Kvinde dræbt af filmstjerne under optagelser til westernfilm i New Mexico: »Jeg er rasende over, at sådan noget kan ske på et filmset«

To mennesker er blevet skudt under indspilningen af en ny Alec Baldwin-film, oplyser sheriffen i Santa Fe.

 
En 42-årig kvinde er død efter en skudulykke på et filmset i den amerikanske delstat New Mexico. En 48-årig mand blev såret. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kvinde blev dræbt og en mand blev såret, da Hollywood-stjernen Alec Baldwin, der er 63 år gammel, affyrede en rekvisitpistol under en filmindspilning torsdag.

Det bekræfter sherifkontoret i Santa Fe, der er hovedstad i den amerikanske delstat New Mexico, skriver en lang række amerikanske medier, herunder Deadline.

»To mennesker blev skudt under indspilningen af en scene i westernfilmen 'Rust',« siger sheriffen i Santa Fe i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Et skudoffer, en 42-årig kvinde, er død af sine kvæstelser,« siger han videre.

Den afdøde er Halyna Hutchins, der var cheffilmfotograf på westernfilmen »Rust«. Hun blev fløjet med helikopter til University of New Mexico Hospital, hvor hun blev erklæret død, udtaler sherifkontoret i Santa Fe ifølge Deadline.

Den sårede mand er filmens instruktør, Joel Souza, der blev kørt med ambulance til Christus St. Vincent Regional Medical Center. Han er nu blevet udskrevet fra hospitalet igen, skriver B.T.

»Hr. Baldwin blev afhørt af politifolk og blev siden løsladt. Ingen er blevet anholdt, og ingen er blevet sigtet for en forbrydelse,« udtaler en unavngiven politibetjent til Deadline.

Ifølge mediet bliver vidner dog fortsat afhørt, og efterforskningen er stadig i gang.

Ifølge sherifkontoret involverede hændelsen en pistol, der blev brugt som rekvisit i filmen, der skal forestille at foregå i det 19. århundrede.

Filminstruktøren Adam Egypt Mortimer, der tidligere har arbejdet sammen med den afdøde, skriver på Twitter, at han »er rasende over, at sådan noget kan ske på et filmset«, og at han er virkelig ked af at have mistet Halyna Hutchins.

Ikke første gang

Fagforeningen Cinematographers Guild siger til Deadline, at den er chokeret over hændelsen.

»Her til aften modtog vi den frygtelige nyhed om, at et af vores medlemmer, Halyna Hutchins, er død af skader, hun pådrog sig under optagelserne af 'Rust' i New Mexico. Detaljerne er endnu uklare, men vi arbejder på at få mere at vide, og vi bakker op om en fuld undersøgelse af denne tragiske begivenhed,« udtaler John Lindley, der er bestyrelsesformand i fagforeningen, og Rebecca Rhine, der er direktør for Cinematographers Guild.

Alec Baldwin er med til at producere »Rust«, hvor han spiller karakteren Harland Rust – en lovløs person, hvis barnebarn bliver dømt for drab. De to flygter, da drengen bliver dømt til døden ved hængning.

Det er ikke første gang, at rekvisitpistoler har været årsag til dødsfald.

Mest berømt er muligvis Brandon Lee, der var søn af kampsportlegenden Bruce Lee, som døde i 1993 under optagelserne til »The Crow«. Dengang skyldtes det, at der sad et stykke metal fast i pistolløbet fra en tidligere affyring. Det lille stykke metal blev så skudt ud af rekvisitpistolen, som ellers kun var ladt til at larme, under optagelserne. Stykket ramte Lee tæt på ryggraden, og han døde senere på operationsbordet.

Ifølge Deadline døde også skuespilleren Jon-Erik Hexum under optagelserne til tv-serien »Cover Up« i 1984, da han skød sig selv i hovedet med en pistol, der var ladt med løst krudt.

De sikkerhedsregler, som den amerikanske filmbranche arbejder efter, skriver også, at alle våben, der er ladt med løst krudt, skal betragtes som skarpladte våben, skriver Deadline.

Film-, scene- og tv-teknikernes organisation, IATSE, lavede forleden en foreløbig aftale med arbejdsgiverne, og undgik dermed, hvad der ellers ville have været den største Hollywood-strejke siden Anden Verdenskrig, skriver Vulture.

Halyna Hutchins er uddannet fra American Film Institute og har arbejdet på flere kortfilm, inden hun arbejdede på actionfilmen »Archenemy« fra 2020, skriver Ritzau.

Den 42-årige filmfotograf var spået en stor fremtid i filmbranchen. I 2019 blev hun fremhævet som »rising star« – en kommende stjerne – af magasinet American Cinematographer.

Halyna Hutchins sidste opslag på Facebook handlede om, at hun ville vise sin solidaritet med IATSE.

/ritzau/AFP

Opdateret 10:02 med oplysningen om, at instruktøren er blevet udskrevet fra hospitalet.