Tre uhyggelige trafikulykker rammer Danmark på tre dage

I Skodsborg nord for København endte slalomkørsel i den forkerte vejbane i en frontal kollision. I Aarhus har en flugtbilist påkørt en politibetjent. Og i København mistede en 27-årig livet, da han blev påkørt i høj fart på Borups Allé.

Natten til søndag blev en 21-årig dræbt på stedet, da han blev ramt af en bil i høj fart på Borups Allé i Københavns Nordvestkvarter. Sagen skriver sig ind i en lang række alvorlige trafikulykker, der i foråret fik Folketinget til at vedtage en række lovændringer under overskriften »Vanvidskørsel skal stoppes«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hen over tre dage har tre alvorlige trafikulykker vakt opsigt på tværs af landet.

Torsdag kom en 27-årig mand alvorligt til skade, da han blev ramt af en bil, der ifølge sigtelsen kørte slalom op ad Skodsborgvej nord for København og kolliderede med en bil i den modsatte vejbane.

Fredag blev en politibetjent påkørt i høj fart i Aarhus, da han var i gang med at lægge sømmåtter ud på kørebanen for at standse bilisten. Bilens 20-årige fører flygtede fra stedet, men blev anholdt natten til mandag efter at have været efterlyst af politiet siden fredag.

Og natten til søndag blev en 21-årig dræbt på stedet, da han blev ramt af en bil i høj fart på Borups Allé i Københavns nordvestkvarter.

De tre sager skriver sig ind i en lang række alvorlige trafikulykker, der i foråret fik Folketinget til at vedtage en række lovændringer under overskriften »Vanvidskørsel skal stoppes«. Hvilket blandt andet indebærer hårdere straffe for uagtsomt manddrab eller legemsbeskadigelse, hvis der er særligt skærpende omstændigheder på spil, og for flugtbilisme og grove hastighedsovertrædelser.

»Det er min forhåbning, at strafskærpelserne også vil være med til at skabe en adfærdsændring på vejene, så flere bilister tænker sig om, inden de bringer andre menneskers liv i fare med vanvittig og hensynsløs kørsel,« som justitsminister Nick Hækkerup (S) udtalte i foråret.

Lovpakken om de såkaldte vanvidsbilister trådte i kraft i marts.

Slalom og høj fart

I sagen fra Skodsborg blev en 20-årig mand fredag fremstillet i grundlovsforhør. Anklageren krævede ellers manden varetægtsfængslet, men dommeren valgte at løslade manden, eftersom mistankegrundlaget ikke i rettens øjne var tilstrækkeligt til at varetægtsfængsle manden.

Anklagemyndigheden afventer nu yderligere efterforskning. Herunder svar på de blodprøver, der skal vise, om den sigtede var påvirket under kørslen.

Anklager Kholoud Ibrahim har oplyst til Berlingske, at den 20-årige kørte ad Strandvejen i Skodsborg, hvorefter han kørte op ad Skodsborgvej, hvor han har erkendt at have kørt for hurtigt.

»Sigtede erkender, at han kørte for hurtigt, og vi har sigtet ham for at køre slalom. Et vidne har set ham køre slalom op ad Skodsborgvej, hvorefter han kørte over i modsatte kørebane, hvor han ifølge vidnet kolliderer med en modkørende,« fortalte Kholoud Ibrahim fredag.

Ulykken skete i et blødt sving, hvor den 20-årige var kommet over i den modsatte vejbane og ramte den 27-åriges bil delvist frontalt.

Nordsjællands Politi har oplyst, at den 27-årige mand kom alvorligt til skade, men at hans tilstand trods de alvorlige skader er stabil.

»Jeg kører over for rødt hele tiden«

Påkørslen af betjenten i Aarhus fandt sted fredag aften i krydset Silkeborgvej og Åby Ringvej i Åbyhøj.

Efter at have ramt betjenten, der var i gang med at lægge såkaldte stop sticks ud på kørebanen, flygtede bilisten ud ad Silkeborgvej.

Østjyllands Politi offentliggjorde efterfølgende navne og billeder af både føreren og passageren i bilen.

Sagen har vakt særlig opsigt, fordi den nu anholdte mand i januar medvirkede i et tv-indslag om vanvidsbilisme, hvor han fortalte, at han var kendt som »vanvidsbilisten« i sit nærområde.

Her fortalte den 20-årige, hvordan han kører »meget hasarderet« og »kører over for rødt hele tiden«.

Den 20-årige mand blev anholdt søndag kort før midnat på en adresse i Brabrand efter to døgns intens eftersøgning.

Han bliver fremstillet i grundlovsforhør mandag klokken 13 ved Retten i Aarhus. Foruden vold mod polititjenestemand bliver han sigtet for flugtbilisme efter § 253, forsætlig fareforvoldelse efter § 252, uagtsom legemsbeskadigelse under særligt skærpende omstændigheder efter § 249 – som alle er blevet behæftet med skærpede straffe i lovpakken om vanvidsbilister – og flere andre hærværks- og færdselsforhold.

Dræbt på Borups Allé

I den seneste sag fra Borups Allé er bilens 19-årige fører ifølge politiet varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab og for at have kørt for hurtigt.

Han blev sammen med bilens to passagerer anholdt efter ulykken og søndag aften varetægtsfængslet i fire uger, mens passagererne blev løsladt.

Påkørslen fandt sted på Borups Allé nord for Bispeengbuen.

Ifølge Ekstra Bladet fortalte den 19-årige mand under grundlovsforhøret, at to andre biler havde kørt om kap foran ham, og at han havde ramt den 21-årige med sin bil, i forbindelse med at en af bilerne havde overhalet ham indenom og ramt den anden bil.

Det er stadig uvist, om den 21-årige mand befandt sig på kørebanen, da han blev ramt.

Det er også uvist, om sagen også kommer til at omfatte kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer. Københavns Politi oplyser til Berlingske, at der ved anholdelsen skete en foreløbig sigtelse for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer, men at politiet stadig afventer svar på mandens blodprøve.