Weekendavisen og Berlingske vil bringe Muhammed-annonce: »Jeg vil gerne tage dramaet ud af det her«

Nye Borgerlige vil indrykke en annonce med Muhammed-tegningerne i danske aviser. Weekendavisen og Berlingske siger – modsat andre medier – ja til at bringe dem.

»Vi vælger ikke at bringe annoncen som et statement eller en form for aktivisme. Det er Nye Borgerlige, der bringer et budskab i annoncen, og ikke Berlingske. Nogle mener, at det er en provokation, men det er det ikke fra vores side,« siger ansvarshavende chefredaktør på Berlingske, Tom Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Både Weekendavisen og Berlingske vil – såfremt de får dem tilsendt – trykke Nye Borgerliges kommende annonce, der viser satiremagasinet Charlie Hebdos Muhammed-tegninger.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, har set udkastet til det, der angiveligt bliver den færdige annonce fra partiet.

»Såfremt Nye Borgerlige beder os bringe annoncen, og at den endelige version har det indhold, som jeg har set, så bringer vi den. Der er ikke noget, der giver anledning til, at vi ikke burde bringe den,« siger han.

Hvad viser det udkast, du har set?

»Det viser – ud over en kort tekst – de aktuelle tegninger fra Charlie Hebdo, som har været vist i forbindelse med mordet på Samuel Paty. Vi har ikke vurderet annoncen ud fra andre kriterier, end vi normalt vurderer ud fra med andre annoncer.«

Nye Borgerlige vil indrykke annoncen i danske aviser efter terrorangrebene i Frankrig, hvor blandt andre læreren Samuel Paty blev dræbt, fordi han havde vist Muhammed-tegningerne i forbindelse med en lektion om ytringsfrihed for elever på mellemskoleniveau.

I radioprogrammet »Ordet Fanger« på P1 har Martin Krasnik, der er chefredaktør på Weekendavisen, søndag meddelt, at Weekendavisen vil bringe annoncen.

»Det er forfærdeligt, at en klar og tydelig politisk holdning udtrykt satirisk gennem tegninger ikke kan bringes, fordi vi er bange for vold,« lød det fra Martin Krasnik.

Jyllands-Posten og Ekstra Bladet har afvist at bringe tegningerne af Muhammed af hensyn til deres medarbejderes sikkerhed.

»Værner om ytringsfriheden«

Adspurgt, hvilke overvejelser chefredaktør Tom Jensen har gjort sig i forhold til sikkerheden for de ansatte på Berlingske, svarer han:

»Det er naturligvis en overvejelse værd. Vi har overvejet de sikkerhedsmæssige aspekter, og vi ser ikke noget til hinder for at bringe annoncen. Det er vigtigt, at vi værner om ytringsfriheden, og at vi ikke lader os begrænse på dette område. Jeg håber, at andre medier når til samme beslutning.«

»Jeg vil gerne tage dramaet ud af det her. Der er tale om indhold og illustrationer, vi allerede sagtens kan bringe redaktionelt, og som vi har bragt. Adskillige danske medier har i den seneste tid bragt illustrationer og satiretegninger på dette område. Det er godt, hvis normalisering kan indtræde, når det gælder den slags tegninger.«

Hvad vil du sige til dem, der tænker, at dette er en tankeløs provokation?

»Vi vælger ikke at bringe annoncen som et statement eller en form for aktivisme. Det er Nye Borgerlige, der bringer et budskab i annoncen og ikke Berlingske. Nogle mener, at det er en provokation, men det er det ikke fra vores side.«

Det er ikke Berlingske, der er afsender på budskabet. Men de eventuelle konsekvenser af at bringe annoncen, kan jo ramme ansatte på Berlingske?

»For det første håber og tror jeg ikke, at det bliver tilfældet. Og for det andet skal vi tage vores rolle som medier alvorligt, og der findes ikke områder for os, hvor der gælder særlige indsnævrede regler om ytringsfrihed.«

»Jeg vil gerne tage dramaet ud af det her. Der er tale om indhold og illustrationer, vi allerede sagtens kan bringe redaktionelt, og som vi har bragt. Adskillige danske medier har i den seneste tid bragt illustrationer og satiretegninger på dette område. Det er godt, hvis normalisering kan indtræde, når det gælder den slags tegninger,« siger ansvarshavende chefredaktør på Berlingske, Tom Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Bliver der indført særlige sikkerhedsmæssige tiltag på Berlingske i forbindelse med publiceringen af annoncen?

»Berlingske Media vil tage hånd om det spørgsmål, hvis det bliver nødvendigt.«

Men du kan ikke sige, om der bliver indført konkrete sikkerhedsmæssige tiltag i forbindelse med publiceringen?

»Nej, det kan jeg ikke. Det er ikke min vurdering. Det må andre vurdere.«

Ville Berlingske bringe annoncen, hvis den viste danske Muhammed-tegninger?

»Det kan jeg ikke sige, og det er heller ikke aktuelt i den her forbindelse. Jeg bliver nødt til at se den konkrete annonce og sammenhængen mellem tegning og tekst, før jeg kan vurdere det.«

Tidligere PET-chef advarer

Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), har søndag sagt til Ritzau, at han helst ser, at ingen aviser bringer annoncerne.

Han arbejdede for PET under Muhammed-krisen i 2006. Flere angreb mod Jyllands-Posten, som dengang bragte en række tegninger af profeten Muhammed, blev i den forbindelse afværget.

Opdateres ...