Historisk øjeblik i Danmark: Nu er Danmarks grænse lukket

Danmark har lukket grænserne. Nu lukker lufthavne, havne og landgrænsen til Tyskland. Sådan håndterer politiet lukningen og sådan er reaktionen fra dem, der rammes.

 
Lørdag den 14. marts klokken 12 lukkede de danske grænser. Oplev det historiske øjeblik her. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nu er den danske grænse lukket.

Det betyder, at lufthavne, havne og landgrænsen til Tyskland er blevetg spærret af, så ingen uden særligt »anerkendelsværdigt« ærinde får lov til at komme ind i Danmark.

I timerne op til kl. 12.00 forberedte myndighederne sig og straks klokken slog 12.00 var lukningen en realitet. De kommende dage vil grænsekontrollen blive yderligere skærpet. Tidligere lørdag blev der afholdt pressemøde i Københavns Lufthavn, hvor man blandt andet fortalte, hvordan man vil håndtere lukningen.

Ved den dansk-tyske grænse gennemføres netop nu en fysisk lukning af en stribe mindre grænseovergange. Det betyder, at der ved ti mindre grænseovergange opsættes hegn og betonklodser, så ingen fra kl. 12.00 kan passere grænsen. Tilbage bliver alene tre åbne grænseovergange, Sæd, Kruså og Frøslev, som vil være bemandede og hvor kontrollen af tilrejsende skal gennemføres.

Den første time efter grænserne lukkede har været rolig, oplyser politiet. Rigspolitiet oplyser således, at man har stoppet 13 personer, som ønskede at køre til Danmark via Øresundsbroen.

Politiet og Forsvaret, som skal hjælpe med at gennemføre kontrollerne, vil så udspørge de tilrejsende og vurdere, om de har ret til at komme ind i Danmark. Danske statsborgere vil fortsat have fuld adgang til Danmark, mens udlændinge skal have et »anerkendelsesværdigt« ærinde for at blive lukket ind. Det kan være bopæl, studie o.l., mens for eksempel et familiebesøg ikke udløser adgang. Politiet oplyser, at der ikke foreligger et fast regelsæt for, hvordan man bedømmer de tilrejsende, men at politiet har god erfaring i at vurdere, om man har gyldig grund til at komme ind i Danmark.

Den danske grænse ved Helsingør lørdag den 14. marts 2020. Statsministeren meddelte på et pressemøde fredag aften, at alle landets grænser lukker lørdag klokken 12:00 for at forhindre udbredelse af smitte med coronavirus. Grænsekontrollen løber til og med 13. april, og alle udlændinge uden anerkendelsesværdige formål i Danmark vil i den periode blive afvist ved grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix.

Lukker

Imens lukkes færgeruter til og fra Danmark i disse timer. En række færgeruter er allerede lukket, eller vil lukke den kommende tid. Det gælder blandt andet færgeruten mellem København og Oslo, ruten fra Frederikshavn til Göteborg og Fjordline til Vestnorge.

Når det gælder lufthavnene er det særligt Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn, som er de store ankomst- og afgangssteder i Danmark.

I Københavns Lufthavn ventes 9.000 passagerer at ankomme i løbet af lørdagen og yderligere tusinder i løbet af de kommende dage. Der har tidligere været anslået, at omkring 100.000 danskere i øjeblikket opholder sig i udlandet. Regeringen har opfordret alle danskere til at komme hjem, så snart det er muligt.

Politiet forbereder lukningen af grænsen ved Øresund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

Det betyder, at Københavns Lufthavn vil skulle håndtere et stort antal mennesker, som skal gennem en kontrol inden de lukkes ind i Danmark – eller sendes retur til deres hjemland. Lufthavnen oplyser, at de har forberedt sig på lukningen og har gjort klar til at håndtere tusinder af rejsende, som måske skal vente længe på at komme ind eller sendes retur.