Legesyg Brad Pitt gør togtur sjovere

AOK
Skærm
Anmeldelse

Actionkomedien »Bullet Train« er en sommer-blockbuster, der kører på lette, men velsmurte skinner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, Brad Pitt begyndte sin karriere som pretty boy, men han har for længst bevist, at han er mere og andet.

For siden den ukrediterede debut i 1987 i Kevin Costner-filmen »No Way Out«, har han arbejdet sig op til den absolutte A-kæde i Hollywood og er i dag måske verdens største og mest genkendelige filmstjerne.

Det er ikke bare som skuespiller, han hører til blandt de mest indflydelsesrige i Hollywood. Det er også som producer, for som ejer af produktionsselskabet Plan B har han gennem selskabet indhentet flere Oscarstatuetter for Bedste Film. Udover den statuette han selv har vundet som skuespiller.

Succesen betyder, at han selv kan bestemme, hvad han vil være med i. At han kan nøjes med at vælge projekter, han synes er sjove. Og det kan ses i skuespilpræstationerne. For nylig har vi kunnet se ham i komedien »The Lost City«, i en lille cameo i »Deadpool 2« og i Tarantinos »Once Upon a Time … in Hollywood«. Alle roller med en underliggende selvironi og humor, der understreger Pitts sans for komik.

Den sans kommer også rigt til udtryk i hans aktuelle actionkomedie, »Bullet Train«, der er et velsmurt bud på en sommer-blockbuster. Her spiller han den zen-søgende lejemorder »Mariehønen«, der gerne vil være venlig og strør om sig med floskler, som »hvis du sender fred ud i verden, får du fred tilbage«.

Han får til opgave at stige på Shinkasen, det japanske hurtigtog, der kan køre over 300 km/t.

Missionen lyder, at han skal finde en særlig kuffert med penge, tage den, stige af ved næste stop og aflevere den. Easy peasy, ikke? Men nej. For ombord på toget befinder der sig en række andre forbrydere, lejemordere og personer med skumle agendaer, der alle har samme mål. Men hvem arbejder sammen med hvem, og hvem vil være i live, når toget når endestationen i Kyoto? Spørgsmål, man som tilskuer kan gætte med på, som om det var en »Knives Out«-film.

Galleriet af forbryderiske sjæle er opfindsomt og sjovt castet, selv om ikke alle får lige store kødben at gnave på. Som »tvillingerne« Lemon og Mandarine ses Aaron Taylor-Johnson og Brian Tyree Henry. Joey King fra Netflix’ teenagesucces »The Kissing Booth« er »The Prince«. Andrew Koji fra serien »Warrior« spiller en japansk yakuza, og i andre mindre roller dukker Sandra Bullock og Michael Shannon op. Som hvad skal ikke røbes her.

Historien er baseret på den japanske bestsellerthriller af Kotaro Isaka, »Maria Beetle«, og i instruktør David Leitchs hænder er det blevet en film i hans ånd. Hyperstiliseret vold, knevrende dræberhelte og drengerøvsjokes. Det er ikke for ingenting, Leitch debuterede som instruktør med »John Wick« (ganske vist ukrediteret) og sidenhen har lavet film som »Deadpool 2«, »Atomic Blonde« og Fast & Furious spin-off’en »Hobbs & Shaw« med The Rock og Jason Statham. Titler, der vil være rædsel for nogle og fornøjelse for andre.

Leitch er også tidligere stuntman og har været Brad Pitts stunt double ved flere lejligheder. Deraf deres venskab. Her i »Bullet Train« har Pitt og de andre skuespillere dog udført de fleste stunts selv, men man må give Leitch, at han kan gøre slagsmåls-koreografi både effektivt og underholdende.

Kodeordet er netop at underholde. Leitch er på ingen måde nyskabende, plottet er lige så dybt som en flad tallerken, tonen i filmen er decideret fjollet, og både begyndelse og slutning på togturen går for langsomt. Men filmen giver sig heller ikke ud for at ville være andet, end hvad en klassisk sommer-blockbuster skal: Svale hjernen som en iskold Aperol til en tilstand af letvægtig, tænkefri behag, hvor billedet af Brad Pitt, der nyder de teknologiske spidsfindigheder ved et japansk toilet og bruger den lune røvblæser som en føntørrer, kan få en til at grine.

»Bullet Train« er sådan en slags film, og det er okay. For Brad har det sjovt, og det er halvdelen af filmen.

Bullet Train. Instruktion: David Leitch. Medvirkende: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Michael Shannon, Sandra Bullock m.fl.