Venstre er nu klar med nyt forslag i kampen mod kriminelle lejere: »De forpester tilværelsen for ordentlige mennesker«

Flere boligselskaber melder om, at det er for langsommeligt at smide kriminelle beboere ud af deres lejemål, hvilket gør, at flere lovlydige borgere fraflytter området. Nu er Venstre klar med et forslag, som skal smide de multikriminelle familier på porten hurtigere.

Motalavej i Korsør er på ghettolisten og har længe været plaget af kriminelle optøjer. Her har boligselskabet BoligKorsør kæmpet med at smide kriminelle og deres familier ud af deres ejendomme i området, hvor sagsbehandlingerne er trukket i langdrag. Det problem vil Venstre nu søge at løse med et nyt forslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (ARKIVFOTO)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de færreste, der vil føle sig trygge ved, at masseslagssmål, skyderier og vanvidskørsel finder sted blot et stenkast fra hjemmets fire vægge.

Derfor vil også de fleste fraflytte et problemfyldt område, som plages af kriminalitet i tide og utide. Men de kriminelle kan blive boende i årevis.

Det er i alt fald den oplevelse, som flere boligselskaber sidder tilbage med, mens de ivrigt forsøger at smide kriminelle beboere og deres familier ud af ejendommen.

Den centrale problem, som går igen blandt boligselskaberne, er, at sagsbehandlingstiden bliver trukket i langdrag.

Og det vil Venstre nu søge at finde en løsning på. Derfor har de indkaldt boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om problemet.

Her vil de præsentere en mulig løsning på de lange sagsbehandlingstider, oplyser formand for retsudvalget, Preben Bang Henriksen (V), der opfatter den lange ventetid som »et kolossalt problem«.

»De multikriminelle familier forpester tilværelsen for ordentlige mennesker. Deres tilstedeværelse betyder, at de ordentlige mennesker flytter,« siger han til Berlingske.

»Et særegent problem i den sag er den tid, der går, før de kriminelle effektivt bliver sat ud af lejligheden. Vi har et hensyn at tage til de ordentlige lejere. Det er derfor, vi kommer med forslaget,« tilføjer han.

Hurtigere ud af lejemålet

Tilbage i 2018 gennemførte VLAK-regeringen den såkaldte ghettolov med henblik på, at få opløst problemfyldte boligområder og komme parallelsamfund til livs.

Heri indførte man en regel, som giver boligselskaber hjemmel til at ophæve kriminelle beboere og deres familiers fælles lejemål.

Men der går for lang tid, før de kriminelle kan smides på porten, lyder det fra Preben Bang Henriksen.

Det problem vil Venstre nu søge at løse ved at indføre det, de kalder en »fast track-ordning«.

Konkret betyder det, at sager, hvor boligforeninger søger at ophæve lejemålet for en kriminel borger, vil ligge øverst i bunken og blive prioriteret frem for andre sager i boligretten.

Og kommer sagen for boligretten, mener Preben Bang Henriksen, at den efterfølgende retssag er »enkel«, hvortil sagsbehandlingstiden efter hans overbevisning vil være et spørgsmål om uger og altså ikke år. Den konkrete behandlingstid er dog ikke fastlagt og fortsat til forhandling, lyder det.

»Vi vil ikke belaste domstolene eller risikere, at andre sager nedprioriteres. Men det er et begrænset antal af den type sager, som vil komme foran i køen. Der bor heldigvis ikke kriminelle i enhver opgang,« siger han.

»En anden ting er, at sådan en sag ikke vil volde dommerne mange problemer, fordi den pågældende boligdommer har et bilag i sagen om, at lejeren har en straffedom for utryghedsskabende kriminalitet,« tilføjer han.

Forbi en dommer

Som supplement til forslaget mener Venstre, at boligrettens dom bør være tilstrækkelig for, at den kriminelle lejer og dennes familie smides ud af lejemålet. Det vil sige, at lejerne altså ikke kan blive boende i det efterfølgende tidsrum, hvis de anker boligrettens dom til landsretten, som de kan på nuværende tidspunkt.

Og skulle landsretten nå til et andet resultat end byretten, hvor ophævelsen af lejemålet var uberettiget, skal boligforeningen betale erstatning til de pågældende lejere.

Preben Bang Henriksen affejer, at det tiltag skulle være i strid med retssikkerheden. Hans begrundelse lyder, at de »trods alt stadig har mulighed for at anke sagen« og har været »forbi en dommer«.

»En klar forbedring«

Hos boligselskabet BoligKorsør har man ad flere omgange søgt at udsmide kriminelle beboere på Motalavej i Korsør, som gennem en årrække har været plaget af kriminelle optøjer. I et af tilfældene tog det BoligKorsør fire år at få smidt en kriminel beboer ud af ejendommen, da sagsbehandlingstiden var for langsommelig.

Derfor hilser boligformand for BoligKorsør, Ebbe Ahlgren, Venstres nye forslag og fokus på sagen velkommen.

»Jeg er glad for, at der er kommet denne her hurtige reaktion på vores problemstillinger. Det her er en klar forbedring af de eksisterende regler,« siger han.

Han ønsker dog, at man tog flere midler i brug. Han foreslår, at man allerede fra det øjeblik, lejeren bliver kendt skyldig i en kriminel handling af utryghedsskabende karakter, har et dokument klar, hvori der står, at den kriminelle og dennes familie skal fraflytte lejemålet.

»I tilfælde af dom, vil jeg gerne kunne opsige vedkommende med øjeblikkelig virkning,« siger han.

Samme forslag bragte han på bane onsdag, hvor han afholdt et Skype-møde med embedsmænd fra Boligministeriet og Justitsministeriet om problemstillingen på egen opfordring.

Men lige netop det forslag, mener Preben Bang Henriksen, vil være på kanten af retssikkerheden.

»Af retssikkerhedsmæssige grunde ville jeg foretrække, at selve spørgsmålet om, hvorvidt man bliver sat ud af lejligheden, bliver særskilt behandlet i boligretten. Der kan være betragtninger, som det kun er rimeligt, at boligretten bedømmer,« siger han.