Rosé er som et afbrudt samleje. Den laksefarvede vin er nemlig det, man får, når vinmageren står af i Roskilde i stedet for at fuldende sit værk. Rosé er resultatet, når vinmageren afbryder rødvinsprocessen før farven, smagen og tanninerne er trukket ud af de røde druer.
Følgende er rosé en vin uden modhager. Den har sjældent hverken særlig meget syre, tannin eller smag, og derfor glider den godt afkølet nemt ned på terrassen uden mad til. Roseen er med andre ord så nem at drikke, at (stort set) ingen kan modstå den.
Roseen boomer således voldsomt i disse år. Går man ind ad døren til den hæderkronede vinhandel Kjær og Sommerfeldt i Gammel Mønt, bliver man mødt af en hel væg af rosé. Og i uge 29 skænkes rosé af seksliters flasker til 6.000 kroner stykket på terrassen foran Ruths Hotel i Gl. Skagen. Man taler i dag om »rosévejr«, drikker »rosésæsonen« ind og afholder sågar roséfestivaler.
Søren og Søren smager denne uge på den populære lyserøde læskedrik, både de konventionelle laksefarvede fra Provence og de mere ekspressive naturroseer.
Vi smager følgende vine:
2020 Bandol Château Romassan, Ott (295 kroner FineWines/Vinoble-kæden)
2020 Rosé, Miraval (160 kroner Sigurd Müller Vinhandel)
2020 Rosé, Rhône, Elkjær-Amiel (145 kroner Niche Vine)
2020 Rosato, Catania, La Moresca (170 kroner Lieu-dit)
2019 Himmel auf Erden Rosé, Christian Tschida (265 kroner Österreich Vin)