På blot 71 minutter og med to børn i hovedrollen formår denne film at fortælle en stærk historie

»Petite Maman« er en lille film med et stort hjerte – og fine pointer om forældre og børn.

 
Trailer til filmen »Petite Maman«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid, hvor film har det med at blive dyrere og dyrere og ikke mindst længere og længere, er det utrolig fornøjeligt at se en film, der formår at fortælle en stærk historie på bare 71 minutter – med en handling, der udspiller sig over ganske få dage, med ganske få skuespillere, ganske få locations og et budget, der næppe har krævet overtræk på nogens kreditkort.

Sådan en film er franske »Petite Maman«, instrueret af Céline Sciamma, der i 2020 stod bag den fremragende »Portræt af en kvinde i flammer«. Lad det være sagt med det samme: »Petite Maman« når ikke samme højder, men det er en lille film med et stort hjerte.

Møder en kopi af sig selv

I hovedrollen møder vi den otteårige Nelly (Joséphine Sanz). Hun har netop mistet sin mormor – og er ked af, at hun ikke fik sagt ordentligt farvel. Nu er hun med sin far i mormorens hus for at tømme det for møbler og indbo, inden det skal sælges. Hendes mor, som måske/måske ikke lider af en depression, er taget hjem.

Mens Nelly småkeder sig, går hun en tur i skoven og møder her Marion (Gabrielle Sanz), der ligner hende i bemærkelsesværdig grad.

»Petite Maman« er en særegen blanding af fabel, spøgelseshistorie og coming-of-age-drama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.

Fantasi eller virkelighed?

Når nu filmens titel betyder »Lille mor«, spoiler man ikke i særlig grad noget, hvis man afslører, at Nelly møder sin mor som barn. Eller måske er det bare noget, hun forestiller sig eller leger? Det er sådan set ikke vigtigt.

Det, der er vigtigt, er, at »Petite Maman« er en løjerlig, men drøncharmerende blanding af fabel, spøgelseshistorie og coming-of-age-drama.

Arbejd aldrig med børn eller dyr

Det siges i filmbranchen, at man aldrig skal arbejde med dyr eller børn, så på den måde har Céline Sciamma taget lidt af en chance ved at lade netop to børn være på lærredet i langt størsteparten af filmen.

Tvillingerne Joséphine og Gabrielle Sanz har da også deres begrænsninger, men klarer opgaven flot, og uden at hamre folk oven i hovedet med sine pointer siger »Petite Maman« noget fint og poetisk om den kløft, der altid vil opstå mellem forældre og børn med tiden, og at vi allesammen – uanset om vi vil det eller ej – er et produkt af vores forældre.

»Petite Maman«. Drama, 71 minutter. Instruktion: Céline Sciamma. Med: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Stéphane Varupenne, Nina Meurisse m.fl. Premiere 20. januar i biografer landet over.