Ny lov skulle sikre, at kriminelle kunne smides hurtigt ud fra deres bopæl. Men den virker ikke. Nu er ministre kaldt i samråd

Det tager for lang tid at smide kriminelle ud af deres bolig. Sådan lyder kritikken fra flere boligselskaber og tre borgerlige partier, hvoraf flere enten har eller vil rejse problemstillingen for justitsminister Nick Hækkerup (S). Venstre indkalder nu både justitsministeren og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til samråd om problemet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd af Venstre på baggrund af, at det er for besværligt og langsommeligt at smide kriminelle beboere i udsatte boligområder ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle være et spørgsmål om dage. Måneder som minimum.

Men det viser sig, at der kan gå op til flere år, før boligselskaber kan få smidt kriminelle ud af deres lejemål.

Det er til trods for, at den daværende VLAK-regering i 2018 indførte en lov i den såkaldte ghettopakke, som skulle gøre det mere »enkelt« for boligselskaberne.

I loven fremgår det, at et boligselskab har hjemmel til at smide kriminelle beboere og deres familier ud af deres boliger med henblik på, at kriminaliteten kan holdes nede i boligområdet.

Det gælder dog kun, hvis lejerne begår kriminalitet af utryghedsskabende karakter inden for en kilometer fra deres bopæl, og at forbrydelsen har udløst en ubetinget frihedsstraf.

Det viser sig imidlertid, at op til flere boligselskaber oplever, at det er en besværlig og langsommelig process at få smidt de kriminelle beboere og deres familier ud.

Den forklaring, som går igen blandt boligselskaberne, er, at sagsbehandlingstiden bliver trukket i langdrag. Og konsekvensen af den langvarige sagsbehandling bliver, at flere lovlydige beboere fraflytter området, mens de kriminelle bliver boende.

Opsigt på Christiansborg

Problemet har vakt opsigt på Christiansborg hos blandt andre retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup og formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen som var justitsminister, da loven blev gennemført.

Begge siger til Berlingske, at de agter at rejse sagen for den nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) for at skabe klarhed om problemet, men mest at alt for at finde en løsning på det.

Dertil har en specifik sag fra boligselskabet BoligKorsør, som kæmper med at smide kriminelle ud fra det problemfyldte ghettoområde på Motalavej i Korsør, nu også fået Venstre til at råbe op.

Torsdag meddelte indfødsretsordfører for Venstre Morten Dahlin på Twitter, at Venstre indkalder boligminister Kaare Dybvad Bek (S), og justitsminister, Nick Hækkerup, til samråd om sagen.

»BoligKorsør råber på politisk handling. De vil kunne smide kriminelle beboere ud af Motalavej. Det er tydeligt, at der er brug for politisk handling,« skriver Morten Dahlin på Twitter.

Ministre vil undersøge sagen

Berlingske har været i kontakt med både justitsministeren og boligministeren om sagen, og det tyder på, at der er noget under opsejling, som muligvis kan afhjælpe problemet.

Begge ministre udtaler nemlig, at de vil undersøge muligheden for, at skynde på behandlingsprocessen, så de kriminelle beboere og deres familier kan smides hurtigere ud fra deres bopæl.

»Jeg synes, at vi skal undersøge muligheden for, om vi hurtigere kan smide kriminelle beboere ud af deres boliger. For vi kan ikke acceptere, at få personer på den her måde skaber utryghed for de mange. Derfor vil jeg sammen med bl.a. min kollega i Transport- og Boligministeriet se på, hvordan vi kan sætte ind,« skriver justitsministeren i et skriftligt svar til Berlingske.

Samme ordlyd er at finde hos boligminister Kaare Dybvad Bek (S). Han har tidligere udtalt til Berlingske, at også han vil undersøge muligheden for at effektivisere processen.

»Vi skal se på, hvordan vi kan sørge for, at der går kortere tid fra, at man bliver taget i sin kriminelle handling, til at man får en dom. Det er problematisk, at der kan gå flere år, før man kommer gennem retssystemet. Det er klart, at der skal gå kortere tid, og det skal være mere kontant,« siger boligministeren.