Våbenekspert efter tiltale af Alec Baldwin: Anklagemyndigheden »har grundlæggende misforstået processen«

To eksperter i filmvåben og skuespillernes fagforening mener, at anklagemyndigheden i Santa Fe tager fejl, hvad angår Alec Baldwins ansvar for tragisk skudulykke på filmoptagelse.

 
Optagelser viser Alec Baldwin, der øver en scene med en revolver på »Rust«-filmsettet, før han skød og dræbte filmfotograf, Halyna Hutchins. Video: The New York Times. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespillerem Alec Baldwin bliver tiltalt for uagtsomt manddrab efter dødsulykken på optagelserne til westernfilmen »Rust« i oktober 2021.

Den kommende tiltale skyldes, at det var Baldwin, som affyrede det skud, der dræbte filmfotografen Halyna Hutchins, mens han øvede sig op til optagelserne af en scene i en kirke.

Anklagerne i New Mexico mener, at Baldwin, som også var producent på filmen, havde ansvaret for at sikre sig, at pistolen, han brugte, ikke var skarpladt.

»Han har en absolut pligt til at vide, at det, der er i pistolen, der bliver lagt i hans hånd, er sikkert,« udtaler Mary Carmack-Altwies, distriktsadvokaten i Santa Fe County, ifølge The New York Times.

Det betyder ikke, at han personligt skulle røre hver eneste patron, forklarede advokaten.

Men flere såkaldte armorers, der kan oversættes til (film)våbenansvarlige, skuespillere, fagforeningsledere og andre fra filmindustrien sætter nu spørgsmålstegn ved anklagemyndighedens udtalelser. De mener ikke, at det er skuespilleres ansvar at skulle tjekke de våben, de skal bruge ved en filmoptagelse, skriver avisen.

Dutch Merrick, som er ansat ved et af Hollywoods store filmselskaber som våbenansvarlig, siger, at anklagemyndigheden »grundlæggende misforstår processen, hvormed våben bliver håndteret på en filmoptagelse«.

Han bliver bakket op af en anden filmvåbenansvarlig, Larry Zanoff, der blandt andet arbejdede på »Django Unchained«. Zanoff siger, at ansvaret i sidste ende ligger hos en given films våbenansvarlige.

Assisterende instruktør sagde, at våbnet var »koldt«

Fagforeningen SAG-AFTRA, der repræsenterer skuespillere, film- og tv-journalister, radioværter og andre optrædende, mener også, at anklagemyndigheden tager fejl.

»Det er ikke en skuespillers job at være våbenekspert,« udtaler fagforeningen til avisen.

En tredje filmvåbenansvarlig, Bryan W. Carpenter, som rådgiver anklagemyndigheden, siger, at der generelt i filmbranchen har været en tendens til at ofre sikkerheden på filmoptagelser til fordel for hastværk, og at alle, der håndterer våben og ammunition på filmoptagelser, har ansvar for at kontrollere dem.

Den våbenansvarlige på »Rust«, Hannah Gutierrez-Reed, var ikke til stede i rummet, da ulykken skete, men hun er også tiltalt for uagtsomt manddrab.

Den assisterende instruktør på »Rust«, Dave Halls, var ifølge anklagemyndigheden også medansvarlig. Halls sagde ifølge tidligere retsdokumenter til Alec Baldwin, at revolveren var »kold«, altså ikke skarpladt, da han rakte den til Baldwin. Halls har indgået et forlig med anklagemyndigheden.

Halyna Hutchins' enkemand, Matthew Hutchins, sagsøgte »Rust«-produktionen. Parterne indgik forlig, hvilket blandt andet betyder, at Hutchins nu står anført som »executive producer« på filmen og antageligt dermed får del i et eventuelt overskud, hvis filmen som planlagt bliver færdiggjort og udsendt.

Det vides dog ikke, hvorvidt tiltalen mod Alec Baldwin og Hannah Gutierrez-Reed påvirker planerne om at genoptage indspilningerne, skriver The New York Times.