Vi er vokset op med, at rødvin og ost hører sammen som øl og snaps. Det var i hvert fald altid ost og rødvin, der blev serveret til forældremøderne på skolernes lærerværelser i 70erne. Måske var kombinationen så populær, fordi vinkulturen herhjemme dengang endnu var ung, og de fleste havde det svært med de astringerende tanniner (garvesyre), som snerper munden sammen.

Osten cremer munden til med et beskyttende fedtlag, så man ikke mærker tanninerne, men samtidig drukner den også smagen af rødvinen. Det er således gået op for de fleste, som arbejder professionelt med vin, at hvidvin passer bedre til ost.

Søren og Søren har sat sig for at udarbejde en guide i to dele til vin med ost. I første episode gælder det gedeosten Crottin de Chavignol fra Loire og komælksosten Comté fra Jura. Vi smager syv forskellige hvidvine til og en enkelt rød:

2021 Sancerre Chavignol, Delaporte (249 kroner, Vinens verden)

»Prestige« Blanc de blancs Grand Cru, Duval-Leroy (569 kroner, Vinens verden)

2018 Arbois »Autrement«, Domaine de Saint Pierre (640 kroner, Lieu-dit)

2016 Vitovska – Paolo Vodopivec (530 kroner, Lieu-dit)

2017 Volnay, Domaine de Chassorney (640 kroner, Lieu-dit)

Lot 0915, L’écart, Gilles et Catherine Vergé (576 kroner, Rosforth/Gladvin)

2014 Vin jaune »En Spois«, Tissot  (678 kroner, Rosforth/Gladvin)

2011 Navine, Les Vignes de Babass (250 kroner, ½ fl., Lieu-Dit)