økonomi.

Simon Bendtsen er nyhedschef på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

I Talent 100 udvælger og portrætterer vi på Berlingske 100 talenter under 36 år i erhvervslivet og det offentlige. Ideen er at hylde de unge mennesker, der kan noget helt særligt. Dem, der flytter det samfund, vi kender, og som bygger fremtidens samfund. De unge, der tør, og de unge, der vil.

Det er 18. udgave af listen, som siden 2004 været en strittende langfinger til janteloven og middelmådigheden. I Talent 100 sætter Berlingske pris på det ekstraordinære. At nogle er bedre end andre, og at nogle præstationer hæver sig over det jævne.

De 100 talenter er vidt forskellige, men der er alligevel et par ting, som går igen og igen. Vilje til forandring og mod. Både til at insistere på det, som man tror på, og mod til ikke at sidde stille. En egenskab, som corona, klima og krigen i Ukraine kun har gjort endnu mere uundværlig. Hvem ved, hvordan verden ser ud om to eller fem år?

Mød blot 31-årige Isabella Alonso de Vera Hindkjær, der er chefredaktør på Femina og ikke gider høre klynk om de gode gamle dage i mediebranchen:

»Vi befinder os da i et jordskælv af opbrud og nybrud, og der er da dét, der er fedt ved at være os. Lad os lade være med at være nostalgiske over dengang, man solgte en milliard printblade, og alle kunne få et job på en gratisavis. Der er en vildt fed energi i revolutionerne,« fastslår hun.

Eller 36-årige Rasmus Tolstrup, der er leder for landets største folkeskole, Skolerne i Glostrup. Han mistede arbejdsglæden efter en lynkarriere som embedsmand, hvor det til sidst føltes »lidt tomt og ligegyldigt«.

Men modsat mange andre gjorde Rasmus Tolstrup noget ved det:

»Jeg sagde op. Tog en rygsæk på ryggen og startede med at gå ud af min lejlighed på Vesterbro.«

Efter en syv måneder lang pilgrimsrejse genstartede han sit arbejdsliv som skoleleder.

Googlede hele natten

Mød også 30-årige Irtaza Hussain, der greb chancen som studentermedhjælper i it-giganten IBM i 2016, da han ved et tilfælde selv måtte springe til på et it-projekt fra Mærsk. Så han tog hjem og googlede på livet løs hele natten.

»Jeg googlede forsyningskæder, jeg googlede shipping, jeg googlede alt. For jeg havde ingen viden inden for it eller shipping,« siger han.

Han var dermed med til at lægge grundstenen til TradeLens – et stort prestigeprojekt mellem Mærsk og IBM, der potentielt kan revolutionere verdenshandlen med blockchain. Og et projekt, som han arbejder på den dag i dag.

Eller mød den 30-årige marketing manager i Google, Stine Halbye, der skal forudsige, hvad der bliver de næste store digitale tendenser.

»Jeg tror, tiden er løbet fra at have en tiårs karriereplan. For der er så meget forandring, at særligt i min branche bliver det en udfordring, hvis du ikke kan det som god ting. Så jeg prøver ikke at fokusere på en bestemt stilling, men tænke mere på hvilke kompetencer jeg vil have, og hvad der inspirerer mig,« siger hun.

Og hvad med Cathrine Saks og Barbara Potts, der står bag det danske modebrand Saks Potts:

»Der var ikke nogen af os, der havde en uddannelse, da vi startede. Så vi var meget unge og grønne. Men jeg tror også, det har været en fordel. For vi tænkte ikke: Vi kan egentlig ikke finde ud af det her, så vi dropper det bare. Vi sprang ud i det hele,« som Cathrine Saks siger.

Farvel til status quo

Når verden forandrer sig hastigt, så gælder det om at være klar til at gribe mulighederne og løse problemerne, hvis man ikke bare vil sidde tilbage på perronen og tale med sig selv om de gode gamle dage. Det er et gennemgående kendetegn på Talent 100-listen i år.

Det og så en bevidsthed om, at kønsdiskussionen – i lighed med emner som diversitet, ligestilling, klima og meget mere – er en uomgængelig faktor i 2022. Både for virksomheder, arbejdspladser og medarbejdere.

I Google er det »næsten umuligt at blive forfremmet«, hvis du ikke på den ene eller anden måde bidrager til et af områderne for diversitet og inklusion, som Stine Halbye påpegede i vores interview med hende:

»Man skal skabe en kultur, hvor status quo ikke er godt nok,« forklarede hun.

Hverken virksomheder eller mennesker kan tillade sig at stå stille, hvis man skal blive ved med at være relevant. Det er en helt afgørende læring af Talent 100-kåringen i 2022, som er noget af det allermest populære stof på Berlingske.

I en verden med krig, klimakatastrofer og voldsomme forandringer, vil folk gerne læse om nogen, der kan, tør og vil. Og som er klar til fremtiden, selvom de er født i en verden af i går.

Stort tillykke til alle talenterne! Talent 100 vender tilbage i 2023.

Simon Bendtsen er nyhedschef på Berlingske Business.