Forbudt kærlighed har sjældent været mere medrivende end i Netflix’ nye svenske satsning

Selv hvis man kan huske tiden, da Anker Jørgensen var statsminister, bliver man opslugt af ungdomsserie om en elitær kostskole og en homoseksuel ung prins.

Prinsen af Sverige (Edvin Ryding, t.h.) roder sig ud i et forhold til Simon (Omar Rudberg, tv). Det er utroligt forbudt, men umuligt at trække sig ud af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Paulin/Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange falder man over en tv-serie og tænker: »Jeg er vist overhovedet ikke i målgruppen, men hold kæft, hvor er det godt.«

Således med Netflix’ nye svenske serie, »Young Royals«, der teknisk set er en ungdomsserie, men som man i den grad kan blive opslugt af, selv om man er gammel nok til at huske den tid, da Anker Jørgensen var statsminister.

I seriens første scene ser vi den unge svenske prins Wilhelm, der efter en episode på en natklub bliver sendt på kostskolen Hillerska.

Det er en skole for samfundets elite, med alt, hvad dertil hører af snobberi, manisk opretholden af facader og en total privilegieblindhed. Ud over spidsernes arvinger, der bor på skolen, er der på Hillerska også en lille gruppe elever fra mindrebemidlede familier, der dog ikke bor på skolen.

Dem blander eliten sig normalt ikke med, men prins Wilhelm bliver mere end almindeligt interesseret i den krølhårede, charmerende og åbent homoseksuelle Simon.

Det havde i alle mulige andre sammenhænge ikke været noget problem, men selv i Sverige er man ikke helt parat til at acceptere en homoseksuel prins, og så har vi på alle mulige måder balladen.

Dampende erotisk

Det er »Skam«, der møder »Call Me By Your Name« med et pift af Barbara Cartland, og det er mageløst medrivende.

I alle scener mellem Wilhelm og Simon er luften  tyk af gensidig tiltrækning. De intime scener er ikke det mindste eksplicitte, men alligevel dampende erotiske og virker utroligt ægte – i afdelingen for umulig kærlighed er forholdet Wilhelm og Simon helt oppe blandt Romeo og Julie, Ennis Del Mar og Jack Twist og endog Elisabeth Friis og Kresten Skjern.

Man sidder simpelthen og får helt ondt i maven over den stakkels prins og de store dilemmaer, han må gå og tumle med.

August – nummer to fra højre – er øretæveindbydende på 27 måder, men bliver i løbet af serien en stadig mere kompleks karakter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Samtidig har »Young Royals« et virkelig interessant persongalleri, der tæller Simons søster, Sara, der har levet hele livet som outsider, men som får smag for det elitære kostskoleliv. Der er også Felice, der forsøger at frigøre sig fra sin mors enorme forventninger, der vist ikke stopper, før Felice er en tro kopi af hende. Og der er  ikke mindst seriens måske mest interessante karakter, den ældre elev August, der langt ude er i familie med kongehuset og lover dronningen at tage sig af Wilhelm.

August har slikhår og et armbåndsur, der koster det samme som et lille lands BNP, og han er så langt oppe i egen røv, at man ikke skulle tro, han kunne se andre mennesker. Med andre ord er han nærmest klicheen på en overprivilegeret, rig skiderik. Men ligesom resten af persongalleriet har August flere lag, end man lige skulle tro.

Hurra – en rigtig slutning

I løbet af kun seks afsnit bliver man både rørt, fascineret, forarget og alt muligt andet – og selv om serien mest af alt handler om følelser, er den sine steder også decideret spændende. I hvert fald skal man være mere end almindeligt tissetrængende, hvis man holder pause mellem afsnit fem og seks.

Det er ganske enkelt fremragende. I modsætning til hovedparten af Netflix’ serier, der slutter med tre cliffhangere og otte åbne spørgsmål, og så kommer der måske/måske ikke en sæson to, så ender »Young Royals« på en måde, hvor der kan komme en ny sæson, men historien kan også ende, hvor den gør. Vi er mange, der håber på det første!

Young Royals

Dramaserie, seks afsnit a 40 til 45 minutter. Serieskabere: Lisa Ambjörn, Lars Beckung, Camilla Holter. Med: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento med flere. Ude på Netflix nu.