Analyse: Superligaen bliver drabelig fra top til bund

Superligaen skal vække Fodbolddanmark med et los lige i sommerferiesløvheden, for nu ruller bolden igen. Både på og uden for banen. FC København er favorit til at genvinde titlen, der har været travlhed i svingdøren i Brøndby, og FC Midtjylland satser på, at rekordkøb slår til.

FC København red på den høje hest gennem seneste udgave af Superligaen, og københavnerne er favoritter til at genvinde danmarksmesterskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Superligaens paradoksale årstider vender det hele på hovedet. Når banerne er smækre, vejret lækkert og sæsonen spritny, er mange af tilskuerne væk på sommerferie. Sådan er det hvert år, men denne sæsons udgave synes at overgå de sidste mange af slagsen i opmærksomhed fra os, der er blevet tilbage.

Indflyvningen til Superliga-kickoff har i den grad foregået for både fuld nødlanding og sikker parkering ved gaten for de to største københavnerklubbers, Brøndby og FC Københavns, vedkommende. Alt imens FC København efterhånden har fået samlet det meste af et dansk ligalandshold, har Brøndby sikret sig én, der skal købe og udvikle et.

Brøndby har dog hentet et norsk stortalent til midtbanen i skikkelse af Tobias Børkeeiet fra Stabæk, men ellers har den stået i panikhåndteringens tegn, da Ekstra Bladet i sidste uge afslørede, at Carsten V. Jensen var hentet til klubben fra FC Nordsjælland som ny sportsdirektør til at købe ind, sælge og få styr på talentudviklingen i klubben.

Ingen af delene var der rykket synderligt på i Ebbe Sands halve år på posten, og derfor var konklusionen og overskrifterne ikke til at tage fejl af: Ebbe Sand var desavoueret i en sådan grad, at han nødvendigvis var færdig i klubben.

Fodbolddirektør blev så den nye titel til Carsten V. Jensen, da han blev præsenteret onsdag, endda som medlem af direktionen. Under det indkaldte pressemøde så klubejer og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen sit snit til at tørre miseren af på medierne ved at kalde offentliggørelsen af historien både uetisk, urimelig og utilgivelig. At budbringerne ligefrem bar skylden for, at Ebbe Sand ikke kunne lokkes over i en anden, og jo, degraderet funktion, fordi man i utide havde dømt Sand færdig på forsiderne. Som om medierne er en forlænget kommunikationsstrategisk arm for børsnoterede fodboldselskaber og lige må holde lidt igen, hvis de ligger inde med en god og væsentlig historie.

Store salg og køb hos FCK

Den måtte Jan Bech længere ud på Vestegnen med, og inde i byen kunne FC København hygge sig med at sælge midterforsvarere og målmænd for rundt regnet 100 mio. kr. Den anden vej hentede mestrene spillere for en tredjedel ved at gå på betimelig hugst hos konkurrenterne i FC Nordsjælland og AGF.

Både FCN-anfører Victor Nelsson og AGFs boks til boks-liebling, Jens Stage, har startopstillings- og videresalgspotentiale som U21-landsholdsspillere, og med folk som Robert Skov, Rasmus Falk, Viktor Fischer, Jonas Wind, Nicolai Boilesen og Andreas Bjelland synes »den danske strategi« for alvor at have slået igennem i FC København – selv om de to sidstnævnte lige nu er henholdsvis langtidsskadet og bare skadet.

Den genkendelighed skal Carsten V. Jensen nu forsøge at definere i Brøndby, der tyvstartede sæsonen og skabte lidt ro på bagsmækken i debutkampen for endnu en ny mand i ledelsen, cheftræner Niels Frederiksen, ved mageligt at slå finske FC Inter Turku 4-1 torsdag aften i Europa League-kvalifikationen. Brøndby tager imod oprykkerne Silkeborg i Superliga-premieren søndag, mens FC København skal på en svær udebaneåbner mod OB. Herfra tipper vi Brøndby og OB med i topseksslutspillet. Med FC København som absolut favorit til at genvinde DM-titlen.

De mest seriøse udfordrere til FCK åbner Superligaen på den jyske hede fredag aften mod de overraskende bronzehelte fra Esbjerg. Vestjyderne får svært ved at gentage overraskelsens kunststykke. FCM har knækket egen transferrekord og handlet for omkring 22 mio. kr. i franske Dijon, hvor FCM har hentet 23-årige Sory Kaba, landsholdsangriber fra Guinea, der ikke formåede at slå igennem i Ligue 1. Man må håbe for midtjyderne, at de ikke skal flette et ekstra »r« ind i fornavnet, for der bliver noget at leve op til som erstatning for topscorer Paul Onuachu, der sandsynligvis tager turen videre, inden transfervinduet lukker.

Riddersholms akse

I Sønderjyske har træner Glen Riddersholm åbnet vinduet på vid gab for en hel akse af egne tidligere undersåtter kantspilleren Rilwan Hassan fra FCM, midtbanekrumtap Mads Albæk i Kaiserslautern og forsvareren Patrick Banggaard i Darmstadt. Sniger Sønderjyske sig i topseks? Vi får en indikation søndag mod Randers. Og kommer AGF sig over tabet af Jens Stage? Storsalget til FCK gav godt nok smil hele vejen i banken, men tårer hos fanflokken på vej op til mandagspremieren i Hobro.

Hvad kan de længere oppe nordpå i AaB? Kom bare med kreatør Lucas Andersen i skarpeste udgave. Han kan ene mand gøre underværker. Se ham på Lyngby Stadion søndag. Retur til 1. division med det samme for de kongeblå? Også pres på Horsens, der får Nordsjælland på besøg. FCN har som nævnt mistet anfører Victor Nelsson, og topscorertalentet Andreas Skov Olsen er for udadgående.

Lad os bare forhåndsdøbe den nye udgave af Superligaen til den drabeligste i mands minde. Ligaen skal skæres fra 14 til 12 hold – tre rykker direkte ned. Fortsat god sommer. Og god Superliga ...

Kurt Lassen er sportskommentator og forfatter