Her lukker de danske grænser ned. Både fly, færger, biler og tog bliver ramt

På et pressemøde fredag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen, at der den næste måned vil være skærpet grænsekontrol i Danmark. Ingen udlændinge vil blive lukket ind ved 17 forskellige indgange til Danmark for at undgå yderligere smitte med coronavirus.

 
Lørdag den 14. marts klokken 12 lukkede de danske grænser. Oplev det historiske øjeblik her. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Endnu en gang har statsminister Mette Frederiksen annonceret et historisk tiltag i kampen mod coronavirus.

På et pressemøde fredag aften lød meldingen, at »fra i morgen klokken 12 lukker de danske grænser midlertidigt«.

Fra nu vil alle rejsende og pendlere derfor opleve en skærpet grænsekontrol ved samtlige indgange til Danmark. Formålet er at forhindre udlændinge i at sprede smitte eller selv blive smittet med coronavirus.

Grafikken herunder viser, hvor i landet, grænserne lukker ned.

GRAFIK

Danmark lukker grænserne - her må udlændinge vende om

For at forhindre udbredelse af smitte med coronavirus lukker alle danske grænser.

Det vil både være biltrafikken og alle forbindelser med fly, færger og tog, der vil blive ramt ved i alt 17 forskellige indgange til Danmark. Det tal omfatter tre lufthavne, tre togforbindelser, syv færgeforbindelser og fire »grønne grænser«, hvor biler kan krydse fra Tyskland og Sverige.

Ved indgangene til Danmark vil både politiet og militæret i den næste måned kontrollere, hvem der bliver lukket ind i landet.

Særligt ved grænserne i Sønderjylland og ved Øresundsbroen til Sverige kan man forvente, at der vil ske en »ophobning« af pendlere i de første par dage. Det fortalte rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet fredag.

»Nogle dages ophobning og nogle dages bilkøer. Derefter vil trafikken gå i stå, og det er jo så også formålet,« sagde Thorkild Fogde.

Få undtagelser

Danske statsborgere vil ikke blive holdt hverken inde eller ude af deres eget land, og statsborgere vil derfor frit kunne rejse ind i Danmark, hvis de kommer fra udlandet. Der kan dog opstå en del kø på grund af den skærpede grænsekontrol.

Har man ikke et rødbedefarvet pas, kan man alligevel blive lukket ind i Danmark, hvis man har et såkaldt »anerkendelsesværdigt formål«. Det kan ifølge myndighederne være:

  • At man bor eller arbejder i Danmark.
  • At man kører varer ind og ud af Danmark.
  • At man har samværsret med et barn i Danmark.
  • At et nært familiemedlem i Danmark er alvorligt syg.

Derfor vil lastbiler, der fragter fødevarer, medicin eller andre nødvendige forsyninger til de danske borgere, også blive lukket ind i landet.

Hvis man som udlænding forsøger at rejse ind i Danmark uden et sådant formål, vil man blive stoppet.

»Så bliver de bedt om at vende om og forlade Danmark igen. Det her er et reelt forbud mod at indrejse i Danmark, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet fredag.