Han rakte Alec Baldwin den ladte pistol – men allerede i 2019 blev der klaget over ham

Tv-serie forbyder brug af rigtige våben efter dødsskud. I Hollywoods hjemstat er det på tale også at gøre det.

 
En 42-årig kvinde er død efter en skudulykke på et filmset i den amerikanske delstat New Mexico. En 48-årig mand blev såret. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth/Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En filmarbejder fortæller nu, at hun tidligere har været bekymret over instruktørassistenten Dave Halls, der overrakte Alec Baldwin det våben, som dræbte en filmfotograf og sårede en filminstruktør i sidste uge. Det skriver The Guardian.

Maggie Goll, der er rekvisitør og registreret pyrotekniker – altså uddannet i brugen af teknisk fyrværkeri – har ifølge avisen fortalt, at hun klagede til producenterne over Dave Halls adfærd. Hun arbejdede sammen med ham i 2019 på tv-serien »Into The Dark«.

Goll har ifølge The Guardian fortalt, at Dave Halls ikke fulgte sikkerhedsprocedurerne for våben og pyroteknik, da hun arbejdede sammen med ham på serien, og at han også ignorerede andre sikkerhedsprocedurer, blandt andet for flugtveje.

Ifølge retsdokumenter skete ulykken i sidste uge ved, at Dave Halls tog et af de tre våben, som den våbenansvarlige havde lagt frem, og råbte, at det var »et koldt våben« – altså at det ikke var ladt – hvorefter han rakte våbenet til Baldwin, som så affyrede et skud i retning af kameraet. Bag kameraet stod Halyna Hutchins, der døde, og instruktøren Joel Souza, som blev ramt i skulderen af det vildfarne skud.

Maggie Goll, der er medlem af film- og sceneteknikerfagforeningen IATSE, som netop nu forhandler overenskomster, siger, at det ikke handler om enkeltpersoner som Dave Halls:

»Det er en langt større diskussion om sikkerhed på filmoptagelser, som vi prøver på at ændre,« siger hun og bliver dermed en del af det stigende antal røster i USAs filmindustri, der ifølge Ritzau taler for at forbyde brugen af ægte våben under filmoptagelser.

Drabet har udløst spekulationer på sociale medier om, hvordan en sådan ulykke kunne finde sted trods de skrappe regler, der gælder for våben og sikkerhed under filmoptagelser.

18.000 underskrifter

»Der er ingen undskyldning for, at noget sådant sker i det 21. århundrede,« skriver manuskriptforfatteren og filminstruktøren Bandar Albuliwi.

Han har taget initiativ til en underskriftindsamling om at forbyde rigtige våben på filmset. Søndag aften dansk tid havde knap 18.000 mennesker skrevet under.

Den demokratiske senator fra Californien Dave Cortese siger, at han vil fremsætte et lovforslag om at forbyde rigtige våben under filmoptagelser i delstaten, hvor Hollywood har hjemme.

»Der er akut behov for at se på alarmerende arbejdsforhold og brud på sikkerheden,« udtaler han.

Den populære tv-serie »The Rookie«, der foregår i Los Angeles, besluttede at forbyde rigtige våben under optagelserne. Den beslutning blev taget dagen efter ulykken i New Mexico.

Politiet er fortsat i gang med efterforskningen. Den fokuserer på en 24-årig medarbejder, der havde ansvaret for våbnene, og Dave Halls, der altså rakte pistolen til Baldwin og erklærede den sikker.

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan mindst én filmfotograf klagede over våbensikkerheden til en gruppe chefer så sent som ugen inden ulykken i New Mexico.

Tre unavngivne kilder, der alle arbejder på filmsettet, har fortalt til avisen Los Angeles Times, at sikkerhedsprotokoller ikke blev fulgt særlig nøje under indspilningen af »Rust«.

Ingen er blevet sigtet for at være skyld i den dødelige ulykke.

Alec Baldwin samarbejder med politiet om efterforskningen. Han har sagt, at han er chokeret og knust efter den »tragiske ulykke«.

Fotos i amerikanske medier søndag viser skuespilleren, der omfavner fotografens enkemand og parrets niårige søn.

Senere søndag var der planlagt en mindehøjtidelighed for den dræbte 42-årige fotograf.