Hovedpersonen i »Parasite«-instruktørens krimidrama er alle curlingmødres mor

12 år for sent er der nu dansk premiere på Bong Joon-hos mørke og mystiske »Mother« – den er ventetiden værd!

Kim Hye-ja og Won Bin i »Mother« Fold sammen
Læs mere
Foto: Camera Film
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oscar-vinderen fra 2019, Bong Joon-hos »Parasite«, er nærmest blevet folkeeje. I Danmark har den solgt 187.997 biografbilletter, hvilket er fuldstændigt uhørt for en asiatisk film, og på verdensplan har den indspillet over 250 millioner dollar. Men når man HAR set »Parasite«, bliver man naturligt nok nysgerrig på resten af Bong Joon-hos filmografi.

Hvis man gerne ville se hans vigtigste film, har det hidtil krævet nogle amerikanske streamingkonti og/eller et liberalt forhold til copyright på internettet, men for nylig fik Bong Joon-hos gennembrudsfilm, »Memories of Murder« fra 2003, endelig dansk biografpremiere, og nu sker det samme for »Mother« fra 2009.

Mor er på sagen

Det er på mange måder på høje tid, for »Mother« er en fremragende film.

I en provinsby et sted i Sydkorea bor en mor (vi får aldrig hendes navn at vide) med sin mentalt tilbagestående voksne søn, Do-Joon.

Mor hutler sig gennem tilværelsen ved at sælge helbredende urter og give ikke helt autoriseret akupunktur, men hun er først og fremmest mor med stort M – og med versaler, fed skrift og punktstørrelse 72.

Hun lever helt og aldeles for sin søn, i en grad, så de sover i samme seng.

En dag bliver en ung pige fundet myrdet og stillet til skue for alle. Do-Joon har samme aften været på druktur og kan ikke helt huske, hvad han har lavet, men da politiet finder en golfbold med hans navn på, tæt på liget, ligner det en lukket sag.

Men så går Mor ind i sagen. Hun er måske ikke økonomisk ressourcestærk, til gengæld er hun utrættelig.

Den hundedyre advokat, hun hyrer, er ikke til megen hjælp, men er mest skidtvigtig omkring, at han har så travlt, at når han spiser buffet, sidder han ikke ned, men roterer bare rundt, mens han spiser. Derfor sætter Mor sig for at finde ud af, hvad der egentlig er sket.

Fascinerende puslespil

I forhold til Bong Joon-hos andre film er »Mother« nok den mest genre-rene af slagsen.

Det er et på mange måder klassisk kriminaldrama, men til gengæld et utrolig sindrigt et af slagsen, der viser, at Bong Joon-ho givetvist har set alle Alfred Hitchcocks film. Og så lavet sit helt eget take på genren. Ikke mindst på grund af karaktererne, der alle er mere eller mindre excentriske, og hvor man har fornemmelsen af, at selv den mindste birolle har en historie til en film i sig selv.

Den utålmodige biografgænger vil muligvis begynde at sidde lidt uroligt i sædet efter den første halve time, men SÅ tager sagerne sandelig også fart, og det viser sig, at alle de spor og ledetråde, Bong Joon-ho har lagt ud, selvfølgelig passer ind i et større puslespil, som byder på et par solide twists og gedigne overraskelser, når de sidste brikker bliver lagt. Inden en genial afslutningsscene, der i øvrigt byder på en dansescene, der på mange måder er lige så prægnant og ikonisk som sidste scene i »Druk«.

Se flere film af Bong Joon-ho

»Mother« er en mesterlig film og er på mange måder et godt bevis på, at man snyder sig selv for en masse store oplevelser, hvis man kun ser amerikanske og danske film.

Hvis man i øvrigt ikke kan få nok af Bong Joon-ho og ikke gider vente på, at han får snøvlet sig sammen til at lave en ny film, kan man eksempelvis se »Okja« på Netflix – en på mange måder totalt bims, men også fascinerede historie om en kidnappet kæmpegris (jo, virkelig).

Eller man gå på Blockbuster og leje »Snowpiercer«, Bong Joon-hos eneste amerikanske film, der både er en ganske medrivende sci-fi-film og en kras kritik af klassesamfundet.

Endelig kan man gratis se »The Host« på Filmstriben – en meget kulørt og meget seværdig hybrid af gyserfilm, samfundssatire, komedie og melodrama.

»Mother«. Kriminaldrama, 132 minutter. Instruktion: Bong Joon-ho, manus: Bong Joon-ho og Park Eun-kyo. Med: Kim Hye-ja, Won Bin, Jin Goo, Yoon Je-moon m.fl. Premiere 8. juli i udvalgte biografer.

Se traileren til »Mother« her: