Filmen ligner ikke rigtigt noget, du har set for nylig – men det er godt

Den tyrkiske film »Anatolian Leopard« er så underspillet, at det er lige før, det bliver søvndyssende – men også barok og sørgmodig og mærkelig og alt muligt andet spændende.

 
Sandt at sige er tempoet i det tyrkiske drama da sine steder også så adstadigt, at det tangerer det søvndyssende. Alligevel gør filmen indtryk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man ernærer sig som filmanmelder, plejer man med nogenlunde sikkerhed at kunne sætte finger og ord på, hvad der er godt og skidt ved en film. Men i tilfældet »Anatolian Leopard« bliver svaret på det ellers simple spørgsmål »Er den god?« lidt … vævende.

Altså: Den er i hvert fald særlig. Den er satirisk på en meget underspillet måde, humoristisk på en utrolig stilfærdig måde og melankolsk på den virkelig afdæmpede måde.

En leopard går hen og bliver til storpolitik, og midt i balladen kommer den triste direktør Fikret (Ugur Polat) og den forsagte kontormus Gamze (Ipek Türktan) tæt på hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Øst for Paradis.

Som du måske kan fornemme, er vi ikke ude i noget med store armbevægelser, biljagter eller eksplosioner her, og sandt at sige er tempoet i det tyrkiske drama da sine steder også så adstadigt, at det tangerer det søvndyssende. Alligevel gør filmen indtryk.

En leopard blokerer for fremskridt

Vi befinder os i Ankara, hvor Fikret (Ugur Polat) er direktør for byens zoologiske have. Den er ved at blive lukket, nogle arabiske rigmænd har købt sig ind og vil lave området om til forlystelsesparken Aladdin’s Magical Lamp. Der er bare lige et problem.

Haven råder over en sjælden anatolsk leopard, og den er både fredet og lidt af et nationalsymbol, så man kan ikke lukke dyreparken, før man har en anden zoologisk have, der kan overtage dyret.

Fikret går til opgaven med at finde et nyt hjem til leoparden med mildt sagt behersket entusiasme, og i det hele taget er zoo-direktøren med det tunge overskæg en tung cocktail af livstræthed, ensomhed, apati og bedrøvethed.

Den ensomme zoo-direktør Fikret (Ugur Polat) har et sind, der er tungere end hans overskæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Øst for Paradis.

Det lyder ikke i klassisk grad som en type, man orker at tilbringe næsten to timer sammen med, men alligevel kommer man til at holde af og med Fikret.

Ligner ikke andet

Ret tidligt i filmen sker der i øvrigt noget med den anatolske leopard, som ikke skal afsløres her, men det afstedkommer både en række små-absurde optrin og spirende venskab mellem Fikret og den forsagte kontormus Gamze (Ipek Türktan), som er de eneste, der ved, hvad der foregår.

Uden at gøre noget som helst væsen af sig, ender »Anatolian Leopard« alligevel med at gøre indtryk. Om ikke andet fordi den ikke rigtigt ligner noget, du har set for nylig. Og det er jo egentlig også en kvalitet.

»Anatolian Leopard«. Drama, 113 minutter. Instruktion: Emre Kayis. Med: Ugur Polat, Ipek Türktan, Tansu Biçer m.fl. Premiere 18. august i udvalgte biografer.