Udbrud af sydafrikansk coronavariant giver dybe panderynker: »Det er særligt bekymrende, at det er i Nordvest«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står i coronavirussens tegn.

Det er »mindre end ti tilfælde«, der udgør det aktuelle udbrud af den sydafrikanske coronavariant i Københavns Nordvest-kvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Godmorgen og velkommen til denne udgave af dagens overblik. Det er i dag præcist et år siden, at den første dansker blev testet positiv for coronavirus. Siden er der kommet mange flere smittetilfælde til – alt i alt er der 210.212 smittetilfælde, siden pandemien skyllede ind over de danske grænser.

De aktuelle tal for coronapandemien kan du se herunder, inden vi hopper videre til dagens centrale nyheder, som blandt andet byder på en historie om et udbrud af den sydafrikanske coronavariant i en københavnsk bydel.

Udbrud af frygtet coronavariant i københavnsk bydel – to husstande ramt

Beskeden var klar i den pressemeddelelse, som Københavns Kommune sendte ud fredag aften. Der er et udbrud af den mere smitsomme coronavariant fra Sydafrika – B.1.3.5.1 – i Københavns Nordvest-kvarter.

Myndighederne beder derfor alle borgere i området om at lade sig teste, ligesom myndighederne vil sende sms'er til borgere, stemme dørklokker og uddele flyers for at gøre opmærksom på problemstillingen.

»Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København,« lød den indtrængende besked fra Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i København (SF).

Berlingske har været i kontakt med Københavns Kommune, som oplyser, at der aktuelt er tale om »mindre end ti tilfælde«.

Til DR oplyser Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, at de smittede med den sydafrikanske coronavariant fordeler sig på to husstande. Ifølge DR er der tale om mellem to og ni personer. Mediet oplyser også, at der er sket en form for kontaktsmitte, fordi de to husstande ikke kender hinanden. Det betyder, at de smittede for eksempel har rørt den samme overflade.

Dog understreger Anette Lykke Petri, at »som billeder ser ud nu« kommer det ikke til at få betydning for de næste ugers delvise genåbning.

B.T. har talt med Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i Statens Serum Institut, der dog er ganske bekymret over det aktuelle udbrud.

»Det er særligt bekymrende, at det er i Nordvest, må man bare sige. Det er et område med høj koncentration af små boliger og høj befolkningstæthed, så det er ikke godt,« siger han til mediet.

Du kan læse mere her.

Organisation: Fokus på covid-19 i sundhedssystemet skader andre patienter

Hjælpen til patienter bliver forsinket, og tusinder af personer, der er syge med andet end covid-19, må vente. Det er konklusionen fra organisationen Danske Patienter, som nu anslår, at der er foretaget omtrent 150.000 færre udredningsforløb – dermed har mange tusind personer ikke fået klarhed over, hvad de fejler.

Det er blandt andet behandlingen af personer med kræft og hjerte- og gigtlidelse, der er ramt af de mange forsinkelser.

Og det er alvorligt, lyder beskeden fra Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

»Det er klart bekymrende. Når færre udredes, betyder det, at folk kommer for sent i behandling. Dermed udvikler deres sygdom sig. Det kan i sidste ende betyde, at de får funktionsnedsættelser, nedsat livskvalitet, og i et længere perspektiv ser vi ind i, at der vil komme flere dødsfald som følge af det,« siger han.

Du kan læse mere her.

Ellemann: Til maj skal Danmark være genåbnet

I maj skal du atter kunne tage på natklub og sidde med en stor fadøl på fodboldstation.

I hvert fald hvis det står til Venstre-formanden Jakob Ellemann-Jensen. I et længere interview Politiken fortæller han, at hans ønske er, at vi i maj vender tilbage til, hvad der ligner normaltilstande. Der er dog en række krav, der skal opfyldes, for at det kan lade sig gøre, lyder hans besked. Der skal for eksempel ikke opstå nye mutationer, og de ældste i vaccinegruppen 16-64-årige skal vaccineres først. Desuden er det ifølge Venstre afgørende med et coronapas.

»Når vi har vaccineret alle over 50, er vi et andet sted. Så er risikoen helt anderledes end i dag. Der siger vi, at så kan vi åbne Danmark,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen, bifalder, at Venstre nu kommer på banen med en genåbningsplan. Ifølge Politiken tør han dog ikke være sikker på, at Danmark kan åbnes helt til maj.

Du kan læse mere her.

Mette Frederiksen håber også på større genåbning i maj

Tidligere fredag kom der en lignende besked fra statsminister Mette Frederiksen (S). Hun håber også, at en stor genåbning bliver en realitet i maj.

»Vi håber på, at vi i takt med, at vi får vaccineret flere og flere og samtidigt får foråret med os, så kan vi kan stå i en situation, som er meget mere gunstig, end den vi står i nu,« fortalte Mette Frederiksen:

»Forhåbentligt er vi et sted midt i maj, hvor vi har et meget mere åbent Danmark, end vi har nu. Og det regner jeg også med.«

Du kan læse mere om statsministerens udmelding her.

Det sker i dag

  • Som nævnt blev den første dansker testet positiv for covid-19 for præcis et år siden – 27. februar 2020. Der var tale om en medarbejder på TV 2, der havde været på skiferie i Chiesa i Valmalenco i provinsen Sondrio i det nordlige Italien sammen med sin familie.

  • Der kommer nye tal for coronapandemiens udvikling i Danmark. Det bliver som vanligt udgivet klokken 14.

  • MGP, som er børnenes melodigrandprix, løber i dag af stablen i DR Koncerthusets Studie 5. Det sker en uge inden Dansk Melodi Grand Prix indtager samme studie. Showet holdes i mindre rammer, end det plejer, på grund af coronavirus.