Trine Bramsens topstyring vækker undren: »Det er ikke en normal måde at lede et ministerium på«

Både Venstre og De Konservative kritiserer i skarpe vendinger, at Forsvarsministeriet under Trine Bramsen kontrollerer den offentlige kommunikation med hård hånd.

 
Den 4. februar var forsvarsminister Trine Bramsen kaldt i samråd i kølvandet på et meget omdiskuteret interview med nyhedsbureauet Ritzau på den ene side og Trine Bramsen og forsvarschef Flemming Lentfer på den anden. Forsvarsministeren afviste, at hun prøvede at give forsvarschefen mundkurv på. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Det er et udtryk for mangel på tillid til de ansatte i Forsvaret, når Trine Bramsen (S) og hendes ministerium i vid udstrækning vil kontrollere den offentlige fortælling om landets militær.

Sådan lyder kritikken fra blå partier, efter at Berlingske kan fortælle, at Trine Bramsen har lagt den offentlige fortælling om Forsvaret i et jerngreb.

Det er blandt andet kommet frem, at Forsvarsministeriet styrede begivenhederne stramt, da den nye forsvarschef, Flemming Lentfer, blev indsat i december, fordi Trine Bramsen ikke ville være »statist« til den traditionsrige ceremoni. Og det fremgår også af interne dokumenter, at selv ukontroversielle nyheder og Facebook-opslag i flere tilfælde sendes forbi departementet.

Ifølge Lars Christian Lilleholt, forsvarsordfører i Venstre, er der tale om en topstyring af kommunikationen, som han ikke tidligere har set på forsvarsområdet.

»Det er problematisk, fordi dele af Forsvaret holdes i en spændetrøje, og det viser, at ministeren ikke har tillid til sine ansatte. Det er ikke en normal måde at lede et ministerium på.«

Men er det ikke normalt, at man som minister vil have styr på, hvad der kommunikeres?
»Jo, men det her er en detailstyring, vi ikke normalt ser, og et behov for at styre og ensrette alting. Det er efter min mening dybt bekymrende,« siger Lars Christian Lilleholt, som selv tidligere har været energi-, forsynings- og klimaminister.

Historie og korpsånd

Trine Bramsen er den seneste tid kommet i vælten.

Særligt ministerens håndtering af forsvarschef Flemming Lentfers tiltrædelse har medført skarp kritik. Kort efter forsvarschefens indtrædelse udtalte Bramsen, at rollen skulle betragtes som enhver anden »styrelseschef«, som forventes at overlade den offentlige debat om Forsvaret til politikere.

Dernæst er det kommet frem, at nyhedsbureauet Ritzau fik stillet som betingelse, at tiltrædelsesinterviewet med forsvarschefen skulle være et dobbeltinterview med Trine Bramsen.

Da journalisten rettede sine spørgsmål til Flemming Lentfer i stedet for Trine Bramsen, forlod ministeren interviewet i vrede.

Samlet set tegner sig et billede af en forsvarsminister, som vil kontrollere alting, mener De Konservatives Naser Khader, der er formand for Forsvarsudvalget.

»Det er lidt for smart og viser en mangel på respekt over for den organisation, der forsvarer Danmark. Selvfølgelig skal en minister være synlig på sit område, men det virker, som om det handler mere om Trine Bramsen, end det handler om Forsvaret, og det ærgrer mig,« siger Naser Khader og understreger:

»Som organisation skal Forsvaret være synlig i den offentlige debat uden at være omklamret af os politikere.«

Trine Bramsen er indkaldt til samråd af en samlet blå blok, efter at en række medarbejdere i Forsvaret for nylig i Berlingske kritiserede forsvarsministeren for at gøre skade både på Forsvarets troværdighed i offentligheden og på respekten for forsvarschefen på de indre linjer.

Særligt vakte det kritik, at Trine Bramsen betegnede Flemming Lentfer som »styrelseschef«. En betegnelse, som hun har gentaget på Facebook og over for Folketingets forsvarsudvalg, da hun første gang var indkaldt til samråd om sagen.

Ifølge de ansatte udtrykker det en manglende forståelse for Forsvarets historie og korpsånd.

Forsvarsminister Trine Bramsen har udtalt til Berlingske, at kommunikation er en »naturlig del af moderne ledelse«.

»Det handler om at sætte en klar politisk retning, men også om at engagere sig i sit ministerområde,« lød det.

Berlingske beskrev søndag en række mail mellem Forsvarsministeriet og ministeriets underliggende myndigheder, som viser, at både små nyheder og Facebook-opslag bliver sendt forbi departementet. I de fleste tilfælde bliver de blot sendt »til orientering«, i enkelte tilfælde til »godkendelse«.

I en mail til Berlingske understreger Forsvarsministeriet, at man ikke »som standard kræver opslag på sociale medier fra underliggende styrelser og myndigheder godkendt i departementet«.

»Som i alle store organisationer er der en naturlig koordinering af kommunikationen, og det er selvsagt også helt normal praksis, at Forsvarsministeriets underliggende myndigheder sender sager til faglig godkendelse i departementets fagkontorer. Ligesom spørgsmål om international sikkerhed og relationer til andre lande nødvendiggør en tæt koordination med ministeriet,« oplyser Forsvarsministeriet.