Til daglig er de psykologer, IT-medarbejdere og slagtere. Nu vogter de Københavns Lufthavn, mens andre sover

Midt om natten står en gruppe unge mennesker frivilligt i Kastrup Lufthavn og varetager en af de nye opgaver, coronavirrusen har bragt med sig.

Hjemmeværnet holder vagt i Kastrup lufthavn hele natten for at dirigere passagerer, der ankommer med toget fra Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Kasper Colbert Jacobsen udtaler sit mellemnavn på fransk. De andre kalder ham »Koldbært«.

Klokken er fem om morgenen, og de står syv hjemmeværnsfolk på togperronen ved Kastrup Lufthavn. De har været her hele natten.

30-årige Kasper Colbert Jacobsen er sergent. »De andre« er hans kammerater fra Infanteri Hjemmeværns Kompagni København. Tilsammen aflaster de politiet i en af de nye opgaver, der er opstået under coronakrisen.

Hjemmeværnet løser i disse uger en række opgaver i samarbejde med politiet og livgarden. De bemander coronahotlinen og står ved landets grænser, der nu er lukkede for andre end danske statsborgere og mennesker med et »anerkendelsesværdigt formål«. Det er et eksempel på, hvordan danskere i disse dage udviser samfundssind og hjælper, hvor der er brug for det.

Artiklen fortsætter efter billedet.

30-årige Kasper Colbert Jacobsen får en hjælpende hånd, inden de skal tage imod passagererne. Det er vigtigt at se ordentlig ud, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Èn gang i timen går Kasper Colbert Jacobsen og hans deling ned ad trapperne til togperronen og dirigerer passagerer hen til den nyopførte paskontrol på perronen. Fra klokken 22.30 om aftenen til klokken 06.30 om morgenen er hjemmeværnsfolkene på vagt i lufthavnen. Selv om nattogene ofte er affolkede, bliver nogen nødt til at sikre sig, at alt forløber, som det skal. Mellem togankomster sidder de i en skurvogn foran lufthavnen, hvor de drikker kaffe og ser YouTube-videoer.

Sådan holder de sig vågne, mens resten af Danmark sover.

Når deres nattevagt er slut, skal de passe deres normale arbejde og studier. De er psykologer, elektrikere, IT-medarbejdere, slagtere, og én er netop blevet far for en måned siden.

Kasper Colbert Jacobsen tænkte ikke længe, før han meldte sig til opgaven. For ham var det givet, at han skulle bidrage med de kompetencer, han har fået gennem ti år i hjemmeværnet.

»Det er en krisesituation,« siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Indtil videre har Kasper Colbert Jacobsen ikke oplevet nogen problemer på sine nattevagter. Folk opfører sig ordentlig og hører efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Hold afstand, to meter!«

De syv unge frivillige fra delingen går ned på perronen og gør sig klar til at tage imod morgentoget klokken 05.54 fra Sverige. Toget er sporadisk fyldt, men i en tid, hvor vi skal holde os fra hinanden, virker menneskemængden næsten invasiv.

»Hold afstand, to meter!« råber en fra hjemmeværnet, selv om det ikke virker nødvendigt.

Passagererne står i kø til paskontrollen bag gule mærkater, så de holder afstand. Danske statsborgere i en kø, udenlandske i en anden.

Indtil for få år siden havde der ikke stået soldater i det offentlige rum i 86 år – i fredstid vel at mærke. Men i efteråret 2017 valgte den daværende regering at placere soldater foran de jødiske synagoger i København samt ved grænsen. Dengang fandt mange danskere det voldsomt. Her til morgen har pendlerne tilsyneladende vænnet sig til synet af politi og militær i lufthavnen.

»Der er ingen, der har stillet spørgsmål til, hvorfor vi er her,« siger Kasper Colbert Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Om natten – og tidlig morgen – ankommer der én gang i timen et tog fra Sverige. Her skal frivillige fra hjemmeværnet tage imod passagererne og sørge for, at folk holder afstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Da han havde sin første vagt for to uger siden, var der omkring 15 politifolk på arbejde. Nu er der knap et par håndfulde. Han kan se, at deres tilstedeværelse faktisk gør en forskel, at de faktisk aflaster politiet.

Han er en af mange tusinde danskere, der har meldt sig som frivillig. For Kasper Colbert Jacobsen handler det om at opnå mening i en meningsløs situation. Som frivillig i hjemmeværnet har han en funktion, der kan gøre gavn. Hans arbejdsgiver – en medicinalvirksomhed i Hillerød –  har givet ham – og andre, der laver frivilligt arbejde, fem betalte fridage. Derfor kan Kasper Colbert Jacobsen tage hjem og sove, når hans vagt slutter klokken 06.30. Men når de fem dage er opbrugt, står han til at få nogle lange dage.

»Det er der ikke noget at gøre ved,« siger han og løfter skuldrene.

Mange hjemmeværnsfolk har meldt sig som frivillige, så indtil videre behøver Kasper Colbert Jacobsen kun at møde op en gang eller to om ugen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Inden toget fortsætter ned af perronen for at samle nye passagerer op, skal de frivillige tjekke, at alle er ude af toget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ny hverdag

Kasper Colbert Jacobsen tager gummihandsker på. Han skal gå gennem toget og sikre sig, at alle passagerer er ude, inden toget fortsætter længere ned ad perronen for at modtage passagerer.

Ligesom alle andre, skal hjemmeværnet tage deres forholdsregler, når de er på vagt. Når de sidder i skurvognen mellem togankomster, prøver de at sprede sig ud i de to små rum, så de ikke sidder for tæt sammen. De spritter deres udstyr af, og forsøger at arbejde i faste hold, så der ikke kommer for meget udskiftning. Det forklarer deres uddannelsesstøtteofficer, Mikael.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Når folk er stået af toget, skal en frivillig fra hjemmeværnet iføre sig gummihandsker, inden han eller hun tjekker toget for passagerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Resten af morgenen forløber uden problemer. Et par unge fyre fra livgarden sidder klar til at tage over. De spiser morgenbrød, som den enes kæreste har bagt, da Kasper Colbert Jacobsen giver dagens overlevering:

Der er blevet sat ekstra toge ind i myldretiden, men ellers er der intet nyt. Klokken er næsten 07.00, da Kasper Colbert Jacobsen cykler hjem. Han skal møde i lufthavnen igen om tre dage.

»Jeg ved godt, det lyder forkert,« siger han. For han vil ikke normalisere coronakrisen:

»Men det føles allerede lidt som hverdag.«

Hjemmeværnet spritter skurvognen af, inden livgarden overtager vagten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.