Engelsk coming-of-age-film har stort set ingen voksne på rollelisten og går lige i hjertekulen

Teenagevenskaber er sjældent skildret mere præcist end i overraskelsen »Rocks«.

Skolepigen Rocks (th.) bliver forladt af sin mor og må på egen hånd tage sig af sin lillebror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle af de stærkeste venskaber i et liv danner man som regel i teenageårene. Der, hvor man forsøger at finde sig selv og sin plads i tilværelsen, og hvor man har en fornemmelse af, at det er os mod resten af verden.

Venskaber af den slags er sjældent set mere præcist skildret end i indieperlen »Rocks«, der med et totalt ukendt cast er kommet mere eller mindre ud af det blå og har vundet bunker af priser. Blandt andet var den nomineret til intet mindre end 15 priser ved British Independent Film Award, hvor de modtog fem.

Bange for myndighederne

I filmen følger vi teenagepigen Rocks, der bor i et multietnisk boligbyggeri i Hackney, London, sammen med sin speedsnakkende lillebror, Emmanuel, og sin mor. En dag er den mentalt ustabile mor simpelthen væk, og i stedet for at ringe til myndighederne forsøger Rocks at passe sin lillebror på egen hånd.

Det bliver aldrig rigtigt udpenslet, men vi har fornemmelsen af, at hun har erfaringer med kommunen, og at de ikke nødvendigvis er gode. Eller også er hun bare bange for, at hun og Emmanuel skal blive skilt ad.

Uanset hvad er det i sagens natur et problem for en skolepige at tage vare på både sig selv og sin lillebror – ikke mindst uden indkomst – og Rocks bliver nødt til at foretage nogle desperate valg og trække store veksler på sine venner. Hvilket gør ekstra ondt, når nu vennerne på mange måder er det eneste, hun har.

Venneflokken repræsenterer i øvrigt utallige etniciteter og kulturer, men det er slet ikke det, filmen handler om – og det er egentlig helt rart – den handler først og fremmest om venskab.

Det er rart at se en film, hvor adskillige medvirkende bærer tørklæder, men hvor det ikke er det, det handler om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Films..

Barsk og gribende

Selvom »Rocks« er socialrealisme på den helt hårde Ken Loach-agtige måde, er den forunderligt nok barsk og gribende, men samtidig totalt usentimental og overraskende opløftende. Den går på alle måder lige i hjertet.

Ikke mindst fordi miljø, karakterer og dialog føles sjældent ægte, formentlig fordi stort set alle skuespillerne er teenagere (der er nærmest ingen voksne med), debutanter og selv har været med til at improvisere karakterer og dialog frem – i en grad, så filmen også i England har været vist med undertekster, fordi der er så meget slang med.

»Rocks«. Drama, 93 minutter. Instruktion: Sarah Gavron, manus: Theresa Ikoko, Claire Wilson. Med: Bukky Bakray, Kosar Ali, D’angelou Osei Kissiedu, Shaneigha-Monik Greyson m.fl. Premiere 3. juni i biografer landet over.