Filmselskab ændrer Ole Bornedals film efter pres fra pårørende

Efter indsigelser fra nære pårørende vil Miso Film nu ændre i Ole Bornedals »Skyggen i mit øje«. Det er tilsyneladende første gang, at en dansk spillefilm ændres efter premieredatoen.

»Det er ikke første gang, at pårørende siger fra overfor skildringer af virkelige personer. Tænk på filmen »Spies og Glistrup«. Men det er – så vidt jeg ved – første gang, at et filmselskab rent faktisk retter ind og ændrer noget,« siger Peter Schepelern som reaktion på, at Miso Film varsler ændringer af Ole Bornedals »Skyggen i mit øje«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kontakt fra de pårørende til en britisk pilot, der skildres i Ole Bornedals film »Skyggen i mit øje«, har Miso Film besluttet at ændre filmen. I en e-mail til Berlingske skriver Peter Bose, der er producer på Miso Film, at det »aldrig har været vores intention at forbinde personer fra virkelighedens verden med de tragiske hændelser i filmens indledning«.

»Alene af den grund har vi besluttet at foretage de nødvendige ændringer i filmen, så utilsigtede oplevelser ikke forekommer. De ændringer sætter vi i gang med det samme, ligesom vi naturligvis vil tage direkte kontakt til de pårørende,« skriver Peter Bose.

Det har ikke været muligt at få forklaret, hvilke ændringer Peter Bose helt nøjagtigt mener.

Beslutningen om at ændre i filmen overrasker filmekspert og lektor, Peter Schepelern.

»Det er ikke første gang, at pårørende siger fra overfor skildringer af virkelige personer. Tænk på balladen efter filmen »Spies og Glistrup«. Men det er, så vidt jeg ved, første gang, at et filmselskab rent faktisk retter ind og ændrer noget,« siger Peter Schepelern.

Den forkerte skildring

Sagen om »Skyggen i mit øje« begyndte i sidste uge, da filmkonsulenten Derek Carter kritiserede filmen for at indeholde flere faktuelle fejl. Mest oprørt var han dog over, at filmen viser den navngivne britiske pilot, Peter Kleboe, beskyde et civilt køretøj med tre unge bryllupsgæster.

Den virkelige Peter Kleboe var ganske rigtigt del af det bombetogt, der var rettet mod Shellhuset. Han sad i flyet, der styrtede ned ved Den Franske Skole og dermed fik de efterfølgende fly til at bombe skolen i den tro, at det var missionens egentlige mål. Scenen, hvori Peter Kleboe skyder mod en vogn med bryllupsgæster, er til gengæld fiktiv.

Torsdag skrev tre af Peter Kleboes slægtninge et åbent brev til filmens instruktør, Ole Bornedal, samt filmselskabet Miso Film, hvori de nævnte, at filmen »bevidst forsøgte at skildre Peter Kleboe som en morder. Intet kunne være længere fra sandheden«. De pårørende krævede desuden, at scenen blev skåret ud af filmen.

Jane Angell, der er Peter Kleboes niece, er ovenud lykkelig over, at familiens bønner er blevet hørt.

»Det er jo fantastisk. Jeg ved faktisk slet ikke, hvad jeg skal sige, for det er virkelig overraskende nyt,« siger hun.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Ole Bornedal og Miso Film.