»Drenge« kan godt gå hen og blive den nye generations »Zappa«

Viaplays nye ungdomsserie har interessante perspektiver på toksisk maskulinitet og alfa- og betahanner – og kan sagtens ses af både teenagere og deres voksne.

 
»Som halvgammel røv kan man sidde og blive helt rørstrømsk over, hvor dygtig ungdommen nu til dags er. Serieskaberen Jonas Risvig (som i øvrigt selv er fra Silkeborg) er kun 28, men allerede enormt stilsikker og en glimrende historiefortæller.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom enhver i min generation forstår, hvad man taler om, hvis nogen siger »Kom nu, Mulle, du vil jo gerne være med i hulen, ikke?«, kan »Så nu spørger jeg dig, Robin: Er du min vogter?« godt gå hen og blive en fælles referenceramme for teenagere i dag.

Den nye Viaplay-serie »Drenge« har nemlig en snert af »Zappa« anno 2022, og så er den temmelig fremragende.

Drengeloge

Vi er i Silkeborg. Den karismatiske, men også dybt manipulerende rigmandssøn Nikolaj (Viktor Hjelmsø) står i spidsen for en drengeloge, hvor han som en anden ypperstepræst prædiker åbenhed, venskab og en stræben efter at være den bedste version af sig selv, men hvor man ikke skal ret dybt ned under overfladen, før man opdager, at ikke alt er, som det skal være.

Robin (Sylvester Byder) forsøger at infiltrere en drengeloge for at finde ud af, hvad der skete med Leonaras (Karoline Hamm) kæreste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Et af logens medlemmer, Lasse (Elias Budde Christensen), er nemlig lige død. Han druknede, og den officielle forklaring er, at det var selvmord. Det tror hans kæreste, Leonora (Karoline Hamm), aldeles ikke på, men hun løber panden mod en mur, når hun forsøger at finde en forklaring.

En fremmed kommer til byen

Lige indtil Robin (Sylvester Byder) dukker op. Han forlod byen for mange år siden, da han blev tvangsfjernet fra hjemmet som barn, men er nu hjemme igen – på prøveløsladelse efter en dom for uagtsomt manddrab.

Leonora overtaler ham til udnytte sit gamle venskab med Nikolaj, infiltrere logen og forsøge at finde ud af, hvad der egentlig skete den aften, Lasse døde.

Og så er der egentlig ikke grund til at afsløre mere af plottet. Til gengæld er der grund til at understrege, at man roligt kan se »Drenge«, uanset om man er teenager eller granvoksen. Den er nemlig ret spændende, enormt velspillet og smukt filmet og har interessante perspektiver på toksisk maskulinitet og dynamikker blandt drenge og mænd.

Ungdommen nu til dags …

Som halvgammel røv kan man sidde og blive helt rørstrømsk over, hvor dygtig ungdommen nu til dags er. Serieskaberen Jonas Risvig (som i øvrigt selv er fra Silkeborg) er kun 28, men allerede enormt stilsikker og en glimrende historiefortæller.

Sylvester Byder er fremragende som den barske, men alligevel sårbare Robin, Karoline Hamm er ligeledes god som Leonora, der spiller ishockey, går i Slayer-T-shirts og ikke finder sig i noget pis – og debutanten Viktor Hjelmsø er et decideret fund som den charmerende, men giftige Nikolaj.

Debutanten Viktor Hjelmsø er skræmmende som den små-psykopatiske rigmandssøn Nikolaj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Viaplay.

Den eneste på rollelisten, der er født, før Danmark vandt EM i fodbold, er Dar Salim, der sandelig også brillerer som Nikolajs alfahan-far, der næsten ikke kan være i sit skræddersyede jakkesæt for bare testosteron.

På trods af syv ret korte afsnit, virker »Drenge« aldrig jappet, men som en helstøbt fortælling, der i øvrigt kulminerer i en elegant, åben slutning … som godt kunne føre en sæson 2 med sig. Den må meget gerne komme.

»Drenge«. Dramaserie, syv afsnit a 18-25 minutter. Serieskaber: Jonas Risvig. Med: Sylvester Byder, Viktor Hjelmsø, Karoline Hamm, Dar Salim m.fl. Premiere 14. august på Viaplay.